Kocham Ogród - Gencjana cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kocham Ogród - Gencjana cz. 2

Post »

Aniu - siekierkę trzeba mieć i to solidną.
Wiosną łupałam z Adrianką przecinakiem i młotkiem i ... młotek zaliczył zgon :wink:
Ale co wyłupałam to rośnie :heja
Zebrinus nie rozrasta się przez rozłogi ale przyrasta kępowo.
Tylko te kępy są taką plątaniną korzeni że trudno ją ruszyć.
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gencjana pisze: A dla Was moja druga (młodsza) okrywowa. Zamówiłam jeszcze białą na nieudaną rabatkę. Będzie chyba lepiej.
Ale się zasiedziałam. :roll: Dobrze, że jestem spakowana. :D

Obrazek
Piękna ta różowa okrywówka, co to takiego? I w zestawieniu z tą szarawą zielenią po prawej bardzo ładnie wygląda!
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Aniu, dzięki. Pewnie o to chodzi.
Ja mam zamiar zakupić zebrinusa, ale mniejszą wersję. Tą do 70 cm.
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 paź 2010, o 15:40

Post »

A ja mam obiecaną trawę bambusową, podobno pięknie szumi :D Poszłam w trawy :;230
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam serdecznie po krótkim wypadzie (zawsze będzie za krótko) w Tatry.

Obrazek

Wyższe partie gór pokazały się dopiero w sobotę. Po przejściu w "procesji" do Czarnego Stawu Gąsienicowego, mogłam
podziwiać ulubione widoki. Nie raz byłam w Tatrach we wrześniu, ale nigdy nie było tylu turystów, jak w tym roku.
W piątek, mimo braku widoczności, tłumy waliły z nami do Morskiego Oka. Przynajmniej jezioro było na miejscu.
W miejscach nie tak spektakularnych było ok.

Obrazek
Za to pusto jak zwykle na uroczym przełomie Białki. I mnóstwo pamiątek do wzięcia. Nie omieszkałam.

Obrazek

Na posty odpowiem trochę później, fotki rano zrobiłam. ;:7
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
x-d-a

Post »

Adrianko, polskie Tatry są piękne, ale - niestety- strasznie zadeptane. Ja po ubiegłorocznym pobycie w Zakopanem wyleczyłam się z wycieczek w te okolice; niedawno natomiast byłam po drugiej stronie Zakopanego , w Tatrach słowackich i byłam zachwycona organizacją tras turystycznych, ich mnogością, kulturą turystów...No i nie ma takich tłumów, a widoki równie piękne :P
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu, jak Cię znam - duuużo. :D Dla Ciebie Trojka, która powtarza kwitnienie. Pachnie i ma wielkie kwiaty.

Obrazek

Jolu z Izer, za krótko byłyście. Zawsze można powtórzyć. ;:108 Teraz zaczęły się tojady.

Obrazek

Kropko,dzięki za wizytę i miłe słowa. ;:180 Polecam Ci lespedezę. Cenna, bo o tej porze mało krzewów kwitnie. Adrianna.

Obrazek

Daffodil.dzięki. :D Ciekawa jestem Twoich wrażeń z D. Też Ci polecam lespedezę.

Obrazek
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu,myślę, że już wiesz , dlaczego nie należy ruszać zebrinusa. Ale za to wygląda efektownie. Czy wiesz,
co udaje trawę o tej porze, na tej fotce? :D

Obrazek

Lady Aniu, miło, że wpadłaś. ;:65

Comciu, będziesz miała co opowiadać wnuczce. ;:162

Sure, ta różyczka to prezent od sąsiadki. Nie znam nazwy. Jak również tej róży bukietowej. Teraz powtarza kwitnienie. :D

Obrazek

Jolu z Izer, masz gdzie chodzić. :;230 I gdzie sadzić.Czy Ty masz Pinky W?

