Mój ogród, moja miłość - Ilona 2715

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ivy25
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 wrz 2011, o 10:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój ogród, moja miłość - Ilona 2715

Post »

Piękny ogród... taki przemyślany. I ta trytoma ;:167 - bajka! A pomysł z kamykami to chyba odgapię od Ciebie - właśnie takiej inspiracji szukałam! ;:196
Pozdrawiam, Ewa
Shaerrawedd
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ilonko co do wykopywania mieczyków to wcale nie za wcześnie choć wszystko zależy od tego czy miałaś wczesne czy późno-kwitnące odmiany.
W informatorze jest napisane ,że "wykopywanie cebul można rozpocząć w 6 tygodni po przekwitnięciu roślin, mimo iż liście są jeszcze zielone. Optymalny termin wykopywania cebulek to połowa września... "
Ja poczekam jeszcze z tydzień ale mam też maluszki więc je wolałabym zostawić dłużej.
W międzyczasie kupię jakiś środek na wciornastka mieczykowca aby zaraz po wykopaniu namoczyć je tak na wszelki wypadek.Chyba najlepszy będzie środek insektobójczy ACTELLIC bo taki poleca Staszek z KMM.
Póki rosną można opryskać innym środkiem i wtedy nie potrzeba moczyć.Zdaje mi się,że zalecany jest MOSPILAN 20 SP.
A Ty co planujesz?
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lemka77, Jagódka bardzo sie cieszę, że Wam się podoba, swoją drogą jestem ciekawa, kiedy przestanę już zmieniać i poprawiać :;230

Misiaczekm mam wrażenie, że wszyscy tak mamy oglądając inne ogrody, ale ile ciekawych pomysłów można podpatrzeć, wiem to z własnego doświadczenia moje hostożurawisko jest tego przykładem.

Shirall, Agatko9, Ivy25 Wam również bardzo dziękuję, odgapiajcie nie ma sprawy.

Krysiu ja właśnie wczoraj wieczorem opryskałam je FASTAC 100 EC nie wiem czy dobrze, ale takie cos dostałam u nas na wciornastka w przyszły weekend je wykopię i zastanawiam się czy nie spryskać dodatkowo jeszcze cebulek po wykopaniu, bo tego środka rozrobionego jeszcze sporo mi zostało. Tylko nie wiem czy powinien tak długo stać, ale szkoda mi go wylać. Anitka po wykopaniu poleca jeszcze moczenie choć minutkę na grzyba więc chyba tak zrobię jak starczy mi czasu, bo szkoda by mi ich było, jestem ciekawa jak bardzo się rozmnożyły :;230 Tak sobie myślę, że chyba nie jestem wstanie zapanować nad rozdzieleniem wszystkich poszczególnych odmian, chociaż jak kwitły zakładałam im etykietki i chyba wyselekcjonuję sobie te, które najbardziej mi się spodobały, a reszta pójdzie razem do "przechowalni", a w przyszłym roku do ziemi. Ale to się okaże w trakcie wykopywania.
Awatar użytkownika
paola1a
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2010, o 22:25

Post »

Masz rację Ilonko, że te mrozy opóźniły kwitnienia hortensji Moja limelight ma zielone kwiatostany, vanila fraise nie pokazała żadnego kwiatka podobnie jak anabelki, natomiast grandiflora też w pąkach, które nie wiem czy zdążą zakwitnąć Natomiast zadziwiły mnie ogrodowe, które teraz jak szalone wypuszczają pączki. Nie dziwię się endless summer ma ta kwitnie na pędach jednorocznych i wypuszcza kwiaty przez cały sezon ale zwykłe ogrodówki, które uważałam z racji tych majowych mrozów za zmarnowane teraz dopiero budzą się do życia Chyba jednak też za późno, żeby rozkwitnąć Szkoda, miejmy nadzieję że przyszły rok będzie dla nich łaskawszy A co do limelight to mnie też zachwyciła i w przyszłym roku muszę sobie sprawić jeszcze jedną :lol:
Paulina
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 paź 2010, o 15:40

Post »

Wpadłam, że by zobaczyć co u Ciebie słychać, a tu po prostu oczopląsu można dostać od oglądania takich piękności, mam na myśli m.in. mieczyki - to jedne z moich ulubionych kwiatów, nie mam ich dużo, ale teraz znam źródło, to w przyszłym roku z pewnością powiększę kolekcję. Jakie one są falbaniaste i wygibaśne, no cudne.... Tylko długo zajmują miejsce na rabatach, a tam już trzeba sadzić inne, też piękności. No i amarantus niesamowity ;:224 . Kobee też w tym roku wyhodowałam pierwszy raz i owszem, atrakcyjna, ale strrrasznie agresywna - zarosła cały mój piętrowy kwietnik. Trzeba ją sadzić na osobności, żeby innych roślin nie tłamsiła.
A jakby ktoś szukał kamiennych inspiracji, to polecam ogród w wątku jola1010 - tam dopiero jest kamieniście, ale pięknie ;:108
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Jolu, że wpadłaś, z tą kobeą to masz rację zawładnęła całą pergolą, na której jest młoda różyczka i clematis i w ogóle ich nie widać, dlatego zostawię ją do momentu, aż zmarznie, aby można ją zdjąć bez uszkodzenia tamtych, a za rok w inne miejsce, w życiu nie myślałam, że roślinka z jednego nasionka może tak się rozrosnąć i to bez żadnego nawozu.

