Majkowy zielony dom i ..... cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Majkowy zielony dom i ..... cz. 2

Post »

Ryszardzie to się cieszę że to właśnie jest ta róża i że ją będziesz miał. Co do nasion Kurzyśladu to tylko one muszą być i dojrzeć to je pozbieram i będę rozdawać każdemu po troszkę.
A kotkę to ja bym chętnie wzięła, tylko nie wiem czy ona nie wystraszy się moich psów, bo dwa sobie biegają do woli po podwórku. Chociaż koty dla nich nie nowina ale młody kociak może się strasznie bać. No i oczywiście do budynków gospodarczych nie do domu bo tu to Edul by nie zniósł żadnego kota, to jest jego królestwo które łaskawie dzieli z Goldim.

Obrazek

Obrazek kolanami pani nigdy się nie podzieli.
Teraz leży mi na kolanach i przeraźliwie mruczy, no i pisać mogę tylko jedną ręką bo jak mu przeszkadzam to jest zły. :;230

Basiu dziękuję w imieniu Kalmarka. ;:196 Co do lwiej paszczy to ona na pewno się wysieje i przezimuje a kurzyślad to nowość i to niepewna. ;:108
Awatar użytkownika
klamber
100p
100p
Od: 29 sie 2011, o 06:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja, dawno pisałem, że jesień to dla mnie najpiękniejsza pora roku, u mnie drzewa zaczynają już czarować ale jeszcze to nie to. muszę się pośpieszyć z założeniem wątku żebym mógł pokazać swoje jesienne drzewa.
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Majeczko, sprawdziłam tą rajską jabłonkę, to Golden Hornet.
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko całkiem zapomniałam o tej jabłonce i muszę poszukać kto o nią pytał. Ja sobie oczywiście zapiszę. Wielkie dzięki. ;:196
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52

Post »

Ale masz fajnego kocura -tylko straszny egoista z niego :lol:
No ale ktoś musi rządzić w domu ;:224
Pozdrawiam Ida
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ido całe swoje życie był jedynym kotem w domu a na starość tak mu odbiło że bije się z każdym kocurem a kotki trzyma w ryzach. Podobno takie odchyły zdarzają się kastratom w starszym wieku, pewnie brak hormonów tak na nich działa. :;230
Awatar użytkownika
klamber
100p
100p
Od: 29 sie 2011, o 06:38

Post »

Dodad, dzięki za jabłonkę ,to ja się pytałem.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Majeczko, przyszłam zobaczyć, co u ciebie. Sadzisz, sadzisz. Ja też wczoraj prawie cały dzień sadziłam różyczki. Całe ręce mam podrapane, bo jakoś nie potrafię w rękawiczkach działać. Jestem przeszczęśliwa, bo już wszystkie zamówione róże dostałam. Teraz pozostaje tylko marzyć, jak rabata będzie wyglądać w przyszłym sezonie :roll: Na razie mam chyba tylko podstawowe odmiany. Ty jak widzę, jesteś już na wyższym etapie. Sadzisz Souveniry, o których ja nie mam pojęcia.
Miłego i słonecznego dnia życzę :wit
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Robercie czyli to Ty się pytałeś, i bardzo dobrze że się znalazłeś bo na nic nie mam czasu. :uszy

Wandziu znaczy że Ty masz już po robocie i możesz cieszyć się jesienią. Ja dopiero jestem na początku tej drogi a straszna ta droga, to kopanie w tej spieczonej ziemi jest straszne.
Souvenir to tylko taka nazwa róży np Souvenir de la Malmaison lub Souvenir de Dr. Jamain. Wymieniłam te najpopularniejsze a z dnia na dzień odkrywam że jest ich coraz więcej i strach mnie ogarnia na samą liczbę tych róż. Chyba życia mi nie starczy żeby je wszystkie zgromadzić. ;:223 A niektóre takie śliczne. ;:167

Dzisiaj kolejny dzień kopania to pokażę co nie co z tych prac.

Wykopywanie zwykłego ogrodowego maku to wykopanie szybu kopalnianego, tak głęboko są korzenie, a i tak nie udało mi się dokopać do ich końca. Pewnie za parę lat wylezie na wierzch taki maczek.

Obrazek

Na tych nowych rabatach będą róże, między Limbą a Świerkiem, tylko jeszcze muszę dokończyć w stronę Limby.

