Trawy w pytaniach i odpowiedziach
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 23 wrz 2011, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Trawy w pytaniach i odpowiedziach
Dzięki, zabiore się za wykopki bo nie ma co liczyć na łagodną zime na Kaszubach, a szkoda takiego okazu 

Pozdrawiam
Tatii
Tatii

Ponieważ w moim wątku o trawach nie ma za dużo wpisów sprubuję tutaj umieścić moje pytanie : co myślicie o miscanthus sinensis Graziella połączonym z pennisetum Alopecuroides lub Autumn Magic lub Hameln ( z któregoś gatunku lub po jednej sztuce)?
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam dylemat co do mojej rozplenicy.
Z dnia na dzień liście zrobiły się żółte(myślałem, że to przebarwienie jesienne), potem zaschły.
Zresztą zobaczcie na zdjęciach..

U dołu ma ładne zielone listki:

Co się z nią dzieje?
Czy nie przesuszyłem jej czasem?
Z dnia na dzień liście zrobiły się żółte(myślałem, że to przebarwienie jesienne), potem zaschły.

Co się z nią dzieje?
- Mariusz_S
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lut 2008, o 01:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Zestawienie ok tyle, ze atrakcyjne dość późno. Pomyśl o trawie wczesnej i trawie późnej, np. zamiast piórkówki śmiałek.duduś pisze:Ponieważ w moim wątku o trawach nie ma za dużo wpisów sprubuję tutaj umieścić moje pytanie : co myślicie o miscanthus sinensis Graziella połączonym z pennisetum Alopecuroides lub Autumn Magic lub Hameln ( z któregoś gatunku lub po jednej sztuce)?
niedżwiedzie futro
Czy trawa Niedżwiedzie Futro rozrasta sie podziemnymi rozłogami czy jeżeli chcę nią pokryć większy teren mam jej posadzić znacznie więcej ?
duduś
Witam
Rozrasta się na powierzchni ziemi, a optymalna rozstawa to 30-40 cm - po jednym sezonie powinny być prawie zrośnięte
Tomek
Rozrasta się na powierzchni ziemi, a optymalna rozstawa to 30-40 cm - po jednym sezonie powinny być prawie zrośnięte
Tomek
- miki___
- 50p
- Od: 10 sie 2011, o 22:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam. Kupiłam ostatnio Acorus gramineus Ogon i wiem, że lubi sporo wilgotne słoneczne stanowisko i że jest zimozielony. Gdzieś wyczytałam, że często przemarza. Moje pytanie dotyczy okrywania- jak zabezpieczyć mojego tataraka? Przysypać całość korą czy owinąć włókniną a może "stroik" gałązek świerkowych?
Pozdrawiam ;)
Nie martw się , piórkówki świeżo sadzone tak wcześnie zasychają, w przyszłym roku gdy się należycie ukorzenią będzie lepiejdawidbanan pisze:Mam dylemat co do mojej rozplenicy.
Co się z nią dzieje?

- miki___
- 50p
- Od: 10 sie 2011, o 22:02
Nikt nie wie jak zabezpieczyć Acorus gramineus Ogon?
Pozdrawiam ;)
Raczej tylko lekko i przewiewnie okryć stroiszem.Tego typu rośliny, które na zimę zachowują soki w tkankach pod zbyt szczelnym, mało przepuszczalnym okryciem będą gniły i wtedy nie zmarznie tylko zgnije.
Czy można przezimować trawy, które rosną jeszcze w doniczkach nie wysadzając ich do ziemi?
Mam ok 14 traw, które kupiłam wiosną, część z nich rośnie już na rabatach, ale reszta musi poczekać do wiosny.
Można je pozostawić na zewnątrz czy może lepiej schować np do garażu?
Mam ok 14 traw, które kupiłam wiosną, część z nich rośnie już na rabatach, ale reszta musi poczekać do wiosny.
Można je pozostawić na zewnątrz czy może lepiej schować np do garażu?
Pozdrawiam Paulina
Mój ogród
Mój ogród
- Mariusz_S
- Od: 18 lut 2008, o 01:12
- Kontakt:
Zależy jakie trawy. Część gatunków bez problemu zimuje w doniczkach.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
Jeżeli są to gatunki zimujące, to najbezpieczniej wkopać z doniczką gdzieś tymczasowo do ziemi, pod warunkiem, że te doniczki mają duże otwory, albo wsypać pod doniczkę trochę żwiru, chrustu itp. by otwory się nie zamuliły.Inaczej może zimą źle odpływać woda podczas roztopów i zaczną gnić korzenie.Ja by uniknąć tego zagrożenia (na glinie) rośliny, które muszą poczekać wyjmuję jednak z donic i sadzę tymczasowo np. w miejscu po warzywach, a wiosną wyciągam z lekkim zapasem ziemi wokół bryły i sadzę na stałe miejsce.Jeszcze mi się nie zdarzyło w ten sposób zaszkodzić roślinie, a często robiłam tak z miskantami.
- E@K66
- Od: 7 gru 2008, o 11:54
Witajcie kochani,ja troszke z innej beczki.
Rok temu miałam
minę bo nie zakwitł mój Variegatus, Mariusz Surowiński wytłumaczył mi ze VARIEGATUS w naszych warunkach ma zbyt krótki okres wegetacji , dziś przyszłam na działkę i nie mogłam uwierzyć własnym oczom.
Tyn chcę sie z Wami podzielić

Rok temu miałam

Tyn chcę sie z Wami podzielić

- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
Czy z moimi miskantami jest wszystko ok?

Na zdjęciach Miscanthus sacchariflorus. Sadzonka rosnąca tuż obok tych dwóch wyglada lepiej, jest wciąż zielona...
Na zdjęciach Miscanthus sacchariflorus. Sadzonka rosnąca tuż obok tych dwóch wyglada lepiej, jest wciąż zielona...