Papryczka chili-jak pielęgnować

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
redlabell
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 lut 2011, o 15:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Papryczka chili-jak pielęgnować

Post »

minęło już dużo czasu a mojej papryczki jak nie było tak nie ma :(
grzes22828
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 lip 2011, o 21:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

witam
dostałem sadzonkę papryczki już miesiąc temu było tam dużo małych papryczek i kilka kwiatków i jak na razie tylko jedna mi dojrzała. troszkę za późno ją zerwałem i niebyła tak ostra jak u kolegi od którego ją dostałem. na początku papryczka była u mnie w domu i rosła znakomicie, a u kolegi w domu nic nie rosła (myślę, że to wina dymu od papierosów) niedawno przesadziłem ją do szklarni, czy dobrze zrobiłem, kiedy wysiać nasiona ???
Alembik

Post »

E tam dymu. Rosła w domu to wiadomo, że będzie mniej ostra. Przynajmniej nie tak jak te z gruntu. Jeśli już trzymasz je w domu to staraj się od południa. Papryka będzie tym ostrzejsza im więcej słońca dostanie. W pogodne dni można wystawić donicę na zewnątrz, bo może i pszczoły mogą pomóc a już słońce i wiatr na pewno ;) Do szklarni to raczej kiepski pomysł przesadzać już z owocami, może chorować i ogólnie słabiej dojrzewać. Liczy się też wielkość doniczki. Jeśli papryka jest duża to dobrze ją ostrożnie przesadzić do większej.
grzes22828
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 lip 2011, o 21:21

Post »

dzięki za odpowiedź a kiedy wysiać nasiona???
zebrałem je na koniec sierpnia
Alembik

Post »

Albo teraz jak najszybciej, albo wiosną. Też jak najszybciej :)

A ja chciałbym zapytać, czy moje chili, które rośnie w gruncie zdąży dojrzeć przed mrozami. Mam kika krzaczków z takimi oto owocami:

Obrazek
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Czyściliśmy papryczki Cayenne i kroiliśmy bo robiona miała być pasta na zimę.Po jakiejś godzinie zaczęły piec palce u rąk, przez 1 dzień trzeba było chłodzić ręce pod zimą wodą.
Kasencja

Post »

Ja to miałam wczoraj, obrałam tylko 10 a piekło jak... smarowałam fenistilem w żelu, przynosił ulgę :lol:
Awatar użytkownika
Maja100
200p
200p
Od: 31 mar 2011, o 00:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Co myślicie o tym żeby teraz wysiać na próbę papryczkę chili ? Ile papryczek wysiać do 15 cm doniczki (średnicy) ? Ile mniej więcej papryczek jest z krzaczka ?
szyszmen
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 wrz 2011, o 14:09

Post »

Otóż tak dziś z okazji dnia chłopaka dostałem krzaczek papryczki (przypuszczam że chili bo bardzo ostra) i nie wiem jak go pielęgnować (podobno był kupiony na giełdzie kwiatowej w Tychach) oto jego foto http://imageshack.us/photo/my-images/65 ... 0260y.jpg/
Proszę o info na temat odmiany i jak pielęgnować.
;:108 ;:108 :) :D :) :D
Alembik

Post »

To nic trudnego, po prostu co jakiś czas podlewaj, byle nie za mocno i postaw od południowej strony domu na oknie. Kiedy zrobi się mroźnie unikaj otwierania okna, bo zimne powietrze może zaszkodzić owocom. Co jakiś czas trzeba zebrać owoce a pozbawione owoców badylki skrócić nożyczkami. W zimę owoce mogą nie urosnąć z braku owadów, które mogły by zapylić kwiaty. Można próbować zapylać pędzelkiem, albo po prostu pogodzić się z brakiem owoców do wiosny i dopiero wiosną wystawić na parapet na zewnątrz.
Jeśli roślina przypadnie Ci do gustu to nie powinieneś mieć problemów ze znalezieniem nasion. Widziałem w kilku większych sklepach ogrodniczych.
szyszmen
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 wrz 2011, o 14:09

Post »

Wielki dzięki. Mam jeszcze jedno pytanie na zdjęciu widać owoce i do tego pytanie czy mogę już je zebrać??
Alembik

Post »

jasne, jak czerwone to jadalne ;)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
minia821
500p
500p
Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A czy to nie jest papryczka ozdobna?
Niedaleko mnie, w kwiaciarni kilka takich jest i właśnie jako ozdobne sprzedawane są.
Pozdrawiam Kaśka
Alembik

Post »

Są ozdobne, ale także jadalne.
Awatar użytkownika
minia821
500p
500p
Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Alembik oo to nie wiedziałam. Dziękuję bardzo za informację. W takim razie chyba sobie jakąś kupie, bo w tym roku tylko sadziłam słodką papryczkę :tan
Pozdrawiam Kaśka
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”