Róże ...ach, te róże ... - cz.I

Zablokowany
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże ...ach, te róże ...

Post »

Moni Schloss Eutin nie zawodzi ;:108 Piękna różyca,popieram w całej zupełności.
Chopin hmmm...chyba go zamówię :uszy Chętnie wetknęłabym nosek w płatki Abrahama ;:224
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Rozeta pisze: Schloss Eutin ;:167
Obrazek

Obrazek
Cudna różyczka, a fotki wręcz katalogowe :uszy Dobrze, że zamówiłam tę rózyczkę :tan
Abrahamek klasycznie piękny, u mnie od wczoraj :D
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Ach ...jak cudnie ;:3 świeci w okna. Zapowiada się piękny i ciepły dzień :heja .

Majeczko, ja też lubię takie kompostowniki, gdzie jest łatwy dostęp do zawartości. Takie dziuganie szpadlem przez mały otwór doprowadza mnie do szału ;:161 . To teraz tylko muszę uzbierać kaskę i ...przekonać M, że właśnie kompostownik jest nam w chwili obecnej b. potrzebny ... :wink: .
Nie mogę się doczekać teraz kwiatka K. Mary ... ;:65 i ...przyszłego sezonu ... :lol: .

Oliwuś, fajnie, że masz Kiri, to będę go u Ciebie podglądać ;:108 . Chyba trzeba mu dać więcej czasu, albo super jedzonka na wiosnę :uszy .

Stokrotko, te aksamitki w sąsiedztwie Elmshorna, to odmiana Albatros. Wysiałam ją pierwszy raz i jestem bardzo zadowolona. Tworzy sporawe, gęste i niezbyt wysokie krzaczki (35-40cm). Kolorek neutralny, taki fresh, bo z domieszką cytrynki. No i służy zdrówku róż ;:108 . Następnym razem kupię więcej, bo spodobała się mamie :wink: .
Zauważyłam, że Muttertag dobrze w takim jasnozielonym tle. No i faktycznie jest niska (max. 40cm), więc raczej na przodzie rabaty będzie jej lepiej. Ale kolorek i kształt kwiatów ...rozbrajający.

Aniu, napatrzyłam się u Ciebie na Schloss, to i kupiłam :D . A teraz ;:167 . Wciąż mnie zachwyca. Zdrowotnością również ;:108 .
Chopin u mnie dopiero pierwszy sezon, miał dłuższą przerwę w kwitnieniu, a i tych kwiatów może ze trzy do tej pory. Mam nadzieję, że w przyszłym roku lepiej zagra ... :wink: . No ale cóż, to klasyk, więc skłonności do humorków trzeba się spodziewać ... :wink: .

Joluś ;:196 , ogromnie się cieszę, że będziesz mieć Schlossa. Zachwyci Cię tym układem płateczków ... A Abrahamek zapachem ...
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Monik, zapatrzyłam się na Twoją Schloss Eutin i zapisałam do kajetu... no cudna jest - i kolor, taki subtelny, i pokrój płateczków, misternie ułożone... wiosną przybędzie do mnie :)
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś, naprawdę Shloss warta posiadania! Wygląda jak przepołowiony pomponik ... ;:224 .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
sylvia_sirena
1000p
1000p
Od: 23 lis 2009, o 11:52

Post »

:wit
Skusze się chyba i zamówie Pana Chopina.
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylwio, gorąco namawiam ;:108 . Piękna róża w biało-kremowym kolorze, raczej zdrowa, dobrze zimująca. Kwiat duży i pełny. Posiada delikatny, nie słodki, ale taki 'wytrawny' zapach. Niewątpliwa ozdoba ogrodu ;:224 .
No cóż, Chopin to przecież nasza duma :wink: i nie powinno Go zabraknąć na szanującej się różance ... :D . Polecam!!!
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Witaj Monisiu.Z tym kopczykowaniem to ciągły dylemat-co najlepiej uchroni róże.Ja leniwiec robię kopczyki tylko z ziemi uniwersalnej z marketu i to nie na wszystkie róże.Ponad sto kopczykow to nie na moje siły.Muszą sobie radzić no i radzą sobie.Wypadły róże tylko te, które były pseudosadzonkami i nie miały szansy na przeżycie.Poza tym mam osłonięty teren więc nie muszę tak ich zabezpieczać.
Shloss,Chopin-cuda a ja już nie mam ich gdzie wcisnąć.
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aneczko, witam Cię serdecznie w mych skromnych progach ;:180 .
Ty masz to szczęście, że mieszkasz w cieplejszej części kraju i nawet niezakopczykowana różyczka w Twoim ogrodzie nie zmarznie. A jeśliby nawet, to ...wtedy jest miejscóweczka dla Chopina lub Schloss-ki :D . 'Nie ma tego złego ...' . Trzeba myśleć pozytywnie i już!!!
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Witaj Moniczko, :D byłam na działeczce. Ale ciepło jak w letni dzień. Ogród okwiecony i jak tu myśleć o jesieni czy zimie.
Pogodę zapowiadają podobną na najbliższy tydzień. Nie wiem kiedy się będę mogła zabrać za jesienne przesadzania i kopanie dołków pod róże. Shloss Eutin bardzo mi się podoba. W tym roku nie miałam szczęścia bo mi przemarzła. Poczekam może na wiosnę. ;:108
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Moniu :wit
miło mi, że zachęciłaś się do zostawienia owoców na Bonice ;)
zawsze te parę koralików ozdobi zimowy ogród.

