Na zachód od Wisły

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Na zachód od Wisły

Post »

Lusiu, godecja to ciekawy kwiat, u mnie nieco zdusiła berberysa którego ledwo widać, ale zapewne niedługo się to już zmieni.. mam nadzieję że przed jesiennym zrzuceniem liści tego kolorowego krzewu.
Miechunka pomidorowa (inaczej fizalis), to krzewina jednoroczna, wiotkołodygowa, obficie zawiązuje owoce. Wielkość rośliny to poniżej 1 m, jest dość mocno rozgałęziona. Prowadziłam ją przy sznurach, ale nie do końca mi się to sprawdziło, gdyż ona rozgałęzia się już od dołu i niektóre owoce leżą dosłownie na ziemi. Spożywam ją póki co na surowo (z krzaka), przede wszystkim jest soczysta, ma dużą miąższość, ale nie jest twarda, nie jest słodka, kwaśna ano gorzka, ale na pewno jest jedyna w swoim rodzaju, mi trochę przypomina mięso (może z uwagi na gęstość - trzeba ją troszkę mocniej ugryźć niż np. truskawkę, może tak jak gruszkę..). Nie wiem czy zdecyduję się uprawiać ją w przyszłym roku, gdyż warzywnik mi się kurczy kosztem jagodnika i będę miała mniej miejsca na eksperymenty warzywne.

Lawendo witam Cię :) Na zielnik promienie słoneczne padają od około godziny 11, towarzyszą ziołom prawie do zachodu.
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Olu, dawno u Ciebie nie byłam, obejrzałam co się dzieje w Twoim ogródku i widzę trochę przeprowadzek. Koniecznie chcę się dowiedzieć jak nazywa się ten niebieski pięciornik, bardzo mi się podoba, a mam już na ogrodzie 3 kolory fajnie byłoby dołożyć czwarty.
Masz bardzo urozmaicony warzywnik, zielnik i jagodnik - podziwiam.
Pozdrawiam Zofia
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zosiu, nie mogę wiele pomóc.. potentilla sp. (firma Leg..ko) nasiona. Na opakowaniu napisane było, że to mieszanka kilku gatunków wieloletnich odmian różniących się między sobą.

Ostatnie zbiory - cukinia (Lebanese) skąpo owocująca (jedna roślina na jeden krzak), o ścisłym dobrym miąższu, nie rozpadającym się zbyt szybko pod wpływem temperatury. Ciężko ją obrać, muszę zwracać się z tym do M, któremu idzie to znacznie sprawniej oraz rodzynek brazylijski, smaczniejszy chyba po podsuszeniu (traci goryczkę), z tym że ja na surowo też go zjem.
Obrazek

Miałam w tym roku sporo ziół, mogłabym wysiać jeszcze trybulę na przyszły rok.. ale to zioło mi nie pasuje (jest to pierwsze zioło którego zapach i smak mi nie odpowiada). Ostatnio wysiałam (na plon w przyszłym roku) sałatę zimową, pietruszkę naciową, szpinak i roszponkę. Ciekawe jak sobie poradzą?
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek
Na niebie pojawiają się już klucze ptaków (tu prawdopodobnie gęsi)
Obrazek
Ostatnio byłam na lokalnych targach rolniczych, było tam m.in.sporo różnych zwierząt hodowlanych, najbardziej spodobały mi się malutkie prosiaczki wtulone w siebie oraz ta cętkowana krowa. Na tych targach kupiłam rozplenicę japońską (dość wysoka) i tamaryszek, o którym już dawno marzyłam.
Obrazek
Lubię mieć kwiaty nawet na warzywniku :wink: tu astry marcinkowe z porami.
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja lubię to samo Olu, mam nawet takie same astry w warzywniaku tylko pory nie mam. A ja nic na tej wystawie nie widziałam, żałuję ale moja Mania załapała grypę jelitową i nie mogłam jej zostawić Pusi. A te gęsi pewnie też przelatywały nad moim ogrodem.
Zapomniałam Olu pochwalić Twoje zakupy. Kupiłaś piękne roślinki. ;:138 ;:138 ;:138 Rozplenicę widziałam a tamaryszek też jest w strefie moich marzeń.
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jakie te krówki wymyte :D śliczne.
Olu Ty siejesz szpinak na zimę?
Od razu poczytałam, że gdzie zimą cieplej można.
U nas jest chyba za zimno.Myślę, że u Ciebie wszystko sobie poradzi.
Pozdrawiam.
iwonas85
200p
200p
Od: 27 mar 2011, o 21:27

