Mały sucholubny zbiorek
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mały sucholubny zbiorek
Podróże kształcą a i nowych roślinek przybywa w ekspresowym tempie.
Gymnocalycium valen-eden (??) n.n. mi zupełnie nie znany. Nawet ze słyszenia...
Gymnocalycium bicolor wyjątkowo ocierniony - takiego jeszcze nie spotkałem.

Gymnocalycium valen-eden (??) n.n. mi zupełnie nie znany. Nawet ze słyszenia...
G. andreae na pewno nie. Czysty G. netrelianum nie, G. uruguayense również... Może być to (ładny) mieszaniec.Kwitnie na żółto, więc może to być jakaś odmiana andreae, netrelianum lub uruguayense.
Gymnocalycium bicolor wyjątkowo ocierniony - takiego jeszcze nie spotkałem.
- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Poprosiłam mailowo o jakieś bardziej szczegółowe informacje, jeśli takie istnieją, w sprawie tego tajemnego valen-eden. Żałuję, że nie przyszło mi to do głowy tam, na miejscu.
W każdym razie dziękuję za zweryfikowanie moich przypuszczeń, co do prawidłowości w nazewnictwie.
Krzysztofie dziękuję za kolejny link
Jeszcze dwa przejechały ze mną prawie całą Polskę:
Gymnocalycium chubutense

Oraz kolejny, ale różny od poprzedniego Gymnocalycium occultum

W każdym razie dziękuję za zweryfikowanie moich przypuszczeń, co do prawidłowości w nazewnictwie.
Krzysztofie dziękuję za kolejny link

Jeszcze dwa przejechały ze mną prawie całą Polskę:
Gymnocalycium chubutense

Oraz kolejny, ale różny od poprzedniego Gymnocalycium occultum

- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
No to mnie dobiłaś, ale cuda 

- theoria_
- Od: 3 sie 2010, o 00:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Szczerze zazdroszczę Ci tej wyprawy! Czy w sprzedaży na miejscu jest większy wybór mamilarii niż w ofercie na stronie
Koniecznie pozdrów od nas swoją drugą połowę. Taki mąż to prawdziwy skarb: dzielnie znosi wszelkie niedogodności i udziela Ci wsparcia
Reprezentacja gymno rośnie w siłę - tak trzymaj! Gymnocalycium occultum

Koniecznie pozdrów od nas swoją drugą połowę. Taki mąż to prawdziwy skarb: dzielnie znosi wszelkie niedogodności i udziela Ci wsparcia

Reprezentacja gymno rośnie w siłę - tak trzymaj! Gymnocalycium occultum

- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
W piękne roślinki się zaopatrzyłaś.Posiadasz same piękności

- hen_s
I te dwa gymno które pokazałaś też piękne - masz gust do roślin!
No i kolekcja juź znaczna.

No i kolekcja juź znaczna.
- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
Widzę Magdo,że na widok gymnusiów nie potrafisz się oprzeć pokusie - muszę je mieć.
Pozdrawiam - Marian.
Pozdrawiam - Marian.
-
- 500p
- Od: 25 sie 2010, o 15:23
Ciekawa jestem ile wolnego miejsca zostało jeszcze na "ruchomym-regale"? 

- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Ja myślę, że już rezerwa świeci 

- sokolica
Dziękuję Wam.
Paula ciężko mi powiedzieć, jak jest z Mammillariami w Rumii. Nie interesowałam się specjalnie ofertą internetową, więc nie wiem, które w niej się mieszczą, a które nie są na sprzedaż. Jednak po swoich Gymno wiem, że można nabyć rośliny spoza oferty.
).
------
A teraz trochę ponarzekam
Dopadło mnie dziś lekkie zwątpienie w sensowność parapetowej hodowli. Wszystkie rośliny wróciły dziś do domu i generalnie pobyt pod chmurką mogę ocenić pozytywnie. Jednak martwią mnie Rebucje. Dwu i pół roczne siewki dwukrotnie powiększyły swą wysokość! Nie do końca orientuję się w tym rodzaju, jednak obraz jaki przedstawiają, z pewnością nie należy do okazałych.

