Ogród Moni cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Moni cz.4

Post »

Pierwsz fotka powaliła mnie na kolana. Ja też chcę takie kwitnienie. A u mnie biedaki mają raptem po kilka gałązek.
Musze im coś zapodać, żeby bardziej się rozrastały.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Ja swoim daję tylko obornik podczas sadzenia i nic więcej. Najwyżej jak mi się uda, to podlewam gnojówką z pokrzyw.

Murek gotowy. Wprawdzie wciąż ubrany w szalunek, ale już jest i cieszę się z tego. Za kilka dni będzie rozebrany szalunek, to zrobię lepszą fotkę.
Obrazek
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam Moniko, :D podoba mi się ten murek, jest nawet przejście, jak to się wszystko trzyma zawsze mnie zastanawia. ;:108
Wrócę do Twoich ostatnich zdjęć z ogrodu, to pierwsze zdjęcie już pokazuje jak będzie wygladał w tej części ogród. Ładnie i ciekawie rozplanowane nasadzenia, a różyczki jak zwykle zadowolone i kwitnące. ;:180
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Moniś murek pięknie wygląda, to świetny i bardzo ciekawy element architektury ogrodowej :D
Różyczki wspaniale ukwiecone, aż trudno uwierzyć, że to już październik. Co do obornika, to też bardzo sobie chwalę taki sposób sadzenia....naprawdę widać różnicę po różach sadzonych z tym złotem i bez niego :D
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Piękne te jesienne zdjęcia: takie lekko zamglone i z tym złocistym światłem.
A róże faktycznie powtarzają oszałamiająco.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ale może Ty masz lepszą ziemię.
Ja daję i obornik i czasem Magiczną siłą zasilę i nie mam takich efektów
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Już teraz widać że murek jest wspaniały.
Cały jest z kamienia czy tylko kamienie są na wierzchu ?
Tak się zastanawiam jak zamierzasz go wyeksponować i co będzie rosło w pobliżu.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majeczko, ja miałam te same zastanowienia - jak takie kamienie w łuku trzymają się razem i nie spadną człowiekowi na łeb :lol: Sprawa jest prosta - najpierw na szalunek założone są pręty, następnie zaprawa i na to kamienie - te pręty są bardzo mocne i trzymają całość w ryzach :)
Różyczki wciąż kwitną. Teraz dłużej trzymają kwiaty, bo wolniej rozkwitają. Pięknie wyglądają o poranku ozdobione kroplami rosy. Ostatnio pokazywałam fotkę Home&Garden - jej kwiaty dopiero teraz w pełni się rozwinęły:
Obrazek

Aga - ja wszystkie sadzę z obornikiem od samego początku. Taki zasób witamin wystarczy na 3 sezony. Po tym czasie delikatnie rozkopuję ziemię w okolicy róży i uzupełniam jedzonko.

Oliwko - dziękuję ;:196

Małgosiu, u mnie kiepska ziemia, nawet bardzo. W kategorii grup ziemi oznaczona słaba ziemia. Nie rośnie na niej nic poza chwastami. Przypuszczam, że gdyby nie obornik i ziemia ogrodnicza, którą daję w dużej ilości podczas sadzenia roślin byłoby kiepściutko. Ja na ziemię i mieloną korę wydaję więcej niz na rośliny. Dla każdej rośliny przygotowuję dołek o głębokości około 0,5m i podobnej szerokości (w przypadku małych roślin, bo dla dużych znacznie większy). Do takiego dołka daję ziemię ogrodniczą i mieloną korę (mieszam razem). Dla kwaśnolubych daję korę kwaśną, a dla róż przekompostowaną. No i obornik. To dużo pracy, ale efekty są. U mnie sam kamień pod cienką warstwą ziemi, która i tak jest słaba, piaszczysta - przepuszczalna, więc nie miałyby rośliny w czym rosnąć. U nas nawet ta czarna ziemia w wierzchniej 15cm warstwie nie ma barwy czarnej, tylko szarą. Myślę, że najwięcej pomaga ziemia ogrodnicza wymieszana z obornikiem i korą. Kora powoli gnije i tym samym również dostarcza składników pokarmowych. Ja nie daję żadnych środków chemicznych typu magiczna siła i inne. To, co jest, wystarcza.

Comciu - mur jest gruby naokoło 40-50cm. Cały z kamienia. Kamień murowany był podwójnie, więc ułożenie jest nieco inne z jednej i z drugiej strony. No i dlatego wyszedł taki gruby, ale tak chciałam. Co do roślin, to wciąż myślę nad tym co dosadzić w najbliższym otoczeniu.

Dzisiaj znowu róże...
Eden Rose
Obrazek

Obrazek

Pirouette
Obrazek

Warwick Castle
Obrazek

Pink Swany
Obrazek
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Moniko, ogród w porannych mgłach wygląda niesamowicie ;:138 Tajemniczo.
Rózyczki rzeczywiście wspaniale ci kwitną Obornik działa cuda. Stosujesz taki "od krowy" czy wystarczy suszony?
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Suszony, ale w pełni naturalny, nie ten granulowany.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Moniś fajnie, że napisałaś o tym rozkopywaniu ziemi w pobliżu róz i uzupełnianiu jedzonkiem 8-) ....właśnie zastanawiałam się jak to zrobić......ja wykładałam dookoła krzewu i przysypywałam korą, ale tak wkopać, to chyba lepiej :D Nie będzie tak szybko wypłukany przez deszcz i podlewanie :D
Kolejna prezentacja róż przepiękna :D
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Home&Gardem wspaniała. Ja też jestem zwolenniczką naturalnego nawozu. Zanim posadzę jakoś różę trochę podkładam nawozu. U mnie za ogrodzeniem pasie się taki duży zwierz więc nie mogę narzekać na niedobory tego produktu.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

vertigo pisze:Eden Rose
Obrazek

Obrazek
Moniczko, :D krótko, zazdroszczę tych kwiatów ;:108 Ciągle się zastanawiam co jest powodem, że ta piękność raz kwitnie, a innym razem nie.
Róże zadbane i dokarmione kwitną i kwitną. Oczu nie można oderwać ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Moniu, jeśli dobrze pamiętam to kiedyś pisałaś, że masz u siebie Blaze Superior na pergoli. Powiedz, co z nią, jak rośnie i kwitnie? Warto ją sadzić?
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Ciągle podziwiam Twoje projekty i roślinki i wciąż jestem zachwycona, ogólnymi widokami i tymi ze szczegółami. ;:138
Powiedz mi jak masz umocowane słupy do ziemi. Wiem że są w takich metalowych kotwach ale chodzi mi o to czy je tylko wbijasz do ziemi czy są zabetonowane. :?: Projektuję podobne elementy i się zastanawiam jak je umocować. :?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”