Witam miłych gości
wczoraj miałam odpisać i ... znowu padłam jak dętka
zaraz lecę do waszych ogródków zobaczyć co w trawie piszczy
Majko , Ewciu/Ewamaj, Jadziu, Georginio/Alu,
za domem będzie duży taras, który chciałabym "przykryć" z jednego brzegu taką pergolą, marzy mi się... ;)
m już wyraził aprobatę i chęć zrobienia takiej konstrukcji z drewna, więc to połowa sukcesu
obsadzanie to sama przyjemność, więc już skaczę z radości na samą myśl o pergolce
Róże ... wolałabym ramblery z drobnymi kwiatkami w tym miejscu,
owinęłabym je wokół kolumn, ale jeszcze ostateczna decyzja nie zapadła, dumam i dumam....
Mam Bobby Jamesa, Veilchenblau, Super Excelsę, Leontinę Gervais czyli zestaw biało- fioletowo- różowy, zobaczymy co się wykluje...
Agniesiu
to faktycznie róża nie do zdarcia, czy młoda, czy stara sadzonka równie obficie kwitnie!
muszę go znowi dokupić, bo mój został we Wrocławiu ...
Krysiu
ach ten trawnik ... żeby można tak było sadzić piętrowo
Mariola
dziękuję w imieniu swoim i różyczek , ja też wciąż się uczę ale bardzo mi miło gdy uda mi się rozwiać wasze ogorodowe "wątpliwości"
Anetko
właśnie te róże posadzone w grupie zrobiły na mnie ogromne wrażenie!!! Teraz niestety brak miejsca u mnie ale jest tu kilka wielkich "obszarniczek" które mają sporo miejsca... ;)
może kiedyś w przyszłości, jak już dzieci się usamodzielnią i bliskość miasta nie będzie tak konieczna, przeniosę się na jakieś wielkie pole i zacznę sadzić ... dywanowo
Wando,
tak istotnie radzą przycinać róże wielkokwiatowe przed zimą, aby śnieg nie wyłamał długich pędów i tym samym nie uszkodził krzewu. U mnie nie ma wielkich opadów, więc ewentualnie związuję sznurkiem wszystkie pędy razem aby się lepiej trzymały i opierały wiatrom i śniegom. W zależności od rejonu warto opracować swoją własną metodę (przycinać lub nie). Zwrócić uwage zimą czy mokry śnieg uszkadza krzewy, jeśli tak to lekkie przycięcie może pomóc.
Neluś
właśnie te grona kwiatów mnie zauroczyły!

pięknie wyglądają takie krzewy wręcz oblepione kwiatami! do tego bardzo intensywnie powtarzają, co nie często się zdarza u innych hodowców (np. angielki...)
dzięki za dobre opinie o Rosarium Dortmund!
Ewciu/Ave
Bogumiłko,
juz odpisałam u ciebie
Izulku
tylko zdjęcia zostały na pocieszenie... ;) bo skąd wziąć te hektary...
pergolkę już bym chciała stawiać ale troszkę muszę dać sobie na wstrzymanie,
przypuszczam że wiosną zaczniemy bo teraz wiadomo, ważniejsze sprawy na głowie z wykańczaniem domku ...