Co bedzie tu rosło?

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
miki___
50p
50p
Od: 10 sie 2011, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Co bedzie tu rosło?

Post »

Mam dylemat i proszę o rady Drodzy Forumowicze :wit
Chciałabym posadzić coś przy ścianie domu od strony pd, jest tam dość sucho(patelnia). Na wysokości 5m jest metrowy wypust i mało deszczu tam spada, gleba piaszczysto-gliniasta. Dopuszczam opcję podlewania ale nie bardzo często. Myślałam o czymś o bordowym ulistnieniu i wysokości max 3,5 m. Ciągle po głowie chodzi mi Bez czarny 'Eva' lub Buk zwyczajny 'Purpurea Pendula'. Obie roślinki są przepiękne, nie wiem tylko czy poradziłaby sobie na tym stanowisku któraś z nich. Doradźcie ;:7 A jeśli nie to co mogłoby być alternatywą? Dziękuję za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
mateo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2009, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Co bedzie tu rosło?

Post »

-tamatyszek (jasnozielony, kwitnie na różowo)
-amorfa krzewiasta (ciemnofioletowe kłosy)
-berberysy (są różne gat. i odmiany)
-karagana syberyjska
-moszenki południowe
-szczodrzeńce (te są raczej niskie)
-sumak octowiec
-róża pomarszczona
Takie gatunki znalazłem w "Dendrologii" Senety na gleby suche. Bez czarny raczej preferuje wilgotne stanowiska.
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

A u mnie czarny bez Eva rośnie w pełnym słońcu i sobie radzi, mokro ma tylko gdy podleję lub niebo się zlituje, ostatnio ponad 6 tygodni temu ;:224
Buka nie sadziłabym na patelni, bo wyschnie lub przędziorki obsiądą i bedzie po nim ;:108
A jeśli coś ciemnego to może pęcherznica Diabolo ;:224 berberysy też są dobrym pomysłem, jest wiele odmian o różnym pokroju można pokombinować.
Tamaryszek ładny gdy kwitnie, sumak sieje się niemiłosiernie choć wyglada dosyć ładnie.
LeroyMerlin
200p
200p
Od: 24 maja 2011, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam,
Bez czarny 'Eva' powinien sobie poradzić, Buk nie będzie miał tam dobrze. Proponuję także Perukowiec podolski odm. 'Purpureus' (bardzo ozdobny), Bez czarny 'Gerda', Trzmielina pospolita 'Red Cascade', z mniejszych: Śliwa dziecięca, Tawuła japońska 'Marcophylla', Krzewuszka cudowna 'Alexandra'.
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

O perukowiec to dobry pomysł :uszy
Awatar użytkownika
miki___
50p
50p

Post »

Dzięki bardzo wszystkim!
Tamaryszków mam już kilka, berberysy chyba we wszystkich kolorach też, karaganę planuję w innym miejscu, pęcherznica nie wydoliła była ciągle powiędła, perukowiec rośnie trochę z boku.
Skoro myślicie, że bez da radę ;:224 to chyba się skuszę :heja Jola muszę podglądnąć jak u Ciebie w ogrodzie prezentuje się 'Eva' . Zaciekawiła mnie też propozycja Wojtka-śliwa dziecięca- cudna. Znalazłoby się miejsce i dla niej :lol:
Pozdrawiam ;)
teresaz
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 wrz 2011, o 11:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Z krzewów polecam rokitnika - b. wytrzymały, piękne srebrne ulistnienie no i potem oblepiony małymi pomarańczowymi, jadalnymi owockami (tylko muszą być chłopiec i dziewczynka),
albo przepięknego srebrzystolistnego oliwnika (w przeciwieństwie do rokitnika nie ma odrostów korzeniowych, może też pasować do ciemnego bzu)
Awatar użytkownika
mateo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2009, o 20:49

Post »

teresaz pisze:albo przepięknego srebrzystolistnego oliwnika (w przeciwieństwie do rokitnika nie ma odrostów korzeniowych, może też pasować do ciemnego bzu)
Oj, ma odrosty. Gdybym nie kosił trawnika to zarósłby u mnie pół ogrodu :twisted:
Awatar użytkownika
miki___
50p
50p

Post »

Dzięki :wit myślałam raczej o czymś... o ciemnych liściach (ale nie upieram się :D ),co ładnie wyglądałoby przez cały rok na tle jasnej elewacji domu...
A tak z innej beczki to czy i jakie macie Drodzy Forumowicze doświadczenie z klonem szczepionym w odmianie purpurowolistnej?
Pozdrawiam ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”