Ogródek Raczka cz.6
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2010, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogródek Raczka cz.6
Anka pięknie kolorowo u ciebie .U mnie tez jedna dalia miała dwa różne kwiaty .Rozplenica bardzo ładnie się wykłosiła.Moja ma jeden kłosek ,ale jak cieszy 

- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Aniu, o firletce przeczytałem, że ta odmiana jest niższa od gatunku (chyba 15cm).
Mój zachwyt nad turzycą 'Fire Preire' na targach był subiektywny. Po prostu pierwszy raz zobaczyłem trawę w kolorze pomarańczowym
Już kiedyś to pisałem, ale śniedek arabski piękny jest i taka pomyłka by mi się podobała
Zdjęcie z pajęczynami konkursowe
Mój zachwyt nad turzycą 'Fire Preire' na targach był subiektywny. Po prostu pierwszy raz zobaczyłem trawę w kolorze pomarańczowym

Już kiedyś to pisałem, ale śniedek arabski piękny jest i taka pomyłka by mi się podobała

Zdjęcie z pajęczynami konkursowe

- Raczek
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
Na życzenie wstawiam zdjęcie białej jarzmianki Astrantia major "Alba" w całej krasie:ilona2715 pisze:O-chy i A-chy, tak ślicznie u Ciebie Aniu, śliczne kolorki (niestety już) jesieni, zauroczyła mnie barbula variegata i kwiat jarzmianki,
masz może gdzieś jej zdjęcie w całej krasie?

Lilka56bardzo się cieszę z naszej wymiany roślin,ja też otoczę opieką rośliny od ciebie.

andrzejek ta moja dalia już tak ma,kwiaty są najpierw żółte,potem w miarę rozwoju kolor zmienia się najpierw na jasno pomarańczowy,
potem na ciemniejszy pomarańcz.Fajnie,że rozplenica ode mnie ma już kłosek,na drugi rok będzie na pewno ich więcej.

Jacku,zobaczymy jak ta firletka przetrzyma zimę.jestem bardzo ciekawa tej pomarańczowej barwy tej trawki.
Muszę jutro zrobić jej zdjęcie.Śniedek arabski ma kwiaty naprawdę piękne,takie niespotykane.
Tylko muszę wspinać się na palce,aby zrobić tym kwiatkom zdjęcie.

Pajęczyna na bramce zrobiła na mnie niesamowite wrażenie,dlatego musiałam zrobić jej zdjęcie.
Stałam przy tej bramce podziwiając pająka,który wykonał takie cuda.
W ogrodzie prym wiodą astry:
aster Konga,niski:

aster NN,mam takie grubsze kwiaty i jest z tych wysokich:

aster nowobelgijski,jest wysoki:

aster Bahamas:

aster bordowy NN:

astry niskie marcinki:

barwinek większy:

rdest:

żurawki Kasandra i Berry Smoothie:

pięciornik krzewiasty:

Ma jeszcze zagadkę i jednocześnie prośbę,znalazłam w pudełeczku cebule,ale nie wiem czego?
Są podłużne,na zdjęciu z większym spinaczem

Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy masz Aniu jeszcze te niskie bladoróżowe marcinki? Chyba wiosną wydałam swoje komuś przy wymianie
Miałam posadzone 3 kolory obok siebie i zakwitły teraz tylko 2.
Jarzmianka wygląda bardzo interesująco. Kupiłam w tym roku bordową. Ciekawa jestem czy przezimuje.
Żurawki super! Co do cebulek to nie mam pojęcia co to może być.

Jarzmianka wygląda bardzo interesująco. Kupiłam w tym roku bordową. Ciekawa jestem czy przezimuje.
Żurawki super! Co do cebulek to nie mam pojęcia co to może być.
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Dzięki tobie wiem że mam barwinek większy :P
Astry bardzo lubię, szczególnie te niskie, mam białe i liliowe, takie jak twoje.
Astry bardzo lubię, szczególnie te niskie, mam białe i liliowe, takie jak twoje.
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Podobne do cebulicy hiszpańskiej, która u mnie rosła w zbyt dużym zagęszczeniu
Jednak kolor inny-cebulica ma białe cebule. Pierwsze skojarzenie.