Od razu widać, że brak im słońca. Tylko, że ja nie mam możliwości dać go więcej
To najbardziej słoneczne miejsca, jakim dysponuję. Nawet Gymno są zepchnięte nieco w cień, aby te miały absolutny max (czyli jakieś 6-7h w sezonie). I to wciąż za mało. Mogłabym powiedzieć: no trudno. Jednak gryzie mnie ten ich nieprawidłowy wzrost. Mam jakieś poczucie, że rośliny się męczą. Mało tego, siewka G. andreae też się wyciągnęła, choć ponoć Gymno są niewymagające jeśli o ilość słońca chodzi.
Jeszcze wczoraj czytałam u Artura bodajże, że Gymnocalycium i Rebucje są dość łatwe w uprawie na zachodniej wystawie. Tymczasem nie radzą sobie u mnie na wschodniej. Nie ukrywam, że co nieco podcięło mi to skrzydła...
Paula ciężko mi powiedzieć, jak jest z Mammillariami w Rumii. Nie interesowałam się specjalnie ofertą internetową, więc nie wiem, które w niej się mieszczą, a które nie są na sprzedaż. Jednak po swoich Gymno wiem, że można nabyć rośliny spoza oferty.
Oj, nie do końca. Odpuściłam sobie ostatnio dość dużo roślin z tego rodzaju (bardzo nad tym ubolewając), ponieważ...maryjan13 pisze:Widzę Magdo,że na widok gymnusiów nie potrafisz się oprzeć pokusie - muszę je mieć.
... no właśnie :x Główny powód nagłego barku miejsca, to zły dobór doniczek. Błędne wymierzenie. I nagle okazało się, że drastycznie zmalała ilość wolnego miejsca. Przesadzać już nie będę, zresztą nie dostanę od zaraz kilkunastu dziesiątek doniczek na wymiar. A i nie warto z racji zbliżającego się okresu zimowania. Więc zaistniała konieczność wstrzymania się z powiększaniem zbioru do wiosny, kiedy to nastąpi mały remoncik półek (poszerzanie, tak na wszelki wypadekdaga01010 pisze:Ciekawa jestem ile wolnego miejsca zostało jeszcze na "ruchomym-regale"?

------
A teraz trochę ponarzekam

Dopadło mnie dziś lekkie zwątpienie w sensowność parapetowej hodowli. Wszystkie rośliny wróciły dziś do domu i generalnie pobyt pod chmurką mogę ocenić pozytywnie. Jednak martwią mnie Rebucje. Dwu i pół roczne siewki dwukrotnie powiększyły swą wysokość! Nie do końca orientuję się w tym rodzaju, jednak obraz jaki przedstawiają, z pewnością nie należy do okazałych.

Od razu widać, że brak im słońca. Tylko, że ja nie mam możliwości dać go więcej

Jeszcze wczoraj czytałam u Artura bodajże, że Gymnocalycium i Rebucje są dość łatwe w uprawie na zachodniej wystawie. Tymczasem nie radzą sobie u mnie na wschodniej. Nie ukrywam, że co nieco podcięło mi to skrzydła...
Kiedy ostatnio podlewałaś?
- sokolica
Jakieś 10 dni temu. Ale wyciąganie się obserwuję tak od dobrego miesiąca. Co dziwne, od miesiąca cały czas jest słońce, więc na marną pogodę nie mogę tego zwalić.
- banditoo
- Od: 23 lis 2008, o 01:33
a używasz nawozu, albo ziemi z nawozem?
- hen_s
Rebucje mogą się podciągać przy tych warunkach które masz u siebie - ja na zachodniej wystawie też nie wszystkie gatunki hoduję. Szczególnie mediolobivie (a tych sporo widzę u Ciebie) mają tendencję aby rosnąć w słupek.
Nie martw się tylko wypraktykuj które wyglądają dobrze tzn. nie potrzebują tyle światła, nie dawaj dużo nawozu i wody a będziesz się cieszyć tymi roślinami i ich kwiatami na pewno!
Gymnokalicja też nie wszystkie takie mało wymagające słońca. Wspomniane przez Ciebie G. andreae czy G. baldianum niektóre formy rosną w słupek ewidentnie - u mnie też tak przyrastają. Nie robię z tego hallo - taki ich urok.
Nie daj sobie podcinać skrzydeł, sokolico miła - nie zrażaj się drobnymi przeciwnościami a patrz na rzeczy ważne i piękne... A nasze roślinki do tych pięknych należą bezsprzecznie.
Nie martw się tylko wypraktykuj które wyglądają dobrze tzn. nie potrzebują tyle światła, nie dawaj dużo nawozu i wody a będziesz się cieszyć tymi roślinami i ich kwiatami na pewno!

Gymnokalicja też nie wszystkie takie mało wymagające słońca. Wspomniane przez Ciebie G. andreae czy G. baldianum niektóre formy rosną w słupek ewidentnie - u mnie też tak przyrastają. Nie robię z tego hallo - taki ich urok.

Nie daj sobie podcinać skrzydeł, sokolico miła - nie zrażaj się drobnymi przeciwnościami a patrz na rzeczy ważne i piękne... A nasze roślinki do tych pięknych należą bezsprzecznie.