problemy z kwiatami laika POMOCY!

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
kwiaciara
200p
200p
Od: 28 wrz 2011, o 00:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

problemy z kwiatami laika POMOCY!

Post »

1. Muszę się przyznać, że Grubosza Hobbita chyba przelałam (początki grożą wtopami), bo odpadł cały jeden pęd a drugi mały zgnił... odsączyłam wodę stawiając go na szmatce i wacikach, a szczepki uzyskane z części, która odleciała wsadziłam z powrotem ;) Myślicie, że się przyjmie ? powsadzałam te rozgałęzienia po prostu do ziemi ;)

Obrazek

2. Moja jedna papryczka Chili (brak foto) , oddała już w tym sezonie owoce i na tym chyba skończyła swój żywot... , czy może lepiej jej nie wyrzucać i zobaczyć czy się obudzi wiosną ? Zdania są podzielone co do tych papryczek ozdobnych. Słyszałam opinie, że jest to roślina jedno sezonowa, ale i takie, że niektórzy mają ją przez dwa lata. Oprócz tej mam jeszcze taką piri piri ( zdjęcie robione wczoraj - większość owoców zebrana, pozostały dojrzewające niedobitki):
Obrazek
Moja mama też ma taką tylko większą, i o dziwo :roll: zakwitła jej 2 tyg temu po raz drugi i już ma małe, zielone, rosnące papryczki wśród pięknych czerwonych i dojrzałych. Więc jak to jest z tymi papryczkami ? Jednoroczne, czy nie?
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Re: problemy z kwiatami laika POMOCY!

Post »

Może jak przelałaś to od razu wymień ziemię na nową aby znów ci nie przegniła roślinka:D.
Awatar użytkownika
kwiaciara
200p
200p

Post »

Droga Filigranowa, dziękuję za podpowiedź ;)

Proszę jeszcze o radę co do tego nalotu na ziemi :(
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jeśli chodzi o papryczkę, to poucinaj te suche papryczki, widzę, że zaczyna kwitnąć, będzie jeszcze miała owoce.

Ziemia pewnie ma biały osad od twardej wody.
Awatar użytkownika
kwiaciara
200p
200p

Post »

problem numer 4 .

Storczyk !
Coś niewidzialnego zjada mi storczyk :( nie ma ani robaków, ani nic co by wyglądało niepokojąco, a pojawiają się dziury i odpadają listki :( co to może być ???

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kwiaciara
200p
200p

Post »

Stokrotkania pisze:Jeśli chodzi o papryczkę, to poucinaj te suche papryczki, widzę, że zaczyna kwitnąć, będzie jeszcze miała owoce.

Ziemia pewnie ma biały osad od twardej wody.
My mamy wodę z gór i ja zawsze podlewam tylko odstaną wodą ... jak jeszcze mogę zaradzić powstawaniu osadu?
x-ni-a
---
Od: 5 sie 2009, o 10:17

Post »

Jak dla mnie to wszystkie Twoje roślinki mają za mokro. Oprócz storczyka, tu się nie wypowiem bo nie mam pojęcia. Taki osad (lub grzyb) może się tworzyć z nadmiaru wilgoci również.
Awatar użytkownika
kwiaciara
200p
200p

Post »

Podlewam je wtedy, gdy mają sucho ...
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jeśli chodzi o papryczki to zależy od tego czy im dobrze, słyszałam, ze potrafią przetrwać nawet dwa lata, ale ja w razie czego zebrałam nasionka i posadziłam nowe papryczki...
Awatar użytkownika
kwiaciara
200p
200p

Post »

kwiaciara pisze:1. Muszę się przyznać, że Grubosza Hobbita chyba przelałam (początki grożą wtopami), bo odpadł cały jeden pęd a drugi mały zgnił... odsączyłam wodę stawiając go na szmatce i wacikach, a szczepki uzyskane z części, która odleciała wsadziłam z powrotem ;) Myślicie, że się przyjmie ? powsadzałam te rozgałęzienia po prostu do ziemi ;)

Obrazek

2. Moja jedna papryczka Chili (brak foto) , oddała już w tym sezonie owoce i na tym chyba skończyła swój żywot... , czy może lepiej jej nie wyrzucać i zobaczyć czy się obudzi wiosną ? Zdania są podzielone co do tych papryczek ozdobnych. Słyszałam opinie, że jest to roślina jedno sezonowa, ale i takie, że niektórzy mają ją przez dwa lata. Oprócz tej mam jeszcze taką piri piri ( zdjęcie robione wczoraj - większość owoców zebrana, pozostały dojrzewające niedobitki):
Obrazek
Moja mama też ma taką tylko większą, i o dziwo :roll: zakwitła jej 2 tyg temu po raz drugi i już ma małe, zielone, rosnące papryczki wśród pięknych czerwonych i dojrzałych. Więc jak to jest z tymi papryczkami ? Jednoroczne, czy nie?
Hobbit niestety mi zdechł :( a szczepki się nie przyjęły... więc jak szczepić takiego hobbita? odczekac 2 dni na podeschniecie szczepki i do ziemi? Bo ja wsadziłam odrazu do ziemi i była kicha. Czy do wody je wsadzić?

Odnośnie papryczki, mamie zdechła , ale ona nie podelewała jej w zimie. A moja będzie jeszcze służyć mi w tym roku. Tak więc roślinka jak najbardziej NIE jednoroczna :) Tyko w ziemie też pamiętać nalezy o niej, choć wygląda jakby zakończyła swóh zywot, po prostu zapada w sen zimowy, podczas tego " snu " należy ją również czasem podlewać, trzymać na cieplym parapecie i wiosną wzmożyć podlwewanie, gdy zacznie puszczać świeze pędy :) podciąć stare zderewniałe i suche owocki, jeśli zostały :) Rozkrzewia się cudnie. Jeśli chcecie dodam focie takiej papryczki piri piri , która mi przetrwała zimę i będzie również w tym roku :) !!!
Awatar użytkownika
kwiaciara
200p
200p

Post »

obiecane fotki piri piri ozdobnej w doniczce , która już 2 rok, i po raz 3 od kiedy ją zakupiłam w lipcu 2011 kwitnie :)

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Obrazek

;:63 Te wszystkie zielone pędy i listki urosły tego roku :heja Tam jeszcze nawet jakaś trawa wyrosła :twisted:
Awatar użytkownika
kwiaciara
200p
200p

Post »

[quote="kwiaciara"]problem numer 4 .

Storczyk !

Storczyk niestety zdechł to co z niego zostało zostało ucięte i wsadzone do wody ... puszcza pędy w tej wodzie 8-) sidział w niej całą zimę
I co teraz? Dodam fotkę jak zrobię :)
Awatar użytkownika
kwiaciara
200p
200p

Post »

:wit obiecana fotka :
Obrazek

papryczka ozdobna, która po zimowej wegetacji odżyła na rok kolejny, kwitnie i zawiązuje owoce :tan

Obrazek

Obrazek

Obrazek
emet
200p
200p
Od: 6 maja 2011, o 08:55

Post »

Papryce wymień ziemie,storczyka wsadż do kory lub kup podłoże do storczyka.
Awatar użytkownika
kwiaciara
200p
200p

Post »

Boję się , że jak wymienię ziemię to uszkodzę korzonki i mi zdechnie. Teraz pięknie kwitnie, więc chyba jednak nie bedę jej ruszać. To i tak cud nad cudy, że papryka jednoroczna odbiła kolejny sezon ;:63 .
Dlaczego doradzasz wymianę ziemi?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”