Domowe orchidarium

Zablokowany
Awatar użytkownika
kinga_232
200p
200p
Od: 11 paź 2010, o 16:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Domowe orchidarium

Post »

Małgosiu nowa cambria w pięknych kolorach ;:108 , a zygpopetalum podbiło moje ;:167, śliczne zdjęcia.
Pozdrawiam Kinga.
Moje storczyki
Awatar użytkownika
victorys
200p
200p
Od: 11 lut 2011, o 20:21

Post »

Przepiękna vanda!! Jak mi w końcu moja zakwitnie i okaże się, że jest fioletowa, tak jak myślę, to następna vanda jaką kupię będzie właśnie taka różowa lub ewentualnie pomarańczowa :D
Pozdrawiam, Wiktoria
Uśmiechami malowane twarze ludzi - to lubię! Pogoda ducha to moja droga, na pewno się nie zgubię!
Tak się wszystko zaczęło...
Awatar użytkownika
iwka2
500p
500p
Od: 1 mar 2009, o 15:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękna vandzia,moja taka już przekwitła,zygopetalum pewnie pachnie?
Pozdrawiam Iwona
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kingo, Wiktorio, Iwono ;:196

Niestety nie mogę sprawdzić czy Zygopetalum pachnie. Z powodu grypy nie wróciłam do domu ale za to nowe maleństwa dotarły do mnie. Oto i one :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Widać,że mają dość ładne korzonki i już po kilka listków więc uważam,że warte były ceny. Na inne nowości muszę poczekać do niedzieli a Wy (bardzo mi przykro z tego powodu) ale do poniedziałku :|

Na razie ciepło pozdrawiam i wszystkim odwiedzającym życzę zdrowia, by grypa trzymała się od Was jak najdalej :D :wit
Awatar użytkownika
nina1611
500p
500p
Od: 27 mar 2011, o 13:11

Post »

piękne maluszki :) niech zdrowo rosną :)
Pozdrawiam Małgorzatka :)
Niektóre z moich storczyków ...
Awatar użytkownika
victorys
200p
200p
Od: 11 lut 2011, o 20:21

Post »

Śliczne maleństwa! Dobrze, że grypa im nie grozi :) Życzę zdróweczka dla opiekunki i jej podopiecznych :D
Pozdrawiam, Wiktoria
Uśmiechami malowane twarze ludzi - to lubię! Pogoda ducha to moja droga, na pewno się nie zgubię!
Tak się wszystko zaczęło...
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgorzatko, Wiktorio ;:196

Po powrocie do domu zastałam rozpakowaną paczkę, która zawierała takie maleństwa ( dzięki pomocy Joasi, ktora zechciała i pomóc w zakupach i powysyłać)
Obrazek

Obrazek - powinien być zdolny do kwitnienia.

A co Wam to przypominaObrazek Zastanawiam się co powinnam z nim zrobić...w podłożu ma kilka korzeni ale nie jest zbyt niestabilny. Przesadzić jednocześnie próbując nakierować korzenie do podłoża? Zostawić tak jak jest? Podłoże ma dobrej granulacji więc gdyby ta jego niestbilność nic bym nie robiła. Mam zagwozdkę. Może ktoś poradzi coś praktycznego.

Obrazek - ma dwa pędy kwiatowe i nowe przyrosty. Planowałam ją przesadzić ale zapomniałam z mieszkania służbowego doniczek więc na razie pozostanie tak jak jest przez kilka najbliższych dni.

Obrazeka to od Joasi jej masdevallia "Kameleon" nie pamiętam czy w końcu znalazła się jej właściwa nazwa.

