Róże ...ach, te róże ... - cz.I

Zablokowany
Awatar użytkownika
katja
500p
500p
Od: 2 paź 2008, o 13:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róże ...ach, te róże ...

Post »

:;230
później zaskoczyłam, na początku pomyślałam, ze jakąś miksturę robisz :oops: .

Wiesz jeszcze nigdy nie kopcowałam z udziałem obornika, w tym roku planuję i z tego co wiem i mam nadzieję, że on się uaktywni na wiosnę :uszy

Moni, przepraszam, że się tak rozgadałam w Twoim wątku ;:196
Pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
PiVi
100p
100p
Od: 21 lip 2008, o 12:42
Kontakt:

Post »

Rozeta pisze:
PiVi, niektóre fotki tych dwóch różyczek wklejałam już w wątku, ale nie ma sprawy zrobię to jeszcze raz.
Podziękował :)
Abraham zbyt w brzoskwinię- mam już za dużo w tym kolorze róż, ale Othello się załapał do zamówienia :)

P.
Moje Róże czyli nowe hobby.
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Jestem za kopczykowaniem róż ziemią lub kompostem.Kiedyś zabrakło mi ziemi i przykryłam jedną różę korą.Wiosną wszystkie ładnie odbiły ,natomiast ta przykryta korą ledwie przeżyła.Myślałam że ją stracę.Natomiast kompost jak najbardziej,po rozgarnięciu lekko zmieszałam z ziemią i te róże pięknie kwitły jak nigdy.Tylko skąd wziąć tyle kompostu.Z obornikiem wolę nie ryzykować,zbyt wcześnie rozłożony ściąga gryzonie a to wiadomo albo korytarze ,albo podgryzanie korzeni.Lepiej niech leżakuje na gromadce, na wiosnę bezpiecznie można go przekopać pod różami.Teraz brałam obornik do przekopania ,leżący od jesieni zeszłego roku,były całe gniazda dżdżownic .Więc jeszcze i one robią dobrą robotę przerabiając obornik na biohumus
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Swoje róże obsypuję ziemią z kretowisk, których zawsze dużo się pojawia. Tylko róż coraz więcej i w tym roku będę chyba musiała wspomóc się kompostem :D Próbowałam osłaniać różę pnącą agrowłókniną, ale i tak przemarzła, więc z tym dam sobie spokój. Dużo kłopotu, a efekt żaden. Czym osłonić wysokie pnące?
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Ludziki ...łał ...nie było mnie trochę :oops: , a tu takie pasjonujące dyskusje ... ;:162 . Super!!! Dla róż wszystko ... :D .

Joluś, kompost to przecież świetny i bezpieczny nawóz. A gdybyś do pryzmy kompostowej dołożyła jakiegoś oborniczka, np. końskiego? Zabezpieczysz jakoś przed pupilami, a przez zimę to wszystko się rozłoży. Możesz podsypać eko-preparatem przyspieszającym kompostowanie i będzie git!!!
Co do okręcania róż agrowłókniną na zimę, to ktoś tu już pisał, że efekty były marne - pędy i tak podmarzły :roll: . A jakie Ty masz doświadczenie w tym względzie?

Aguś, ja również większość krzewów róż będę okrywać korą. Może z 5 szt. dostanie kopczyki z ziemi, bo tam gdzie rosną nie ma wyściółki z kory. Tym okorowanym, rosnącym od wschodniej strony, dołożę może jedlinki. Tak dla spokojnosti ...

Majuś, kompost, oczywiście jest b.dobry do kopczykowania, tylko ...wiesz ... przy tej ilości naszych róż, to po prostu nie wiem skąd go brać? Ja mam u siebie wielką pryzmę 1,5m na 1,5 m + już tylko odrobinę ubiegłorocznego i czeka mnie przewalanie tego świeżego. Bo jak przyjdą zamówione róże, to muszę mieć kompościk w pogotowiu. Moim marzeniem jest taki metalowy trójkomorowy kompostownik, tylko jego koszt jest powalający ... ;:222 .
Pozostaje mi do kopczykowania ziemia, którą wywalam ze wszystkich dołków podczas sadzenia roślin lub kora - mam jeszcze dwa wory na szczęście :wink: .

rtk10, dzięki po raz ...już nie wiem który :wink: , ale kolejny raz dajesz naprawdę świetne rady.
Wnioskuję z ostatniego posta, że jesteś dość ostrożny w dawkowaniu różom obornika. Rozumiem, że z suszonym obornikiem bydlęcym należy postępować tak samo, jak ze świeżym (granulowanym). Ok ;:108 , będę go stosować tylko wiosną.
Zostało mi trochę płynnego krowiaka i teraz nie wiem, czy można go przechować do wiosny, czy może wylać go na kompost?
Również proszę ;:180 , abyś objawił się nam ze swoją różanką.