Tak, marginesie naszła mnie dziś straszna nostalgia, że to już prawdziwa jesień, a za chwilę zima, masakra, wraca człowiek z pracy, a za chwilę ciemno i zimno i kiedy tu coś zrobić, mam nadzieję, że jutro uda mi się wykopać mieczyki. Do tego aparat mi szwankuje, a raczej baterie, które muszę jechać kupić i nie mogę wstawić nowych zdjeć więc zaczęłam przeglądać sobie te, które mam i znalazłam jeszcze kilka ciekawych, których chyba nie pokazywałam. Wówczas, gdy królowały inne wydawały mi się takie sobie, a teraz przy tej szarudze wydają się takie urocze, niestety to już wspomnienie i czekanie do nastepnej wiosny.

Obrazek

Obrazek

i jeszcze raz dalie, które wciąż jeszcze kwitną, nie są juz tak ładne, ale cieszą
Obrazek

Obrazek

a tu moja krokusowa rabatka przyszykowana już do zimy, popikowałam wysiane wiosną bratki, aby po przekwitnięciu krokusów, znów ciekawie wyglądała, w tym roku były tu jednoroczne nasturcje, może znajdę gdzieś jeszcze zdjęcie
Obrazek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ilonko i znów z kolejną rabatą jesteś do przodu ...
W takim stanie do wiosny można już nie zaglądać. Gdyby wszystkie kształty rabat były wykończone takim lub podobnym materiałem byłoby świetnie ale skąd tego brać.
Juz myślałam o kupieniu ale trzeba wziąć całą paczkę a to spore i ciężkie.
Teren naszych działek stopniowo zniża się aż do zrównania z brzegiem rzeki i te sektory maja ciężko z dowozem materiałów bo drogi dojazdowe najczęściej za mokre. Zorganizowałam sobie trochę używanych cegieł i nawet ładnie wygląda.
Ilonko dlaczego zależy Ci na oddzielaniu niektórych odmian mieczyków - toż to roboty co niemiara. Jeśli zechcesz zebrać dzieci cebulki od matki np w następnym sezonie z danej odmiany to wystarczy zaznaczyć w czasie kwitnienia.
Ja osobno trzymam tylko jednokolorowe ( żółte i czerwone) a reszta razem.
Awatar użytkownika
Jatra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 22:01
Kontakt:

Post »

:wit
Bardzo piekna rabatka a jak wiosna zakwitnie to dopiero bedzie super. ;:138
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

rabatka super! podoba mi się i to bardzo! ;:138 ;:138
wiosną bedzie cuudnie ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Wam kobitki ;:196 ;:196 ;:196
Krysiu chcę je oddzielać, bo są takie, które szczególnie mi się podobają i te właśnie chciałabym sobie rozmnożyć, a reszta pójdzie razem, oczywiście maluchy też, bo przecież wszystkie są ładne, ale te moje ulubione chcę wyselekcjonować, a i na wiosnę będzie łatwiej dobrać je kolorystycznie. Fakt trochę zabawy jest, ale mam podpatrzony sposób od Anitki, co prawda nie wiem czy Ona je tak rozdziela przy wykopywaniu, ale tak do mnie przyszły i sobie pomyślałam, że to dobry sposób. na razie ich jeszcze nie zawiązuję, bo jak obeschną to powyrzucam, to co niepotrzebne, a później supełek i po robocie (w każdej siateczce jest właśnie etykietka z nazwą zdjętą z kwiatka) Niestety tych siateczek mi trochę zabrakło, więc na razie jeszcze większość jest w pojemniczkach, ale dzisiaj jadę kupić.

Obrazek

Weekend był prześliczny i znów można było co nieco porobić, tak więc posprzątałam następne rabatki, oczywiście co nieco wywędrowało, co innego przywędrowało ( kopytnik, bergenia biała, hosta) i to dzięki jednej z naszych forumowiczek ;:196
oraz ten ostrokrzew :tan
Obrazek

i troszkę jesiennych kolorków, zdjęcia z dnia wczorajszego

szarłat
Obrazek

marcinki
Obrazek

datura jednoroczna
Obrazek

coraz więcej baziek
Obrazek

i nowe nabytki czekają do wsadzenia- borówki amerykańskie
Obrazek
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:01

Post »

Ilonko a co to za trawa
Obrazek
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Ilonko widze, że wziełaś się za porządek z mieczykami. Moje jeszcze w gruncie :D
W ogóle czyściutko u Ciebie :shock: Wypielone, przesadzone...co ty bidulko teraz będziesz robić :wink:
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

ale śliczne marcinki......ten kolor :shock: .......śliczności ;:138 ;:138
muszę sobie takie poszukać bo mi się diabelnie podobają! ;:138
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Czy to prawdziwy kolor marcinków , czy aparat trochę przekłamuje ?
Są rewelacyjne :uszy
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ilonko faktycznie to system Anity - brawo !!!
Przy swoich nie miałam etykiet w tym roku i nie zaznaczałam bo dla mnie wszystkie ładne, no i sporo odeszło w czasie zimy więc nie wybrzydzam.
W następnych sezonach pewnie trzeba będzie zacząć selekcję.
Wiesz ... lubię jesienne porządki na grządkach,Robi się czysto choć czasami trochę za pusto szczególnie gdy poproszę męża o pomoc z sekatorem ... :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”