Majkowy zielony dom i ..... cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Majkowy zielony dom i ..... cz. 2

Post »

Wrzesień to pora dojrzewania nasionek i owoców, mam ich troszkę.

Obrazek to chyba wszystko nasionka, muszę zebrać żeby była w przyszłym roku śliczna trawka

Obrazek te tylko dla ozdoby bo chyba nikomu nie są potrzebne

Obrazek z jarzębiny można zrobić konfitury ale lepiej niech zjedzą ją ptaszki

Obrazek owoce cisów chyba są trujące ale ładnie wyglądają

Obrazek z głogu to najlepsze na herbatkę ale tyle z tym roboty

Obrazek kiwi to zjadam po kilkadziesiąt dziennie , Goldi zresztą też je uwielbia

Obrazek a takie jabłuszka to pychota, szkoda że tak mało w tym roku

Obrazek marcinki też kwitną, te dopiero zaczynają

Obrazek te już dają pokaz od dłuższego czasu

Obrazek myślałam że są takie same jak te wyżej ale te są jaśniejsze
Takie niskie Astry - Marcinki ślicznie dodają kolorów jesiennym ogródkom. :heja

Ido czyli Ty też tak zaszalałaś. :;230
Całościowy projekt powiedzmy że gotowy ale w trakcie sadzenia pewnie dość sporo się zmieni. Muszę poczekać jak mi zakopią rury rozsączowe po ogrodzie to wtedy dopracuję szczegóły. Na pewno będą szeregi słupów na wielgaśne pnące, jakieś szersze kolumny dla szerokich krzaczastych a u ich stóp niższe jako dopełnienie. To tak ogólnie. ;:108
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jaki hydrożel będziesz dodawać do ziemi? Chyba coś przeoczyłam - możesz przybliżyć temat?
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu wiosną miałam inny i stosowałam go do doniczek i skrzynek z kwiatkami, resztki dałam pod róże które sadziłam w lecie. Teraz kupiłam ten http://www.gadar.pl/asortyment-ogrodniczy/807 jest drobniejszy od poprzedniego i chyba będzie lepszy bo tworzy mniejsze kryształki żelowo-wodne.
Na pewno poprawia wchłanialność wody i utrzymuje dłużej wilgoć co zaobserwowałam po skrzynkach z pelargoniami, podlewam tylko raz na tydzień a w zeszłym roku musiałam codziennie. ;:108

Jeszcze zapomniałam napisać że pod róże a właściwie na korzenie róż stosuję Mikoryzę specjalną do róż. ;:108
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Maju spotkałam się na forum z opinią, ze taki hydrożel moze różom zaszkodzić. Przyczepia się do korzeni i zmarza zimą powodując ich uszkodzenia. Ale nie wiem czy to jest prawda. Może poczytaj jeszcze o tym- żeby nie zaszkodzić roślinom.
Pozdrawiam Ida
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

53 róże, och jak chciałabym móc posadzić jeszcze tyle w moim ogrodzie. Ale niestety, nie rozciągnę go :( Mam zamówione chyba z 10 szt i to zastanawiam się gdzie je uziemię :(
Powiększyłam różana rabatę, ale okazało się, że chyba więcej ni trzy się tam nie zmieszczą a i to nie wiem
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

W tym sezonie to tylko muszę posadzić 53 róże ale już mam 8 posadzone czyli coraz mnie do posadzenia. Na kolejne lata już planuję kolejne róże tylko nie wiem na ile uda mi się nazbierać kasy. Żeby jakoś z sensem rozmieścić wszystkie róże to robię projekt całości. I patrząc na niego czasami się boję czy podołam tej robocie.

Witaj Majeczko
, :D poczytałam, i się cieszę połknęłaś bakcyla oj połknęłaś ;:138 ;:138 .
Podoba mi się, że plany robisz na lata. To pewnie te Souveniry tak Ci zalazły za pazurki. :;230
Na efekty Twojego dzieła pewnie troche poczekamy, ale warto. ;:108
W tym roku 53 nowe róże. Cudownie, oj bedzie co podziwiać na wiosnę. Zmusiłaś mnie do policzenia i mnie wyły 32 róże.
kurcze to też nie mało :;230
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Majka, super!!! Tyle róż!! Ale masz areał, to możesz szaleć. Pięknie będzie. ;:196
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Witaj Majko :D
Ja jeszcze nie obejrzałam całego twojego wątku, ale zdjęcia z pierwszej strony mnie zachwyciły: ten dom tonący w objęciach różnorodnej zieleni! Po prostu wspaniały widok ;:63 Zapierający dech w piersiach!