Masz może cały krzaczek Muttertag na zdjęciu? Uroczy kolor!
bardzo lubię odmiany kwitnące w dużych kiściach kwiatów ;:167
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majko, dziś było cieplej normalnie niż w lipcu :shock: ! Wtedy lało i wiało, że hej, za to teraz ...pogoda miodzio :uszy . Czytałam na Pogodynce, że ma tak być jeszcze ok. dwóch tygodni ... :heja . Tylko ta susza :x . No, ale nie można mieć wszystkiego ... :wink: .
Jeśli ma być tak ładnie, to nie martw się: zdążysz na pewno ;:108 . Zresztą jak przychodzą gołe sadzonki, to jakaś taka mobilizacja wstępuje w człowieka i nawet przy temp. 0* zaciekle kopie. Nie spocznie, póki nie posadzi wszystkiego. Mamy dopiero początek października, więc spoko :uszy .

Ewciu - Mistrzyni, witaj ;:180 !
Jestem bardzo ciekawa tych owocków Bonici ;:65 .
Muttertag na razie malutka, tak ok.35cm wys. Jutro postaram się zrobić zdjęcie pokrojowe i wrzucić tu. Te karminowe kwiaty jak na razie są dość trwałe (prawie tydzień), ale stanowisko ma z lekkim półcieniem - od 15.00 do wieczora.

Postanowiłam, że będę łączyć róże z powojnikami. Podpatrzyłam oczywiście u forumek :uszy . Na początek wyszło coś takiego:

róża Haendel z clematisem The President

Obrazek

do Ascot dosadziłam Pamiat Serdsa, ale ten stłamszony przez różę nie kwitnie już od miesiąca ... :roll: - czyli zestaw do przeróbki ... :x

Obrazek

a to 'niezłomny' clematis Polish Spirit, dosadzony do Astrid Grafin von H., ale ...jakoś tak ...nie zgrały się z kwitnieniem w jednym czasie ;:103

Obrazek

z duecików jest jeszcze Heritage z ostróżką

Obrazek

A teraz idę ;:41 , bo dziecię chore i padam.
:wit
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
katja
500p
500p
Od: 2 paź 2008, o 13:32

Post »

Monika, fajną masz podpórkę dla Haendelki. Jeszcze się nie wybrałam do OBI po te polecane przez Maję i Ulcię. A ta Twoja skąd?
Pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Ach, więc Ascot taka czerwoniasta ;:224 Dumałam właśnie gdzie ją usadowić, ale widzę, że pójdzie do Grande Amore ;:224
Do towarzystwa chyba dołączą Dame de Coeur i Grand Hotel :roll:
Nie sądzisz, że rabata czerwonych będzie zbyt monotonna?
Obok dosyć ekspansywnie rośnie clemek Summer Snow biały, może by go tak na te czerwone różyczki :D
Zdrówka dla dziecięcia życzę ;:196
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, tę okrągłą podpórkę kupiłam jakoś tak wiosną w Auchan, za kilkanaście zł. Muszę jeszcze dokupić kilka szt., bo sprawdza się ;:108 . A niskie balkoniki też kupowałam, w OBI. Fajne są, mam je przy bodziszkach i pięciorniku.

Jolu, Ascot ma kolorek bardziej wiśniowy. Zdecydowanie bliżej jej do różowych, niż czerwonych ;:108 .
Czerwona rabatka, przepleciona białokwitnącymi roślinami lub tymi ze srebrnawymi liśćmi będzie piękna. A w tle różne odcienie zieleni ... ;:224 .
Clemek będzie jak znalazł do czerwonych róż :uszy .

Trochę inspiracji możesz zaczerpnąć z blogów naszych forumek:
http://aniads-rosegarden.blogspot.com/s ... Kompozycje
http://rozarium.org/2010/05/03/roze-na- ... mieszanej/
http://forum.rosa-net.pl/viewforum.php?f=7

Poza tym jest jeszcze wątek o tematyce łączenia róż z innymi roślinami:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=41&t=19464

A teraz fotka Muttertag dla Gloriidei

Obrazek

Obrazek

Krzaczek generalnie jest mały. W szer. ma może ze 25cm w tej chwili. W tle różyczki są liście irysa, przy których można sobie porównać ogólną jej wielkość.

Zakwitła Comte de Chambord ;:97 , letni nabytek, kupiony bez kwiatów i pąków

Obrazek

Obrazek

a także Kronenbourg (jeden kwiat :roll: + jeszcze jeden pączek w poczekalni) - rośnie w reprezentacyjnym miejscu i nie może być tak, jak jest ... :wink:

Obrazek

Obrazek

i jeszcze taka sobie foteczka

Obrazek

uwielbiam takie maleństwa :) .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”