Obrazek

Dalu, oczywiście, masz rację.Również co do słowackich. M.proponuje mi wyjazd jeszcze w październiku, wtedy juz
jest pusto, ale może być śnieg. A może jesienne Pieniny. Byłam kilka lat temu jesienią i było bardzo kolorowo. :lol:

Obrazek
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fotki dla Gloridei. Ewo, ma niesamowicie wielkie liście. Mają średnicę ponad 25 cm. Abrahamek dotrwał
do mojego powrotu. ;:196 Ale zapach ma bardziej różany. :?: :( :?:
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Gencjana pisze:Olu, jak Cię znam - duuużo. Dla Ciebie Trojka, która powtarza kwitnienie. Pachnie i ma wielkie kwiaty.
Adrianno, Trojka właśnie jesiennie posadzona :heja Mam nadzieję cieszyć się takimi widokami za rok.
Jak mi się wydaje, to udające trawkę, to szczypiorek :wink: Mój już zjedzony :lol:
Taką wczesną jesień w górach bardzo lubię.Natomiast w późniejszym terminie , brrrrrrr. Gdy nogi nie stawiam stabilnie na ścieżkach i wieje lodowaty wiatr ... Jednak z wielką przyjemnością podziwiam Twoje widoczki (z ciepłego fotela).
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Adrianno ;:196
:shock: na widok Catalpy. Twoja opieka i odżywczy czarnoziem zrobiły swoje ;:138
wymiary liści odpowiednie, właśnie takie ma mieć a nawet większe do 30 cm :uszy
cieszę się bardzo, że znalazła przytulny kącik u Ciebie! Moje wciąż czekają w doniczkach P9 :;230 więc wyglądają dużo gorzej...
Mam nadzieję, że już za 2-3 tygodnie rozluźnię im korzonki i wsadzę do gruntu...
Czy twoja rośnie przy róży konfiturowej?
Abraham- myślę, że dojdzie z czasem do swojego zapachu. Róże często płatają takie figle, a to młoda, a to zimno, nowe podłoże itd... Może być też rodzaj podkładki... teraz nie pamiętam, która odmiana wpływa na zapach, sprawdzę, jak rozpakuję z kartonów "źródła pisane" ;) Może Ewa pamięta? Krótko mówiąc czekajmy do czerwca, okaże się. A kwiat na 6 z plusem! ;:167
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 paź 2010, o 15:40

Post »

Nie mam Pinky Winky, Adrianno, ale mam mieć, tzn. mam zapisaną na pierwszym miejscu zakupów w przyszłym roku. Dopiero wędrówki po ogrodach Forum uświadomiły mi mnogość odmian i piękno tych roślin. Twoja P-W prześlicznie się przebarwiła :roll:
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu, świetnie ,że masz Trojkę. W dodatku jeszcze ciągle jest zdrowa. To nie szczypiorek, lecz roślinka ozdobna, która
kiedyś kwitła. Nie próbowałam jeść. :;230 A w Tatrach nie było jeszcze jesiennie. :D

Ewo-Glorio, z katalpą na wiosnę pożegnałam się. A potem tak pięknie wyrosła. :tan Użyłaś liczby mnogiej - masz
zamiar posadzić kilka? Przecież one będą duże? Dobrze zauważyłaś, przy roży, bo tam może rosnąć duża. Czy to złe
sąsiedztwo? Abrahamek jest jeszcze bardzo malutki.Nawet dziwi mnie ten kwiatek. :shock: ;:196

Jolu,na Forum można dużo się nauczyć i zobaczyć mnóstwo roślin, których się nie zna. Super. ;:65
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Witaj Adrianko u ciebie o każdej porze roku jest co podziwiać. Duże wrażenie robią rabaty z krzewami i trawami, wspaniały busz, wiele też różnych kwiatów jeszcze kwitnie. Miło cię widzieć wypoczywającą u podnóża gór. ;:196
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Adrianno :wit
posadzę tylko jedną albo dwie do jednego dołka,
ale zostało mi jeszcze kilka sadzonek, które wzięłam ze sobą, jakoś nie miałam serca ich wyrzucać. ;)
Obdzielę pewnie sąsiadów i znajomych na dobry początek ... :mrgreen:
U ciebie miejsce dla catalpy oczywiście dobre, zapytałam tylko o różę, aby sobie zlokalizować w pamięci ten kącik.
Ta róża wypuszcza odnóżki, więc gdy jej będzie ciasno albo sucho pod parasolem catalpy na pewno "posunie się" dalej.

Urocza fotka tojadu i werbeny z trawami ;:167 Jakby tojad miał nasionka... to ja się uśmiecham ;:79
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”