A co to za odmiana kiwi, tak świetnie owocuje, jeśli mogę spytać? Sama myślę nad posadzeniem jakiejś, ale nie wiem na którą się zdecydować.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2009, o 17:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Majeczko :wit owoce jesienne tez zdobią ogród ;:138 kiedyś słyszałam że nasiona sumaka octowca to jest jakaś przyprawa
tylko jakoś nie pamiętam do czego sama tez bym się nie zdecydowała na używanie tego :x ,jabłuszek w tym roku u mnie też mało ;:108
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja się wyleguję ;:41 i nic nie robię a tu tylu gości, witam Was wszystkich bardzo serdecznie. :wit

Iduś ten hydrożel już dawałam pod maliny późną jesienią i całkiem o tym zapomniałam. Maliny rosną teraz prawie w pełnym słońcu do wieczora, tylko rano mają cień, ani razu ich nie podlewałam w tym roku i rosną ładnie i mają nawet dość spore owoce więc chyba mróz im nie zaszkodził w zimie. Jak będzie z różami to wam powiem w przyszłym roku. Kto nie ryzykuje ten nie ma. A na moich piaseczkach muszę sobie jakoś poprawiać chłonność gleby. ;:108

Dorotko nie 53 bo zapomniałam o 3 z Anglii a to takie śliczne maleńkie perełki: Burgundy Ice, Eyes For You i Joie de Vivre. ;:167 Ja jak je wszystkie porozmieszczałam na papierze to zostały mi 2 całkiem wolne rabaty i co ja tam posadzę. :;230 aha, jeszcze chyba kupię u pani Szlązkiewicz Souvenir de Malmedy i dla M.Joachim du Bellay bo zbieram imienników mojej rodzinki a jak do tej pory nie trafiłam na żadnego Souvenira o imieniu Joachim. :uszy

Majeczko żebyś wiedziała jak mi te Souveniry zalazły i to nie tylko za pazurki. Nawet nie przypuszczałam że ich może być tak dużo. Robię listę możliwych do zdobycia i z dnia na dzień coraz bardziej mi się wydłuża. A ile innych roślin ma w nazwie Souvenir np. Nepeta sibirica 'Souvenir d'Andre Chaudron' czyli kocimiętka, Hydrangea macrophylla 'Souvenir de President Doumer' czyli hortensja, Clematis 'Souvenir de Capitaine Thuilleaux' czyli powojnik, Penstemon 'Souvenir d'Adrien Regnier' i itd. Czeka mnie niezłe szukanie tych wszystkich okazów. :;230

Walentynko witam Cię serdecznie w moich zielonych progach. Dom obrośnięty tym zielonym potworem rzeczywiście sprawia niezłe wrażenie. A do tego jak kwitną róże na tym tle to dla mnie najwspanialszy widok. :heja
Kiwi mam posadzone 3 odmiany. 11 lat temu sadziłam żeńską Genevę 2 sztuki i jakiegoś chłopca. Jak jedną enevę mi złamali to dosadziłam to co było do kupienia czyli samopylną Issai. Te wszystkie rosną od wschodu i szczelnie zasłaniają taras od słońca. 3 lata temu od zachodu dosadziłam jeszcze jedną Issai i teraz mam jeden wielki gąszcz liści a teraz owoców. Jeśli chodzi o smak to mnie lepiej smakuje Geneva, jest słodsza od Issai która jest bardziej cierpka. ;:108

Stasiu nie tylko jabłek w tym roku mało ale tych dzikich też mniej niż rok temu. Berberysy mają tylko gdzie nie gdzie liche owocki, irgi też dużo mniej. Liczę na to że to jest znak łagodnej zimy. Tylko żołędzi jest strasznie dużo i chyba będę je zbierać z rabat na kolanach. :(
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Majeczko, fajny pomysł, żeby pokazać nasionka i owocki. Toż to integralna cześć ogrodu. "Owoce pracy" naszych podopiecznych.
Co do róż, to ja w tym roku jestem już usatysfakcjonowana ich zakupem, ale plany na przyszły rok i owszem, owszem, robić będę. Czy byłabyś tak uprzejma i podała mi namiar do Pani Sz., bo chciałabym zajrzeć, co ma ona do zaoferowania w tym temacie?
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu bo ja mam wielgaśny obszar ogrodowy na którym rosną drzewa wielgaśne, drzewka ozdobne, drzewka owocowe i masa różnego kwiecia. I o to wszystko muszę dbać i chwalić się też od czasu do czasu. :;230
Pani Szlązkiewicz jest naszą koleżanką z forum i prowadzi sklep RosaPlant do którego jest link w jej podpisie. Tu jest link do jej wątku. :lol:
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Majeczko ;:167 ale u Ciebie smacznie :D

Zaskoczyłaś mnie tym kiwi :shock:

Też posadziłam, ale nie wierzyłam, że kiedyś mogą owocować.
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Majeczko, :D ale sobie znalazłaś zajęcie :;230 zostaw chociaż te inne roślinki :;230 .
Żarty na bok, to co robisz budzi podziw ;:180 , a ogród będzie niepowtarzalny. ;:180
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Dziękuję serdecznie za info o odmianach :)
Choć mam nadzieję, że nie będę musiała czekać na objadanie się owocami aż 11 lat! :lol:
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”