thuja ZIMOWANIE
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 30 wrz 2011, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
thuja ZIMOWANIE
Witam jestem nowym forumowiczem i mam do was pytanie zakupiłem 400 sadzonek szmaragdowej thuji w multipalecie chce je przesadzic do wiekszych doniczek i przez zime przetrzymac. I tak jest kilka pytań
tuje sa małe 12-15 cm czy moge je zostawic na dworze w doniczkach a podsypac trocina od spodu i na wierzchu ustawic je w zwartej grupie i tak pozostawic czy je jakos podlewac nawozic w słoneczne dni?/
czy moze pozostawic je w garazu na zime sa tam 2 okna garaz nie ocieplany i panuje tam minusowa temperatura?? moze tez zabezpieczyc trocina>???
Potrzebuje jakis rad z góry dziekuje i pozdrawiam ....
tuje sa małe 12-15 cm czy moge je zostawic na dworze w doniczkach a podsypac trocina od spodu i na wierzchu ustawic je w zwartej grupie i tak pozostawic czy je jakos podlewac nawozic w słoneczne dni?/
czy moze pozostawic je w garazu na zime sa tam 2 okna garaz nie ocieplany i panuje tam minusowa temperatura?? moze tez zabezpieczyc trocina>???
Potrzebuje jakis rad z góry dziekuje i pozdrawiam ....
Re: thuja ZIMOWANIE
Ja bym sobie odpuścił to przesadzanie, bo efekt głównie będzie taki, że będą zajmować więcej miejsca. Ja bym je wstawił do tego garażu, pilnowałbym podlewania a na wiosnę do gruntu czy do tych większych doniczek.
A wiesz w jakich warunkach zimowały wcześniej? Bo chyba nie są to tegoroczne.
A wiesz w jakich warunkach zimowały wcześniej? Bo chyba nie są to tegoroczne.
-
- 0p - Nowonarodzony
Rośliny sa 2 letnie nie wiem jak zimowały co tam zrobic w tym garazu zeby było im łatwiej przetrwac??
Zawsze lepsze jest pole niż garaż, ponieważ są to warunki dla nich naturalne, przede wszystkim wilgotne jest powietrze i jest światło.W gruncie nawet jak mu w korzeniach zmarznie to roślinę iglastą 'ratuje' w pewnym sensie śnieg i wilgoć z powietrza, a w garażu jak masz minus i ziemia zmarznie w doniczce, to w powietrzu nie ma na tyle wilgoci by uchronić iglaka przed przyschnięciem.Ja bym ich teraz nie przesadzała (jaki sens, nie będą rosły) i nie ruszała korzeni prze zimą, tylko zadołowała w ziemi i można w razie większych mrozów coś narzucić.Przesadzisz wczesną wiosną.
-
- 0p - Nowonarodzony
jak to zrobic najlepiej mam multipalete