Ogródek pod dębami część 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek pod dębami część 4

Post »

Obrazek

Wracając jeszcze do ziółek, proponuję fajną potrawę ze sporym dodatkiem oregano. Cukinię, paprykę, por, oliwki i jabłuszka podsmażyć na oleju. Skropić przyprawą do zup lub sosem sojowym, dodać pieprzu, chili, trochę cukru i soli oraz suszone oregano. Dusić.

Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Od dzisiaj zamieszkał u nas Jarząb dalekowschodni Posadziłam go na nowopowstającej różance. Będzie rósł z tyłu w tle różyczek, głównie pomarańczowych, bialych i żółtyc. Ma to być taka radosna słoneczna rabatka. Kolorystycznie będzie pasował :D Muszę jeszcze sprawdzić, czy ta odmiana ma jadalne owoce, choć podobno wszystkie jarzębiny mają właściwości zdrowotne. Kiedyś moja mama robiła pyszną konfiturę z jarzębiny do mięska na drugie danie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wandziu też mam chęć zaprosić jakiś jarząb do swojego ogrodu .
A danie które pokazałaś wygląda bardzo apetycznie ;:224
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Agatko, spróbuj sama zrobić tę potrawę. Dopiero wtedy się przekonasz, jak smakuje :D Przepis podałam nad fotką.

Jeszcze moje trzy miodunki. Pięknie się teraz wybarwiły. Ta pierwsza została kupiona u igi. To odmiana Moonshine.
Obrazek

Ta nazywa się plamista albo pstra.
Obrazek

A tę dostałam od christinkrysi z wymianki. Jest podobna do plamistej, ale jednak trochę inna, jakby bardziej kontrastowa.
Obrazek

Pierwsza miodunka rośnie sobie razem z różyczką Pastellą. Obie nawzajem podkreślają swoją urodę.
Obrazek
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

Ja na pewno wypróbuję :D już mi ślinka cieknie na sam widok....
Ja też robię podobne, tylko z ziemniakami i kiełbasą, bo u mnie mięsożercy....
najpierw podsmażam ziemniaki w plasterkach, potem dorzucam kiełbaskę albo też w plasterki albo w paseczki zależy jak mi się chcę, podduszę i dorzucam paprykę, cebulę i cukinię, tylko posypuje ziołami prowansalskimi :D i czasem na koniec daję trochę pomidora... a czasem nie :D
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

No tak też można, Jagusiu. Albo na przykład z boczkiem wędzonym lub z piersią kurczaka podsmażoną. Ja podaję to z ryżem albo ze spagetii. :D
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Dziewczyny takie smakołyki po ciężkim dniu pracy, aż mi ślinka pociekła i burczy w brzuszku, a nie ma kto mi zrobić a ja taka zmęczona że nic mi się nie chce. :P

Ja mam tylko takie żółte oregano, czy ono też się nadaję bo jeszcze go nigdy nie używałam do kuchni :?
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

Wandziu ,aż zgłodniałem .Piękny jarząb .tez musi u mnie zagościć
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Ja również bardo lubię warzywa z patelni, ale dzisiaj przyniosłam pracę do domu, którą dopiero skończyłam i musiała mi wystarczyć tylko fasolka sztagowa z wody z masełkiem, a na deser ogórki kiszone własnego kiszenia.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Wandziu, pychotka ;:137
Jarzęby maja urok.n Ciekawa jestem słonecznej rabatki.
Po cichu powiem, ze też mam taką w planach, ale bez róż. Za to z liliowcami, rudbekiami, gajlardią, nachyłkami, irysami i nie wiem czym jeszcze.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Wandziu ;:196 Witaj :wit w nowy pięknym jesiennym wątku .Ślicznie zaczełaś, cudne zdjęcia - tak romantycznie i nastrojowo ;:63 Trudno Cię dogonić , parę dni mnie nie było a tu tyle stron ;:65 ;:65
Jarząb - piękny ,miodunki co jedna to ładniej wybarwiona :D
Pozdrawiam i życzę spokojnej nocy ;:19 ;:196
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Wando witaj!!
Jarząb tłem dla królowych-pięknie to będzie wyglądało.Zdjęcia od pierwszej strony wspaniałe.Już jesień-ale jeszcze wszystko soczyste,w zdecydowanych kolorkach- jeszcze letnie.
Nie napisałaś jakie róże już przyszły(były w donicach?)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Edulkot, oczywiście, oregano cytrynowe czy złote nadaje się do kuchni jako przyprawa. Ja mam oba gatunki i oba suszę.
Krysiu, Andrzeju, potrawa była niezła, owszem, owszem.
Klaryso, w takim razie życzę ci realizacji tej słonecznej rabatki. Rudbekia pewnie będzie na niej dominować, bo spora jest, jak już urośnie. Mam na myśli bylinową rudbekię. Sama miałam na nią ochotę, ale chyba zdecyduję się dopiero w przyszłym sezonie. Byłam podczas jednego z weekendów w takim jednym ośrodku, przed którym urądzono przepiękne rabaty. Były tam wysokie trawy, budleje, jeżówki, rozchodniki i właśnie rudbekia. Cudowne to wbyło wszystko. Razem z rojem motyli unoszących się nad kwieciem :D
Teresko, jak miło, że jesteś ;:196
an-ka, róże dostałam z gołym korzeniem. Prawie same rabatowe angielki. Ty pewnie masz je wszystkie, bo to odmiany najpopularniejsze. Ale ja chcę zacząć właśnie od nich. :)
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu, mamy podobne różane preferencje - ja także mam największą słabość do angielek :)
moje zamówienie zostanie dostarczone już we wtorek :heja dostałam też właśnie katalog Austina, ach! i jak tu przestać myśleć o różach...
miłego wieczoru!
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Agunia, ja mam jeszcze to szczęście, że w moim lokalnym centrum ogrodniczym mają angielki na sprzedaż. Dzięki temu powoli wzbogacę swoą kolekcję.
Czekam na katalog niecierpliwie, żeby choć pooglądać sobie na razie te cudowne różątka.

Duet rozplenicy "Hameln" z hortensją wiechowatą "Vanilla Fresh". Pomiędzy nimi na dolnej fotce rośnie jeszcze jedna rozplenica, wyższa, której nazwy nie znam.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”