Ogródek AGNESS cz. 10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Re: Ogródek AGNESS cz. 10

Post »

Najlepiej przechowują się w chłodnym pomieszczeniu, też kilka sztuk mi zostało...dwie karpy mam w bardzo ładnym kolorze. Sadzonki są trzyletnie więc powinny przetrwać...w tamtym roku zrobiłam eksperyment z korzeniem dziwaczka też się przechował i kwitnie.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu ja wstawię do zimnej piwnicy, zasypane piachem w wiadrze.....zobaczymy......fajnie będzie jak się uda :D ......Dziwaczkiem mnie zaskoczyłaś :D
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

Agnieszka - ja kiedyś przechowywałam takie dalie z siewu .
Zimują całkiem dobrze pod warunkiem,że mają wilgotne pomieszczenie lub są
zasypane np. piaskiem :D Warto spróbować, bo kolory maja piękne .
Szkoda,że ja już nie uprawiam żadnych dalii :?
Może jeszcze kiedyś się skuszę :lol:
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Agnieszko ;:167 dalijki cudne !!!
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bożenko spróbuję z daliami , mam nadzieję, ze sie uda :D Te maluszki mnie zauroczyły, są naprawdę śliczne, obficie kwitną i bardzo, bardzo długo :D
Z wysokich dalii też chciałabym posadzić ze 2 odmiany w takich intensywnych płomiennych kolorkach :D .....ja za daliami nigdy nie przepadałam, ale one są takie ozdobne jesienią, kiedy już mało co zdobi, że skusiłam się.......Może jak Ty się troszkę obrobisz z pracą , to też faktycznie kiedyś do nich wrócisz 8-) :lol:

Halinko dziękuję ;:196 Najfajniejsze w nich jest to, że bardzo długo i obficie kwitną .....i są praktycznie bezobsługowe.......no,......oczywiście jak już się je posadzi , wykopie, przeniesie do piwnicy i przechowa.....i od nowa - posadzi, ........ ;:224 :;230
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Agnieszko ja też kiedyś miałam dalie najpierw te wysokie potem niskie , ale jakoś nie podbiły na długo mojego serca .

Choć w kwitnieniu są niezawodne .
Genia
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Aga ja chyba spróbuję z tymi niskimi dalijkami .Są urocze .
Jak córcia ?
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aguś piękne hortensje ale dalie niesamowite ;:138 cudne kolorki i najważniejsze że są niskie , nie pokładają się i można nimi podsadzać roślinki . Moje przerosły nawet mnie i zasłoniły kawał ogrodu w dodatku zrobiła się z nich straszna pstrokacizna :(
Jeszcze raz je pochwalę , naprawdę są urocze .
Aguś dużo zdrówka dla córusi ;:196
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Nie przepadam za ogrodówkami ,ale ta Twoja bordowa jest boska. :P ;:138 ;:138 ;:138
Zdrówka dla córci . ;:196
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

Ja też się do nich przekonałam i potwierdzam że bardzo długo zdobią ogród.Szkoda że nie będzie cię w Łęcznej bo bym dla ciebie coś wykopała.A może ktoś będzie z kim jesteś umówiona?
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Aga, dalie siane mają fajne kolorki. Ja swoje również z siewu przechowuję już 4l ub 5 rok. Już całkiem spore karpy, bo przecież co roku większe. Nie mam najmniejszych problemów z przechowaniem. Jesienią do worków raszlowych po ziemniakach i do piwnicy w kąt. Straty są minimalne, czasami żadne.
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Agnieszko, ja podobnie jak moja przedmówczyni - nie cackam się z karpami sianych dalii. Wkładam do toreb foliowych i zapominam do wiosny. Straty minimalne (czasem jakaś drobna karpa faktycznie wyschnie) ale takie dwuletnie dorównują wielkością daliom wielkokwiatowym.
Koleusy fantastyczne :!: I tak powycinane, że nawet ingerencji liszek nie widać. W wodzie się pięknie ukorzeniają i mogą w niej stać nawet do wiosny i wtedy dopiero do gruntu. Ten sposób jest łatwiejszy moim zdaniem.
Ktoś pytał o astry nie rozłażące się. Na pewno nowoangielskie nigdy nie puszczają podziemnych rozłogów. W dodatku u mnie jedna odmiana nowoangielskich pachnie.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Hortensje zawsze wyglądają dostojnie i pięknie.
Ale twoje dalie też robią wrażenie.
Ja niestety zrezygnowałam z nich z powodu wykopywania.
Kiedyś też miałam ich sporo.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu powiem szczerze, ze ja nigdy nie przepadałam za daliami, ale zaskarbiły sobie moją sympatię tym, że tak niesamowicie długo i obficie kwitną.....teraz jesienią, kiedy wiele roślin już przekwitło one wciąż piękne i bardzo ozdobne :D Dużo sadziła nie będę , bo nie mam miejsca, ale trochę tych niewysokich i ze 2 wysokie o intensywnych żarówiastych gorących kolorkach bardzo bym chciała :D