Kasiu Kochana ;:196 , ta cała gadanina o zabezpieczaniu róż na zimę to przecież czysta troska o nasze królowe ;:59 . Musimy o tym wiedzieć WSZYSTKO!!! Więc, gadaj ile chcesz ... :D .
A z czego robisz stroisz na zimę do róż?

Piotrze ...no wiesz ...Abraham jest absolutną klasyką :wink: ...i w ogóle to nie wiem jak możesz w swojej kolekcji angielek nie posiadać Abrahama!!! :lol:
Polecam do donicy ;:108 . Zmieścisz wszędzie :) .

Alusiu, to mnie nastraszyłaś tą korą do kopczykowania na zimę ... :? . W tym roku właśnie pierwszy raz chciałam korą obsypać róże, a tu zonk ... :wink: .
No właśnie - kompost - skąd go brać w dowolnych ilościach? Kompostuję naprawdę wszystko co się tylko da. Trawę również. Ale to wszystko jednak za mało ...
Nawet nie wiedziałam, że obornik przyciąga gryzonie. Rzeczywiście lepiej go przekompostować tak jak proponujesz Ty i rtk10. Buziaki ;:196 .

Ewuś, wiesz, moja mama również kopczykuje róże ziemią z kretowisk, bo twierdzi, że jest pulchna i napowietrzona. Posiada na swojej działeczce ze 30 różyczek i może ze 4 szt. zmarzły w ciągu ostatnich 10 lal. Więc sposób jest dobry i wart polecenia.
Niestety ja nie wiem, czym osłaniać pędy róż pnących na zimę? Jedynie, co przychodzi mi na myśl, to stroisz ze słomy, bądź jedliny lub może gruby karton :?:

Miałam dziś sporo zajęć w domu i w ogrodzie, i nie zrobiłam fotek. Może jutro się uda.
Tymczasem dobrej nocki i ...różanych snów ;:19 .
:wit
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Było trochę pisaniny, to teraz dla odmiany obrazki :D .

Schloss Eutin ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Louise Odier

Obrazek

Bonica (chyba ostatni kwiat ... :( , ale zostawiłam kilka przekwitłych kwiatostanów na owocki :uszy )

Obrazek

Abraham Darby ... ;:159

Obrazek

Obrazek

Sea Foam

Obrazek

Rhapsody in Blue

Obrazek

Morsdag ;:167

Obrazek

Obrazek

Pąk Sekel, która już mnie przerosła

Obrazek

Elmshorn ...narrreszcie :wink: ...dostał mocno w kość od przędziorków :evil:

Obrazek

Obrazek

i mój ostatni cudowny nabytek ... klematis Kiri Te Kanawa ;:97 (zobaczyłam go tu na forum i oczywiście musiałam go mieć 8-) )

Obrazek

Pogoda cudowna ;:170 ...idealna na spacerki ;:65 ...po ogródeczku ... ;:224 .
Na razie październik nas nie zawiódł ... :lol: .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Schlos Eutin wspaniała ;:138
Pięknie ci kwitną róże jesienią. Zdrowe liście, pieknie wybarwione kwiaty.
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Moniko, a dlaczego zostawiłaś przekwitłe kwiatostany Boniki na owocki? Robisz coś z nich?
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, dzięki za miłe słowa ;:196 .
Również jestem zachwycona Schloss E. ... ;:224 . Ma niesamowicie dużo płatków idealnie ułożonych w rozetkę i do tego ten kolorek brzoskwiniowy, intensywniejszy w środku i bladziutki z brzegu ...no, bajka ...śliczna i zdrowiutka! Polecam gorąco!
Niestety, nie wszystkie róże są zdrowe :( . Niektóre dzielnie trzymały całe lato super kondycję, a teraz poddały się 'czarnej jędzy' ... :evil: . Sama nie wiem, czy pryskać je, czy już dać im spokój? Ale też martwię się, czy osłabione chorobą dobrze przezimują ... :? ?