Post »

Olu niestety koleżanka nie pamiętała odmiany krzewuszki :(
ale ładna krowa ;)
ja też mam astry na warzywniku, ale już takie brzydkie się zrobiły ze do wazonu nie ścinam...a ten rodzynek brazylijski ma smak podobny do rodzynka?
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Ładna cukinia ;:138
Też jestem bardzo ciekawa jak poradzi sobie posiana teraz sałata i pietruszka.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lusiu Mam teraz tamaryszek ale nie wiem jaki, jak nie przemarznie przekonam się o tym w przyszłym roku. W sumie gdyby miał etykietę nie byłoby zagadki.. no ale o czym ja marzę? Rośliny z etykietami na targach?

Marylko Uprawiam odmianę Matador, wysiewam ją na zimę pierwszy raz..

Iwonko Rodzynek po wysuszeniu zmienia nieco smak ale nie przypomina suszonych winogron.

Małgosiu O pietruszkę raczej się nie obawiam, zagadką jest dla mnie natomiast sałata, chociaż jest to przecież sałata zimowa..Została mi jeszcze jedna cukinia do skonsumowania. Reasumując były 3 cukinie na 3 krzewy.

Zaczęły też nareszcie rosnąć dynie butternut, chyba powinnam je na noc przykrywać włókniną ;:218

Wyrósł pierwszy z sześciu krokus, zakwitła też ponownie ostróżka.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

O, jaki ładny niebieski krokusiczek. Sobie też posadziłam cebulki jesienne, ale na razie nie kiełkują... i chyba różowe będą, jeśli pamiętam? :roll:
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Witam Cię serdecznie. :wit
Pooglądałam sobie Twoje królestwo roślinek i jestem pod wrażeniem. Masz tyle różnych ziół i roślin niespotykanych u innych.
Zaciekawiłaś mnie tym niebieskim pięciornikiem.

Obrazek

Ja mam podobny kwiatuszek ale z tego co wiem to jest to Kurzyślad - Anagallis monelli. Pozwolisz że pokażę maje zdjęcie.

Obrazek

A tutaj można o nim poczytać i zobaczyć zdjęcia.

A co do ziół na zimę to ja wolę zamrozić świeżutkie, potem prosto do potrawy i gotowe. :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maju witaj :) Dziwię się jak ktoś mi pisze, że mam oryginalne rośliny, mi one wydają się takie zwyczajne.. chociaż faktycznie lubię te mało spotkane..
Wylałaś mi na głowę kubeł zimnej wody, ale i tak dziękuję CI ;:180 . Wygląda na to że pomyliłam dwie rośliny kurzyślada i pięciornika :?

Liście tego niby pięciornika (były jakby wachlarzowate i dość duże, nie przypominały mi pięciornika :shock: ) którego uważałam za kurzyślada (wyrwałam go - z trudem - gdyż długo nie kwitł - czekać do jesieni na kwiat rośliny jednorocznej (tak wtedy myślałam) - o nie; Jego pierwszy i jedyny kwiat był mały i żółty (o reszcie nie zdążyłam się przekonać..). Żółte kwiaty lubię tylko wczesną wiosną.

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Trawy:kostrzewa niebieska z rozplenicą japońską (ostatni nabytek ogrodowy), łzawica (łzy Hioba), kostrzewa niebieska (portret), pampasowa.
ps. Dziękuję Maju za radę odnośne przechowywania ziół :D
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agato właściwie ten krokus ma liliowo-fioletowe żyłki (kolor tego zdjęcia jest przekłamany). Wysadziłam 6 krokusów (w tym 3 białe i 3 "niebieskie"), chyba wschodzi drugi.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja skromna kolekcja (młodych) berberysów:
Berberys Thunberga Pink Attraction
Obrazek
Berberys Thunberga Kórnik
Obrazek
Berberys Thunberga Kobold
Obrazek
Berberys Thunberga Golden Ring
Obrazek
Berberys Buxifoilia Nana
Obrazek
Berberys Thunberga Aurea oraz berberys media Red Jewel
Obrazek

Wciąż kwitnie i do tego zawiązuje nowe pąki paciorecznik.
Obrazek
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Hm, zajrzałam, żeby obejrzeć derenia, ale berberyski tez całkiem, całkiem! ;)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”