Aguś dziękuję za troskę ;:196 , już troszkę lepiej, ale niestety jeszcze leczenie potrwa.....
Niskie dalijki to teraz największa ozdoba na mojej kwiatowej rabatce.....już na niej niewiele co kwitnie....a one się pysznią barwami :D

Eluniu dziękuję bardzo ;:196
Niewysokie dalijki można wcisnąć wszędzie gdzie jest kawałeczek wolnego miejsca, są niewielkie, nie rozpychają sie, a bardzo koloryzują różne zielone zakątki . Świetnie wyglądają w miejscach gdzie bylinki już przekwitły, np przy liliowcach :D
Ale mam straszna ochotę, żeby wcisnąć również ze 2 krzaczki tych wielkich :lol:

Jolu bardzo dziękuję ;:196 JA ogrodówki bardzo lubię i mam je ,, od zawsze,, :lol: żeby tylko nie były to takie kapryśnice :lol:

Gosiu no niestety nie będę mogła :( Ale wiosną na pewno się spotkamy.....Ty wiesz, ze ja bardzo Cię zapraszam ;:196 nawet jeszcze teraz jesienią, przy pięknej pogodzie można poogrodować :D

Kropelko, to co piszesz jest bardzo budujące, moje karpy będą maleńkie, bo siane w tym roku, ale przysypię je sporą ilością ziemi i mam nadzieję, ze przetrwają. Byłoby wiosenne sianie z głowy :lol:

Jacku mam nadzieję, ze i mnie podobnie jak Wam się uda przechować karpy dali. Moje to będą maleństwa, bo siane w tym roku, ale pod grubą kołderką ziemi powinny dać radę....jak ziemia mocne przeschnie najwyżej skropię :D
Jacku nigdy nie trzymałam tak długo koleusków wodzie :shock: zawsze po ukorzenieniu lądowały w ziemi....Pewnie i teraz posadzę, bo jak siebie znam na pewno w którymś momencie zapomniałabym uzupełnić wodę :oops: :lol:
Jacku biegnę poczytać o astrach nowoangielskich i nowobelgijskich, bo nie mam pojęcia czym sie różnią....

Grażynko faktycznie hortensji nie sposób nie zauważyć.....u mnie znów na wiosnę czeka przeróbka rabaty na której rosną :roll: :lol: Znów mam inną koncepcję ;:224 W ogóle przyszła jesień, a u mnie rodzą się nowe pomysły.....a tu zapowiada sie zmiana pogody :roll:
Dalii nie mam wiele, jedynie wysiewane wiosną maleństwa, na więcej też sobie nie pozwolę, bo miejsce skutecznie mnie ogranicza...
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

No cóż, nie ma tak pięknie jak by sie chciało. To za mokro, to za sucho, to miejsca niewiele, to kret, to gąsiennice...
Mimo wszystko warto podjąć starania, bo jakież piekne te ogrody nasze, czyż nie? :wink:
aha, i to, ze teraz te dalie są karłowe, wierz mi, po kilku latach robia się takie kępy, że ho, ho!!
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”