Ogród Dorbie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dorbie
500p
500p
Od: 21 sty 2011, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Dorbie

Post »

Siberia pisze:Ja mam co najmniej 2 odmiany przymiotna :-) Ten aster bylinowy (chyba) krzaczasty (zwany marcinkiem lub michałkiem) nawet koło przymiotna nie stał :;230
Przymiotno ma listki tuż przy ziemi. Jeśli można je z czymś pomylić to z astrem alpejskim :-)
To dobrze że mi piszesz, bo to tak jest jak się coś od kogoś dostanie :D A ja w zeszłym roku tak myslałam, że to aster
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeśli to floksy to floksy szydlaste. Uwielbiam je! Niektóre powtarzają kwitnienie jesienią. Mój jeden cały w pąkach :-)

Efekt połączenia tych dwóch kolorów jest zabójczo piękny :-)
Muszę swoje pomieszać :-)

Edytowałam, bo jednak pojawiła się wątpliwość: floksy szydlaste czy piaskowiec..
Awatar użytkownika
dorbie
500p
500p

Post »

Siberia pisze:Ta biało-fioletowa kępa to floksy szydlaste. Uwielbiam je! Niektóre powtarzają kwitnienie jesienią. Mój jeden cały w pąkach :-)

Efekt połączenia tych dwóch kolorów jest zabójczo piękny :-)
Muszę swoje pomieszać :-)
Wiesz że ja je tak kupiłam? W ogóle one mialy etykietke Arenaria, dlatego napisałam chyba, ale nie jestem pewna czy te listki sa takie same. Są bardziej szare i sztywne, wręcz kłujące

Znalazłam Arenaria montana
Obrazek
Awatar użytkownika
dorbie
500p
500p

Post »

dorbie pisze:Tu muszę coś zmienić.
Obrazek

Na pewno jalowce ida na inna rabatkę.
Na skraju skarpki obwódka z żurawek. Tylko nie mam pomyslu co za oczarem. Cos, co będzie ażurowe, by ładnie sie prezentowało na tle tego muru. Obok jest klon Fassen Black. I co posadzić pomiędzy klonem a drewutnią
Wymysliłam od lewej:
Jałowiec kolumnowy, pęcherznica Luteus po lewej stronie klona, po prawej 2 szt trawy może proso rózgowate Heavy Metal lub inne wysokie, z przodu przed klonem thuja Globosa, na brzegu skarpki żurawki kolorowe
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

Arenaria to piaskowiec, całkiem inna roślina...

Nie mam, więc nie porównam... Niektóre floksy szydlaste są kłujące bardzo, inne średnio :-)
Awatar użytkownika
dorbie
500p
500p

Post »

Jak patrzyłam w szkółkach to bardziej mi pasuje na floks, drugi mam z większymi płatkami i tez ma takie same liście. Także to floks ;:138
Awatar użytkownika
dorbie
500p
500p

Post »

dorbie pisze:
dorbie pisze:Tu muszę coś zmienić.
Obrazek

Na pewno jalowce ida na inna rabatkę.
Na skraju skarpki obwódka z żurawek. Tylko nie mam pomyslu co za oczarem. Cos, co będzie ażurowe, by ładnie sie prezentowało na tle tego muru. Obok jest klon Fassen Black. I co posadzić pomiędzy klonem a drewutnią
Wymysliłam od lewej:
Jałowiec kolumnowy albo lepiej thuja Kórnik która rośnie obok, pęcherznica Luteus po lewej stronie klona, po prawej 2 szt trawy może proso rózgowate Heavy Metal lub inne wysokie, z przodu przed klonem thuja Globosa, na brzegu skarpki żurawki kolorowe
ibizaa
1000p
1000p
Od: 9 lut 2011, o 13:10
Kontakt:

Post »

hmmm mam floksy szydlaste i jak tu wspomniano ma on takie igiełki..., ale zaraz poczytam o piaskowcu i porównam sobie te roślinki, ale mimo wszystko kwiatki sa piekne :tan
ibizaa
1000p
1000p
Od: 9 lut 2011, o 13:10
Kontakt:

Post »

To chyba faktycznie floks, bo piaskowiec ma troszke inne kwiaty :D Dostałam niedawno sadzonki tego floksa, wiec u mnie jeszcze nie kwitł, ale mam nadzieje ze będą takie ładne kwiatuszki ja u Ciebie choc ponoć ja mam różowego, ale to połaczenie Twoich kolorów wyglada rewelacyjnie :D
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Macie rację, że to jednak przymiotło. Gdybym tu nie weszła, żyłabym w przeświadczeniu, że tak wyglądają tylko astry.
Awatar użytkownika
dorbie
500p
500p

Post »

I zaczęłam zmieniać tą rabatkę
Obrazek
Wykopałam stamtąd jalowce. Thuje Kórnik przesadziłam bardziej do lewej, obok nie rośnie ostróżka i z przodu 3szt przywrotnika - to po lewej. Z tyłu za oczarem jest miejsce myślę, że na pęcherznicę Luteus, jest 1,5m szer i ok 1m od oczara do ogrodzenia, tyle że pęcherznica będzie na prawo od oczara.
Ta rabatka z jałowcami i thujami była założona jak nie było sąsiadów i mieliśmy tam siatkę i strasznie stamtąd wiało.

Zastanawiam sie kiedy można przesadzać drzeka liściaste, bo chcę przesadzić jarząb szwedzki - kiepskie drzewo bo ma bardzo mało liści i jak sa juz owoce to liście opadły i jest łyso
Awatar użytkownika
dorbie
500p
500p

Post »

W końcu zakwitł mój wieczny clematis przesadzany kilkakrotnie, z nim sie po prostu przeprowadzam, jest z działki mojej babci z Olsztyna. Ale nie jest niebieski, tylko fiolet.
Obrazek

Jesienne kolorki się zaczynają
Obrazek
Awatar użytkownika
dorbie
500p
500p

Post »

Tam, gdzie jest miejsce na tle muru będzie pęcherznica Luteus, pasuje, prawda?
Obrazek

Jesiennie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek
kwitnie miskant i dalej miskant Africa
ObrazekObrazek

Obrazek

różyczki
Obrazek
Obrazek
Miśka
Obrazek
Obrazek

i mój clemek w naturalnym kolorze
Obrazek
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Dorotko, :wink: fajna ta Twoja Misia, taki tygrysek. Moja też nazywa się Misia. :lol: Tylko jest dwa razy grubsza. :;230 Pozdrowionka od Miśki dla Miśki :lol: :wit

Wydawało mi się, czy gdzieś indziej (nie u mnie) czytałam , że zaczęliście robić elewację ? :wink:
:wit
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Oj, widzę że też sporo zrobiłaś na rabatkach i jesień u Ciebie kolorowa i kwitnąca. Pęcherznica Luteus będzie ładnie wyglądała na tle tej ściany,wiesz, ze mój przywrotnik tez blisko pęcherznicy rośnie! :)
Mizianko dla Misi, śliczne ma te prążki! :wit
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”