Zaproszenie do ogrodu działkowego Krysi
Re: Zaproszenie do ogrodu działkowego Krysi
Jak wykorzystac obornik na działce w miejscu gdzie się nie przekopuje. Mam na myśli róze, liliowce, irysy, piwonie, inne byliny,
Pozdrawiam Krystyna
- malgocha1960
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Krysiu,nie mam pojęcia,bo z kompostu to wiem,że robi się kopczyki na zimę pod rośliny,które potrzebuja okrywania.
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Podsypać i przykryć warstwą ziemi.
- gosia07
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja różom zrobię kopczyki na to obornik i troszkę ziemi
A reszta też się przyda na wiosnę pod dalie róże i kany.A jeszcze tam gdzie maja rosnąć tulipany i żonkile też dam 

Dziekuje Gosiu za radę, a kiedy dasz pod tulipany i żonkile.
Pozdrawiam Krystyna
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pod tulipany to już chyba teraz trzeba daać, bo z początkiem wiosny muszą już wychodzić z ziemi i żywić się tym, co dostały na jesieni.
- gosia07
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak jak pisze Wandzia tylko teraz jeszcze tam rosną astry i aksamitki no i tak sucho że nie można nic zrobić.W tamtym roku sadziłam cebulki i dałam obornika tak samo tam gdzie rosną dalie i było ok
Polecam.

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Obornik nigdy nie zaszkodzi a podany teraz z góry wiosną akurat dotrze do korzeni.
Robię tak samo i zawsze skutkuje.
Robię tak samo i zawsze skutkuje.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- misiaczekm
- Od: 31 paź 2009, o 19:32
Bardzo ładnie u Ciebie, altanka już z nowy poszyciem dachukrysad71 pisze:Bardzo lubię oglądać Wasze altanki i domy w ogrodach. Moja działka jest taka bardzo podmiejska, tuż za nią jest osiedle nowych domów, nie ma tam jeszcze drzew ani ogrodów. Ja sama mam dużo trawnika dla rekreacji. Kwiaty teraz wszędzie jednakowe, to tym razem pokażę moją altankę. Bardzo mile widziane są sugestie jakich mogę dokonać zmian.
![]()

Grażynko, Małgosiu, Mariolu, Kasiu, Gosiu, Wandziu dziękuję Wam za zainteresowanie się moim pytaniem. Poobkładam obornikiem roślinki i przysypie ziemią niech przechodzi do korzeni. Jutro mam jeden dzień urlopu na prace działkowe. Dzisiaj dużo powycinałam przekwitających bylin. Szkoda mi było pięknie jeszcze kwitnących rudbekii, ale miejsce będzie jutro wykorzystane na nasadzenie czosnku jadalnego. Zostawiłam jeszcze floksy, lubię ich sztywne łodygi z nasiennikami, a poza tym cieszy mnie ich rozsiewanie się. Kupiłam tez ziemi ogrodniczej i wsypię ją w rowki w których będę sadziła ząbki czosnku i inne kupione cebulowe.
Misiaczku, witam Ciebie serdecznie, altanka dostała nowe poszycie, jeszcze w sierpniu dekarz położył blachę falistą, która była zamawiana na wymiar, czyli paski na całą długość dachu, poprzybijał okucia dookoła dachu. dodatkowo paskami z onduliny obite zostały belki pod blachą i powstała taka falbanka niby dekoracyjna. Jeszcze nic nie przemaka, może się udało. Mięliśmy malować okna, ale konieczna jest ich wymiana, to planujemy zrobić wiosną.
Od listopada na działkach jest zakręcana woda wiec już nie planujemy takich prac w tym roku. A zwisający kwiat to nie róża tylko fuksja. Fuksje są w różnych odcieniach różu, fioletu i bieli. Wiosną zawieszam je pod tarasem, ale one się tak rozrastają więc ta powędrowała pod jabłoń i dobrze tam rośnie, a kwitnie cały czas bardzo obficie.

Misiaczku, witam Ciebie serdecznie, altanka dostała nowe poszycie, jeszcze w sierpniu dekarz położył blachę falistą, która była zamawiana na wymiar, czyli paski na całą długość dachu, poprzybijał okucia dookoła dachu. dodatkowo paskami z onduliny obite zostały belki pod blachą i powstała taka falbanka niby dekoracyjna. Jeszcze nic nie przemaka, może się udało. Mięliśmy malować okna, ale konieczna jest ich wymiana, to planujemy zrobić wiosną.
Od listopada na działkach jest zakręcana woda wiec już nie planujemy takich prac w tym roku. A zwisający kwiat to nie róża tylko fuksja. Fuksje są w różnych odcieniach różu, fioletu i bieli. Wiosną zawieszam je pod tarasem, ale one się tak rozrastają więc ta powędrowała pod jabłoń i dobrze tam rośnie, a kwitnie cały czas bardzo obficie.

Pozdrawiam Krystyna
Mam prośbę o pomoc w identyfikacji rośliny, która pojawia się w dużych ilościach i szybko się rozrasta, Ma rozłogi, nie kwitnie, a zawiązuje nasiona w nasiennikach pod liścmi. Myślałam, że to fiołek, ale nim raczej nie jest.

Pozdrawiam Krystyna
- kasik 69
- Od: 10 maja 2010, o 15:04

- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Ja jak zwykle laik Krysiu,więc nie jestem w stanie pomóc.
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Krysiu - to na pewno fiołek, ja też walczę z tym dziadostwem.
Kwitną, kwitną i to nawet jak ich jest sporo to ładnie wygląda ( mam całą plantację w pobliżu swojej działki ) ale jest ekspansywny i dlatego z nim walczę.
Kwitną, kwitną i to nawet jak ich jest sporo to ładnie wygląda ( mam całą plantację w pobliżu swojej działki ) ale jest ekspansywny i dlatego z nim walczę.