Wandziu, zostawiłam Bonice możliwość zawiązania owoców w celach dekoracyjnych :) . Ewcia - Gloriadei pisała kilka dni temu w swoim wątku, że właśnie Bonica zawiązuje owoce na zimę. Nawet wstawiła zdjęcie owoców w śniegu ...
...brrr ... mrozem powiało ...a kysz, a kysz siło nieczysta ... tzn. zimo ... :pogon .
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Witaj Moniczko, :D Piękne różyczki, ogladam i podziwiam. Powiedzcie mi czy się różni Schlos Eutin od Bremer Stadtmusikanten, bo ja nie widzę nic z różnic.
Kompostownik metalowy jak masz link to daj mi namiar. Ja Ci podam całkiem tani i wygodny kompostownik wejdz na http://www.zakupy.wymarzonyogrod.pl i znajdz EKOKOMPOSTOWNIK MAXISILO-1100 cena tylko 255 zł.
Ja go mam zamiar kupić.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Róże w ogóle nie wyglądają na przestraszone chłodami :D Moja Elmshorn zabiera się za kwitnienie, wypuściła długie pędy pokryte pączkami.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majeczko, póki kwitną różyczki świat jest piękniejszy, więc oglądaj na okrągło :D .
Wyczytałam, że Schloss E. jest dzieckiem Bremer Stadtmusikanten. Dlatego takie podobne są do siebie ;:108 . Różnica chyba tylko taka, że Schloss wpada w brzoskwinię, a Bremer S. w róż.
Ten metalowy kompostownik znalazłam na all. Tu nie wchodzą linki z tego portalu, ale jak wpiszesz w ich ogólną wyszukiwarkę 'Kompostownik 3800 litrów PROFESJONALNY 3 KOMORY' to ukaże Ci się ...moje marzenie :wink: . Pieruńsko drogie :twisted: , ale myślę, że dość trwałe i w miarę estetyczne. Tylko skąd wziąć tyle kasy ... ;:24 ?
Za to ten Twój upatrzony kompostownik całkiem całkiem ... :uszy . Można go stopniowo dokupywać i przystawiać obok, w zależności od potrzeb, prawda? Z doświadczenia już wiem, że optimum to 3 komory ;:108 . Gorzej oczywiście z miejscem na te 1100L x 3 ...:? .

Ewciu, też uważam, że róże jakoś nie przejmują się chłodnymi nocami. Mimo wszystko pobudza je ;:3 . I tak trzymać :uszy !!! Z tego co dziewczyny pisały w ubiegłym roku, to Elmshorn kwitnie aż do mrozów. Szron na kwiatach u niego to normalka :wink: .

Jeśli mowa o pączuszkach to:

Iceberg

Obrazek

Kronprinsesse Mary, zaszczyci mnie jeszcze jednym kwiatem ;:138

Obrazek

No i Pan Chopin wreszczie rozpoczyna długo wyczekiwany koncert ... ;:224

Obrazek

Obrazek

Wszystkim Dobrego Dnia ;:197 !
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Za to ten Twój upatrzony kompostownik całkiem całkiem ... . Można go stopniowo dokupywać i przystawiać obok, w zależności od potrzeb, prawda? Z doświadczenia już wiem, że optimum to 3 komory . Gorzej oczywiście z miejscem na te 1100L x 3 ... .
Moniczko, :D z tym moim kompostownikiem to chodzi o to, że jak potrzebujesz go opróżnić to demontujesz poszczególne przęsła i wygodniej wybierasz kompost. Mam obecnie podobną konstrukcję tylko z drewna. Jest to wygodne.
ponieważ nie mam miejsca na duży silos, więc wolę ewentualnie 2 mniejsze, to na mój ogród fool.
Księżniczka Mary się ruszyła, ona dopiero w kolejnym roku da Ci popis. Chopin zawsze elegancki. ;:108
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Też mam ten powojnik :wink: , ale dość skąpo kwitł w tym sezonie. Może się jeszcze rozkręci w kolejnych.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Bardzo wdzięczne sąsiedztwo ma Elmshorh. Slicznie wygląda z takimi bladymi aksamitkami :-) A Muttertag - no właśnie, u Ciebie ma takie dobre miejsce, że widać ją z daleka, moja niestety niespecjalnie przeziera spośród bodziszków. To takie maleństwo, że cvhyba trzeba ją dać na pierwszy plan.
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”