Papryczka chili-jak pielęgnować
- redlabell
- 10p - Początkujący
- Od: 26 lut 2011, o 15:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować
minęło już dużo czasu a mojej papryczki jak nie było tak nie ma 

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 lip 2011, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
witam
dostałem sadzonkę papryczki już miesiąc temu było tam dużo małych papryczek i kilka kwiatków i jak na razie tylko jedna mi dojrzała. troszkę za późno ją zerwałem i niebyła tak ostra jak u kolegi od którego ją dostałem. na początku papryczka była u mnie w domu i rosła znakomicie, a u kolegi w domu nic nie rosła (myślę, że to wina dymu od papierosów) niedawno przesadziłem ją do szklarni, czy dobrze zrobiłem, kiedy wysiać nasiona ???
dostałem sadzonkę papryczki już miesiąc temu było tam dużo małych papryczek i kilka kwiatków i jak na razie tylko jedna mi dojrzała. troszkę za późno ją zerwałem i niebyła tak ostra jak u kolegi od którego ją dostałem. na początku papryczka była u mnie w domu i rosła znakomicie, a u kolegi w domu nic nie rosła (myślę, że to wina dymu od papierosów) niedawno przesadziłem ją do szklarni, czy dobrze zrobiłem, kiedy wysiać nasiona ???
E tam dymu. Rosła w domu to wiadomo, że będzie mniej ostra. Przynajmniej nie tak jak te z gruntu. Jeśli już trzymasz je w domu to staraj się od południa. Papryka będzie tym ostrzejsza im więcej słońca dostanie. W pogodne dni można wystawić donicę na zewnątrz, bo może i pszczoły mogą pomóc a już słońce i wiatr na pewno ;) Do szklarni to raczej kiepski pomysł przesadzać już z owocami, może chorować i ogólnie słabiej dojrzewać. Liczy się też wielkość doniczki. Jeśli papryka jest duża to dobrze ją ostrożnie przesadzić do większej.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 lip 2011, o 21:21
dzięki za odpowiedź a kiedy wysiać nasiona???
zebrałem je na koniec sierpnia
zebrałem je na koniec sierpnia
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Czyściliśmy papryczki Cayenne i kroiliśmy bo robiona miała być pasta na zimę.Po jakiejś godzinie zaczęły piec palce u rąk, przez 1 dzień trzeba było chłodzić ręce pod zimą wodą.
Ja to miałam wczoraj, obrałam tylko 10 a piekło jak... smarowałam fenistilem w żelu, przynosił ulgę 

Co myślicie o tym żeby teraz wysiać na próbę papryczkę chili ? Ile papryczek wysiać do 15 cm doniczki (średnicy) ? Ile mniej więcej papryczek jest z krzaczka ?
Otóż tak dziś z okazji dnia chłopaka dostałem krzaczek papryczki (przypuszczam że chili bo bardzo ostra) i nie wiem jak go pielęgnować (podobno był kupiony na giełdzie kwiatowej w Tychach) oto jego foto http://imageshack.us/photo/my-images/65 ... 0260y.jpg/
Proszę o info na temat odmiany i jak pielęgnować.

Proszę o info na temat odmiany i jak pielęgnować.

To nic trudnego, po prostu co jakiś czas podlewaj, byle nie za mocno i postaw od południowej strony domu na oknie. Kiedy zrobi się mroźnie unikaj otwierania okna, bo zimne powietrze może zaszkodzić owocom. Co jakiś czas trzeba zebrać owoce a pozbawione owoców badylki skrócić nożyczkami. W zimę owoce mogą nie urosnąć z braku owadów, które mogły by zapylić kwiaty. Można próbować zapylać pędzelkiem, albo po prostu pogodzić się z brakiem owoców do wiosny i dopiero wiosną wystawić na parapet na zewnątrz.
Jeśli roślina przypadnie Ci do gustu to nie powinieneś mieć problemów ze znalezieniem nasion. Widziałem w kilku większych sklepach ogrodniczych.
Jeśli roślina przypadnie Ci do gustu to nie powinieneś mieć problemów ze znalezieniem nasion. Widziałem w kilku większych sklepach ogrodniczych.
Wielki dzięki. Mam jeszcze jedno pytanie na zdjęciu widać owoce i do tego pytanie czy mogę już je zebrać??
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A czy to nie jest papryczka ozdobna?
Niedaleko mnie, w kwiaciarni kilka takich jest i właśnie jako ozdobne sprzedawane są.
Niedaleko mnie, w kwiaciarni kilka takich jest i właśnie jako ozdobne sprzedawane są.
Pozdrawiam Kaśka
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Alembik oo to nie wiedziałam. Dziękuję bardzo za informację. W takim razie chyba sobie jakąś kupie, bo w tym roku tylko sadziłam słodką papryczkę 

Pozdrawiam Kaśka