Obrazek oczywiście inspektor nadzoru czuwa

Obrazek tu sprawdzanie jakości wykonania przekopania ziemi

Obrazek w takiej miękkiej ziemi lepiej się kopie i fajnie się na niej leży :;230
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Moja Nora też zawsze mi towarzyszy przy tego rodzaju pracach, czasem nie mogę przegrabić, bo nie ma ochoty wstać.
Teraz pilnuje, gdy wybieram ziemię z kompostownika, wyrzucam wtedy pędraki i chyba to jej przysmak :roll: .
Ale sobie kolekcję różaną wybrałaś, albo to te róże wybrały Ciebie :lol: .
Jeśli mogę doradzić, zmień łopatę - od jakości tego sprzętu zależy, ile siły musisz włożyć w kopanie.
Od wielu lat używam takiej o wdzięcznie wygiętym stylisku - już dawno zamortyzowała się jej wartość :wink: .
Jakoś nie wierzę, że w tym sezonie posadzisz a potem tylko pielęgnacja :;230 .
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Eluś zapomniałam napisać o tych pędrakach, Goldiemu też one smakują i zaraz przypomina mi się film "Król lew" i cytat "ohydne ale sycące". :;230 I mnie też największą radość z tego kopania sprawia jak mogę zniszczyć pędraki, dzisiaj to chyba było ich kilkadziesiąt. ;:44
Czyli masz 'mercedesa wśród łopat', drogi to sprzęt. Ja właściwie kopię widłami amerykańskimi bo wiem że nie zniszczę za dużo korzeni różnych drzew, tylko do wybierania mam łopatę. Ale jak trafię na jakiejś promocji takiego 'mercedesa' to sobie kupię.
W tym sezonie to tylko muszę posadzić 53 róże ale już mam 8 posadzone czyli coraz mnie do posadzenia. Na kolejne lata już planuję kolejne róże tylko nie wiem na ile uda mi się nazbierać kasy. Żeby jakoś z sensem rozmieścić wszystkie róże to robię projekt całości. I patrząc na niego czasami się boję czy podołam tej robocie. ;:223
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Majuś to zdjęcie wspólne Edulkota i Goldi jest czarujące-oczu nie mogę oderwać od tych rudzielców.
W ogrodzie jeszcze piękna wczesna jesień i kwitnienie róż jest dość bujne.Kurzyślad z Kalmarkiem wspaniały duecik.
Jak pomyślę ile dziur masz wykopać pod róże to za głowę się chwytam.
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2009, o 17:58

Post »

Majeczko zwierzaczki słodziaki i lubią się .Ładnie wygląda ten kurzyślad z różami ,jeszcze masz pięknie i kolorowo
a jesień wszędzie pracowita zwłaszcza jak się jest na forum to inaczej się nie da ;:108
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Stasiu no nie da się nic nie robić i nie zmieniać jak wszyscy w koło tylko kupują, sadzą i przesadzają, trzeba iść z duchem czasu. :;230
Aniu te dwa potwory to czasami potrafią przewrócić dom do góry nogami jak zaczną się ganiać. :;230 Ten Kurzyślad posadziłam razem z innymi siewkami od Neli pod Kalmarkami i tylko on zakwitł, no i szałwia jeszcze, reszta tylko liście a sama nie mam pojęcia co to są za kwiatuszki i czy przezimują. A z Kurzyśladu muszę pozbierać nasionka albo poszukać w sklepach bo bardzo mi się podoba. ;:167
Większość róż będzie posadzona w części ogródkowej czyli tej uprawnej gdzie przekopuję co kilka lat obornik więc ziemia nie jest taka zła. Tylko wielgaśne pnące będą rosły w ogrodzie-sadzie i tam przekopanie tego co na zdjęciach zajęło mi dzisiejszy dzień. Jutro muszę zakopać obornik, wymieszać ziemię z kompostem i Hydrożelem i posadzić róże. I zastanawiam się czy 3 metry długości wystarczy dla Bantry Bay i Swan Lake. :? To ten kawałek między bukiem a świerkiem. Z drugiej strony świerka będzie rosła Polka a tam gdzie jeszcze nie przekopane Abraham Darby i między nimi może jeszcze coś dosadzić :?
Awatar użytkownika
lemka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2009, o 14:52

Post »

Ciekawa jestem bardzo jaki różany projekt całości wymyśliłaś?
Kawał roboty odwaliłaś dzisiaj z pomocnikiem :lol:
Ale pies to ma radochę z takiej pracy w ogrodzie.
53szt -to podobna ilość co u mnie :roll:
Pozdrawiam Ida
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”