Joasiu, bardzo, bardzo dziękuję ;:196

A teraz coś na co długo czekałam, zastanawiałam się czy mu nie zaszkodzą dwie dość dlugie moje nieobecności... Wiosną zakupiony szybko chciał pokazać swoje miniaturowe piękno. Najdłuższy listek ma 7-8 cm długości a kwiatuszek maleńki ok.1,5 cm ale przeuroczy. Jestem nim zafascynowana :tan
Obrazek

Obrazek

Trochę dziś porządkowałam kwiaty -przesadzałam i ustawiałam je nowe miejsca - o dziwo, znów mi miejsca przybyło a kwiaty gdzieś zniknęły, zrobiło się pusto :shock: I tak na nowo powstał zielony kątek.
Obrazek

Kiedyś już pokazywałam to wiklinowe koło, które wyłożone folią teraz jest kwietnikiem. Potem w Ikei znalazłam 'obrotową tacę do serów' i... jej przeznaczenie zostało zmienione (ciekawa jestem co na to wynalazcy w/w rzeczy :wink: ) a ponieważ zwolnił mi się kwietnik - do tej pory stała paproć ale ona po przesadzeniu poszła do kwietnika na ścianę - więc został od razu wykorzystany, tym razem zgodnie z przeznaczeniem choć generalnie powinien się na nim mieścić jeden kwiatek a mieści się...nie policzyłam :oops: Jak ktoś chce może spróbować policzyć.
Oto on z bliskaObrazek

Teraz zaczynam już konkretne przygotowania do zrobienia orchidarium, zima się zbliża, nic nie będę już kupować z zieloności (choć jeszcze jakaś paczuszka ma przyjść) więc można troszkę będzie wykorzysać pieniądze na potrzebne materiały a potem pomajsterkować i zmontować, pomyśleć o ośwetleniu i innych detalach. Choć jak znam życie to zajmnie mi to pewnie całą zimę i jeszcze nie będzie skończone...
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Piękne nowości u ciebie zamieszkały. I trzymam mocno łapki za twoje orchidarium;).
Awatar użytkownika
nina1611
500p
500p

Post »

trzymam kciuki za Twoje orchidarium! :) sama jestem w połowie jego tworzenia a zima coraz bliżej ... :shock:
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję,że wpadłyście ;:196

Małgorzatko to pewnie się nim wcześniej pochwalisz niż ja.

Jeśli zaś chodzi o przesadzenie Macropodanthusa to już problem sam się rozwiązał a w sumie rozwiązał go onObrazek :wink: Tak się dopominał o pieszczoty gdy przesadzałam Masdevallie do mowych domków,że wywrócił doniczki, m.in. z macropodanthusem, który wyleciał razem z podłożem. Udało mi się schować dwa korzenie, trzy pozostałe dalej udają pędziki. Zobaczymy czy kocur miał rację ;:224
Awatar użytkownika
nina1611
500p
500p

Post »

nie wiem czy szybciej ;:224 bo moje prace nad orchidarium posuwają się w żółwim tempie :) ale może do zimy uda się wprowadzić lokatorów :)
a kocurek piękny :)
z własnego doświadczenia niestety znam widok powywracanych doniczek ze storczykami, jedyne szczęście że nie mam poobgryzanych liści :D
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O nie, on liści nie gryzie, ma trawkę na dworze ale używa ich jako przedłużenie mojej ręki do miziania i wtedy następuje katastrofa :wink:
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p
Od: 13 cze 2006, o 21:44

Post »

Małgosiu zaszalałaś z zakupami ;:138 niech zdrowo rosną i szybciutko zakwitną, powodzenia przy budowie orchidarium ;:196
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj, Iwonko, zaszalałam ale to jeszcze nie są wszystkie. Może w tym tygodniu dojdą ;:224

Dziś pletłam koszyki dla vand z bambusa ale oczywiście brakło mi materiału i muszę dokupić. Zastanawiam się czy koszyki muszą być z jakiegoś konkretnego rodzaju drewna czy jest to obojętne ;:224 Co o tym sądzicie?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale Ciebie w szybki tempie rośnie przedszkole...co chwila jakaś nowość do niego trafia ;)

Gratuluje nowości i pięknego deliciosy ;:138
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”