Ładne kwiatuszki ma jarzmianka , Aniu jak szybko się rozrasta ? Miodunka Dawid Ward u mnie niedostępna
nawet na targach nie mieli . Teraz prym w ogrodach wiodą astry i chryzantemy , jedne i drugie warto mieć bo to wdzięczne roślinki .

- Grzesik
- Od: 20 sty 2009, o 15:49
Może bulwki należą do Hermodactylus tuberosa, identyczne sadziłem w zeszłym roku ;)
- zwkwiat
- Od: 12 lut 2011, o 09:30
Aniu, trafiłam do Twojego ogrodu i widzę, że masz bardzo urozmaicony zestaw roślin. Mnie szczególnie spodobała się Jarzmianka.
Zobacz, to tej pory nie miałam pojęcia że taka roślina istnieje.
Zobacz, to tej pory nie miałam pojęcia że taka roślina istnieje.
- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Aniu ile lat ma Twoja jarzmianka, tego roku kupiłam małą sadzonkę i zastanawiam się jak długo przyjdzie mi czekać na takie obfite kwitnienie.
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Jarzmianka cudowna
Też mi ładnie przyrasta ale kwiaty mojej nie są w czystej bieli, tylko kremowe, czy
Astry piękne! Już sobie zapisałem nazwę 'Konga', bo widzę że od bardzo niski, niemal płożący. Ten, który podpisałaś jako nowobelgijski (malinowy) akurat jest nowoangielskim. Po czym poznać? Jaśniejsze listki, płatki często skulone do środka i gęściejsze, i co najważniejsze - nie rozłazi się!
Cebulki przypominają mi kamasję

Astry piękne! Już sobie zapisałem nazwę 'Konga', bo widzę że od bardzo niski, niemal płożący. Ten, który podpisałaś jako nowobelgijski (malinowy) akurat jest nowoangielskim. Po czym poznać? Jaśniejsze listki, płatki często skulone do środka i gęściejsze, i co najważniejsze - nie rozłazi się!

Cebulki przypominają mi kamasję

- Raczek
Jarzmiankę białą i różową kupiłam w tym roku,w czerwcu,na targach w Starym Polu.
Biała jarzmianka większa Astrantia major "Alba" wyglądała tak:

Teraz wygląda tak:

Różowa jarzmianka Astrantia major "Roma"
tak wyglądała po zakupie:
Teraz wygląda tak,czyli prawie nic nie urosła:
już wiem,że źle ją posadziłam,na słońcu i mało podlewałam,dorasta do 60cm,czyli jest niższa od odmiany Alba

Kupiłam jeszcze w tym roku,późnym latem dwie jarzmianki do kolekcji:
Jarzmianka bordowa Astrantia Hadspen Blood,mam mieć do 90 cm:

Jarzmianka biała Astrantia Berdendien,mam mieć wysokość do 60cm:

Biała jarzmianka większa Astrantia major "Alba" wyglądała tak:

Teraz wygląda tak:

Różowa jarzmianka Astrantia major "Roma"
tak wyglądała po zakupie:

Teraz wygląda tak,czyli prawie nic nie urosła:
już wiem,że źle ją posadziłam,na słońcu i mało podlewałam,dorasta do 60cm,czyli jest niższa od odmiany Alba

Kupiłam jeszcze w tym roku,późnym latem dwie jarzmianki do kolekcji:
Jarzmianka bordowa Astrantia Hadspen Blood,mam mieć do 90 cm:

Jarzmianka biała Astrantia Berdendien,mam mieć wysokość do 60cm:

Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- Raczek
Iza marcinki baldoróżowe mam jeszcze w nadwyżce.
Zobaczymy jak te nasze jarzmianki przezimują.
Moje szaleństwo żurawkowe trwa nadal.
Mariola u mnie ten barwinek większy bardzo się rozrasta,najbardziej mi się podoba na wiosnę,kiedy jest podcięty na kępę i kwitnie.
Astrów mam kilka odmian,muszę policzyć,ale chyba z 6 odmian.
Ewa,cebulica to na pewno nie jest,mam akurat wykopane jej cebule,są faktycznie białe.
Grzesik muszę sprawdzić twój trop,ponieważ w tym roku nie znalazłam w moim ogrodzie tuberozy,czyżbym ich po prostu nie posadziła?
Wzięłam liście śniedka arabskiego za tuberozę,ale jak roślina zakwitła wszystko się wydało.
Coś nie mogę znaleźć zdjęcia cebul tuberozy w internecie?
tija Elu odpowiedź odnośnie rozrastania jarzmianek powyżej.
Miodunki,które pokazywałam kupiłam na Florini,na targach też ich nie widziałam.
zwkwiat witaj w moim ogrodzie,przez te cztery sezony mojego "ogrodowania' trochę się tych roślin nazbierało.
Ja jak się zarejestrowałam na tym forum też robiłam oczy ze zdziwienia,oglądając rośliny u forumowiczów.
Dorotko odpowiedź odnośnie jarzmianki powyżej,,czy kupiłaś ją z nazwą odmianową?
Jacku,aster Konga nie jest aż taki płożący,ale jest niski.Na zdjęciu może wygląda na płożącego,ale był dwa tygodnie temu przesadzany,
więc się pokłada.Astra nowobelgijskiego,chyba rozpoznano mi na forum,muszę poszukać tego wątku.Może ja coś pomyliłam.
Faktycznie nie rozłazi się,płatki często ma skulone,listki muszę sprawdzić,ale chyba są jaśniejsze.
Cebule kamasji też miałam wykopane w tym roku,więc porównałam,cebule NN nadal nie są nazwane.

Zobaczymy jak te nasze jarzmianki przezimują.
Moje szaleństwo żurawkowe trwa nadal.

Mariola u mnie ten barwinek większy bardzo się rozrasta,najbardziej mi się podoba na wiosnę,kiedy jest podcięty na kępę i kwitnie.
Astrów mam kilka odmian,muszę policzyć,ale chyba z 6 odmian.

Ewa,cebulica to na pewno nie jest,mam akurat wykopane jej cebule,są faktycznie białe.
Grzesik muszę sprawdzić twój trop,ponieważ w tym roku nie znalazłam w moim ogrodzie tuberozy,czyżbym ich po prostu nie posadziła?

Wzięłam liście śniedka arabskiego za tuberozę,ale jak roślina zakwitła wszystko się wydało.
Coś nie mogę znaleźć zdjęcia cebul tuberozy w internecie?

tija Elu odpowiedź odnośnie rozrastania jarzmianek powyżej.
Miodunki,które pokazywałam kupiłam na Florini,na targach też ich nie widziałam.
zwkwiat witaj w moim ogrodzie,przez te cztery sezony mojego "ogrodowania' trochę się tych roślin nazbierało.
Ja jak się zarejestrowałam na tym forum też robiłam oczy ze zdziwienia,oglądając rośliny u forumowiczów.
Dorotko odpowiedź odnośnie jarzmianki powyżej,,czy kupiłaś ją z nazwą odmianową?
Jacku,aster Konga nie jest aż taki płożący,ale jest niski.Na zdjęciu może wygląda na płożącego,ale był dwa tygodnie temu przesadzany,
więc się pokłada.Astra nowobelgijskiego,chyba rozpoznano mi na forum,muszę poszukać tego wątku.Może ja coś pomyliłam.

Faktycznie nie rozłazi się,płatki często ma skulone,listki muszę sprawdzić,ale chyba są jaśniejsze.
Cebule kamasji też miałam wykopane w tym roku,więc porównałam,cebule NN nadal nie są nazwane.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Kiedy oglądam Twoje jarzmianki, jeszcze bardziej pluję sobie w brodę, że nie kupiłam żadnej
A widziałam
Na szczęście nowy sezon się zacznie i zmienię ten stan rzeczy.

- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Aniu nazwy odmianowej nie znam, może Stasia od której ją kupiłam wie, mam dwa kolory różową i białą.