Ogród Moni cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Moni cz.4

Post »

Kupuję taki
http://www.rewot.pl/?p=productsMore&iPr ... y-bydlecy-(-krowiak- )-4-litry

lub taki
http://www.zielen24.pl/obornik-bydl%C4% ... r-129.html

Są w 100% naturalne, łącznie z zapachem :;230
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Muszę popatrzeć czy u nas są, a jak nie to kupię jak Ty przez internet.
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Zapach faktycznie do bólu naturalny :;230 ale działa! :lol:
Przy okazji na tej drugiej stronce mają nawóz YaraMila
podobno rewelacja, odpowiedni skład do nawożenia róż, krzewów, bylin i jagodowych (na wiosnę)
muszę wypróbować w przyszłym roku...
http://www.zielen24.pl/naw%C3%B3z-yaram ... -2495.html
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziewczyny, a czy tym suszonym obornikiem można podsypać teraz różom i na to kopczyki na zimę?
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Można - przez zimę się toto przekompostuje i będzie pokarm na wiosnę jak znalazł :uszy
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Witaj Moniczko :D , Rozetka pytała czy teraz , ja bym nie sypała nawozu teraz tylko przed usypaniem kopczyków.
Teraz to jeszcze różyczki chwycą papu i dopiero będzie problem co robić.

Jak tam prace ogrodowe, mamy taką piękną pogodę można działać na rabatkach. ;:108
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Dobra, zrobię tak, że podsypię tym obornikiem w listopadzie i na to kopczyk.
Dzięki, dziewczyny ;:196 .
:wit
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obornik jest oddzielony ziemią (nie może dotykać korzeni bezpośrednio), więc nie tak prędko zacznie dawać papu. Ja przy najmniej tak robię. Nawet, gdy go daję podczas sadzenia róży, na dno dołka, to mieszam go w dołku z małą ilością ziemi, a później jeszcze przysypuję cieniutko samą ziemią, więc tak naprawdę korzenie dochodzą tam dopiero w kolejnym roku. Robię tak od kilku lat, od początku powstawania ogrodu.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj kolejna porcyjka róży.
Tym razem Eden Rose - co roku o tej porze zachwyca - bujnym wzrostem i kwitnieniem. Po prostu szaleje. Ma tyle nowych, grubych i długich pędów, że aż mi żal, że znowu zimą wymarzną :cry:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Heritage - chyba jednak zostanie, jest coraz zdrowsza :uszy
Obrazek

Giardina
Obrazek
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniczko, :D witaj, ale Edenka, no nie można przejść obojętnie koło tej róży ;:180 ;:180 ;:180 . Masz naprawdę piękny okaz.
Spróbuj coś zrobić z pędami, żeby nie wymarzły. Ze swojego doświadczenia wiem, że agrowłóknina się nie sprawdzi. Stosowałam nawet tą grubą i wiele warstw i tak mi przemarzają róże. Gardinia ma ładny jesienny kolorek. ;:108
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Moniczko powiedz mi w jakim miejscu rośnie u Ciebie Eden Rose i do jakiej wielkości potrafi urosnąć za jeden sezon bo rozumiem że startuje zawsze od zera. W porywie zachwytu sobie ją zamówiłam i nie mam zielonego pojęcia gdzie ją posadzić, na pewno w jakimś zacisznym żeby jej było cieplej. ;:3
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

majka411 pisze:Moniczko, :D witaj, ale Edenka, no nie można przejść obojętnie koło tej róży ;:180 ;:180 ;:180 . Masz naprawdę piękny okaz.
Spróbuj coś zrobić z pędami, żeby nie wymarzły. Ze swojego doświadczenia wiem, że agrowłóknina się nie sprawdzi. Stosowałam nawet tą grubą i wiele warstw i tak mi przemarzają róże. Gardinia ma ładny jesienny kolorek. ;:108
Wiem, mam te same doświadczenia ;:108 Co do pędów Eden, to raczej ich nie będę osłaniać. Majeczko, ja mam ponad 250 róż i nie nadążam z samym kopczykowaniem i narzucaniem gałązek jodły na rabatowe, a nie dopiero pnące. Samych Edenów mam kilka szt., a gdzie inne :roll: Muszą sobie radzić. Liczę na to, że z każdym rokiem będzie lepiej, bo róże będą starsze, a ogród bardziej zaciszny dzięki rozrastającym się krzewom i drzewom. Jeśli jakieś róże nie chcą u mnie być i wymarzną zupełnie, to trudno. To tylko rośliny - zawsze można kupić nowe. Tak do tego podchodzę, bo inaczej bym cały czas musiała spędzić na pielęgnowaniu ogrodu, a nie chcę być uzależniona od opieki nad nim non stop.Chcę mieć też czas na odpoczynek w nim i cieszenie się widokami, a nie tylko praca. Ogród ma sprawiać przyjemność, a nie być obciążeniem. Od jakiegoś czasu nie przejmuję się już tak bardzo chwaściskami i tym, że jakaś roślina przemarznie, czy zje ją nornica (zauważyłam, że intensywnie pracuje nad wyeliminowaniem mi cebulowych).
Wiem, że gdybym osłoniła pnące róże, to byłyby latem bardziej rajskie widoki, ale naprawdę z trudem ogarniam te podstawowe zabezpieczenia. Czasami kilka pozostaje w ogóle bez osłonięcia. Z drugiej strony w tym roku będzie mi łatwiej, bo już mieszkamy na miejscu, więc może pokuszę się na rozłożenie pędów na ziemi :uszy ;:224
edulkot pisze:Moniczko powiedz mi w jakim miejscu rośnie u Ciebie Eden Rose i do jakiej wielkości potrafi urosnąć za jeden sezon bo rozumiem że startuje zawsze od zera. W porywie zachwytu sobie ją zamówiłam i nie mam zielonego pojęcia gdzie ją posadzić, na pewno w jakimś zacisznym żeby jej było cieplej. ;:3
Ja mam kilka Edenek - rosną niestety w miejscach mało zacisznych i stąd ich wymarzanie. 3 już straciłam bezpowrotnie w poprzednim sezonie, ale trudno się mówi - widać były za słabe. Po zimie startują mi one niemal od zera. Na najstarszych dwóch szt. udaje się uratować najniższe partie pędów i to trochę pomaga, bo szybciej ruszają. W ciągu sezonu osiągają wysokość 1,5m, więc nie czepiam się - jest super i pięknie wyglądają :D
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniczko, :D czytam i stwierdzam, masz zdrowe podejście do ogrodu. Aż 250 krzaków róż, bardzo dużo.
Podziwiam Twoje poczynania w ogrodzie, wrecz zachwycam się efektami Twojej pracy. ;:180
Nornica po cebulowych weźmie się za korzonki innych roślinek :;230 . Dzikie koty załatwiają sprawę nornic.
Pozdrawiam Cię i życzę dużo słonka.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Moniś różyczki prześliczne, aż przykro, ze pędy mogą przemarznąć.....ja najbardziej martwię się o swoją Alhymist.....w tym roku kwitła przepięknie, bez żadnego okrywania zimą, ale poprzednie 2 lata, kwiatuszkó nie dane mi było zobaczyć.......Już się martwię tą zima, tak wspaniale się rozrosła.....aż żal będzie jak nie zakwitnie :oops: Mam nadzieję, że Twoje piękności przezimują bez problemów :wit
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ja mam piewszy rok Edena, ale zimował już u mnie. To jesienny nabytek. Nie zakwitł mi w tym roku. Wypuścił tylko 3 długie pędy.
Ciekawe jak sobie poradzi w tym roku.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”