Moje zielone ;)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje zielone ;)

Post »

:wit Madziu
Dobrze, że zdecydowałaś się założyc własny wątek. ;:108 Twoja, jak sama piszesz na razie skromna kolekcja
zapewne już wkrótce powiększy się i to znacznie. Jesteś tu z nami od jakiegoś czasu, więc zdążyłaś się zorientowac, jak to działa. :uszy
Pokazane kwiatuszki są bardzo ładne. ;:138 A i koteczek zasłużył na specjalne pochwały za urodę. Podrap go ode mnie za uszkiem. ;:196
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Lidka lmw
1000p
1000p
Od: 23 sie 2011, o 13:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Magduś ale jak miło będzie podpatrywać nowości patrzeć jak ' stare' rosną ! Sama frajda ! Ja zostaję ;:196
Pozdrawiam Lidka Mój mały zielony raj część 1 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=47114" onclick="window.open(this.href);return false;
część 2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=48489" onclick="window.open(this.href);return false;
część 3 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=49364" onclick="window.open(this.href);return false;
Magic83
1000p
1000p
Od: 19 wrz 2011, o 14:34

Post »

:wit elcia1974, dzięki, kotka podrapałam za uszkiem :D, bez tego nie wytrzyma nawet godzinki... Kwiatków rzeczywiście każdemu szybko przybywa, kto sie pojawi na FO ;:108

Lidziu, oczywiście zapraszam ;:196
Magic83
1000p
1000p

Post »

A to jest prezent, który dostałam w niedzielę od babci na... jej urodzinkach...
Obrazek

Na razie sobie stoi w towarzystwie maskotek u mojej córki, ale już niedługo. Chyba, że córcia nie będzie chciała mi go oddać :lol:.

I jeszcze takie "coś" wyciągnięte z garażu znajomych... Hmm, sama nie wiem, co mam z tym zrobić... Może obciąć? Najpierw trzeba zmyć grubą warstwę kurzu :;230
Obrazek

Jak widać pieski pewnie lepiej wiedzą, co z tym zrobić :;230
I jeszcze bliższe ujęcie
Obrazek
Magic83
1000p
1000p

Post »

Zamiast kupować jeszcze jedną kalanchoe, postanowiłam "zdobyć" malutkie sadzoneczki :tan Tylko nie wiem, co to za kolorek będzie i czy w ogóle się przyjmą...
Obrazek
Magic83
1000p
1000p

Post »

Czy może mi ktoś doradzić, jak mam dalej prowadzić roślinkę ze zdjęcia z pieskami? Dopiero wczoraj ją uratowałam przed ciemnym garażem, ale nie bardzo wiem, co dalej robić, żeby było jej dobrze... Pewnie zmiana ziemi by się przydała i jakieś cięcie tych długich odrostów (?).
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

Magic, jedyne podobne z mądrej książki to epiphylum, ale zaznaczam podobne. Gdyby to było to, to masz szczęście, bo to kasuje wg mnie grudniki i wielkanocniki, jak zakwitnie :wink:
Twoje keiki są ogromne, moje miały po dwa liście i korzonki może ze 3 cm, ja bym je odcinała jak szybko się da, zwłaszcza, że na pewno strasznie osłabiły roślinę macierzystą.
Magic83
1000p
1000p

Post »

Roślina macierzysta akurat już zaczyna przekwitać, ale po jej obfitym kwitnieniu nie było widać osłabienia :;230 Kwitła naprawdę pięknie i obficie, a właściwie to obydwie, bo na dwóch storkach po jednym widziałam... Skoro radzisz je posadzić, to posadzę, z nadzieją, że babcia jednego mi odstąpi :tan :;230
Magic83
1000p
1000p

Post »

Co do epiphylum, to też podejrzewałam, że to może być to, ale u znajomych nigdy nie kwitło (i wcale się nie dziwię, w takich warunkach?).
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Kaktusa umyj i nie obcinaj wiesz jak one pięknie kwitną http://www.swiatkwiatow.pl/epifilum-epi ... id630.html epiphyllum się znazywa
Magic83
1000p
1000p

Post »

Tak właśnie zrobię. Muszę go chyba przesadzić do nowej ziemi, bo ta jest strasznie pylista, sucha i jałowa...
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

ale do ziemi do kaktusów i nie zapomnij o drenażu:)
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Magic83 pisze:Koleus..., ten po prawej :;230
Obrazek
a ten po lewej to kotus czerwonookus? :;230 :;230 :;230 Piękny kociak
Super że w reszcie masz swój wątek, a roślinek wcale nie jest tak mało ;:108 - przecież chodzi o jakość, a nie ilość ;:224
Jak będziesz przesadzać kaktusa, to postaraj się o ziemię do kaktusów albo zwykłą wymieszaj z piaskiem, bo one lubią takie piaszczyste podłoże. No i będziemy czekać na jego kwitnienie :uszy
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

Magic, jak będziesz coś obcinać na wiosnę z tego epiphylum, to ja pierwsza w kolejce się ustawiam, po pędzik na sadzonkowanie :wit A że zasuszyć nawet trzeba można będzie zwykłym listem wysłać :)
Magic83
1000p
1000p

Post »

Witaj lulka! Ten mój "czerwonookus" właśnie próbuje mi na klawiaturę wleźć :evil: Mam w domku zwykłą ziemię i piaseczek z jakiegoś akwarium :wink: , taki drobniutki, to wymieszam. Na kwiatki chyba trzeba by dłuuugo czekać, ale może się uda?

rapunzel, mam tylko nadzieję, że wytrzyma do tego wiosennego przycinania :;230, ale jeśli wytrzyma to 1 pędzik dla Ciebie- za pomoc ;:196
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”