Leśny ogród Moni68 cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Leśny ogród Moni68 cz.9

Post »

witaj Moniś! jak minął weekend w ogrodzie? ;) znalazłaś chwilę na odpoczynek?
pięknie przebarwiają się hortensje na zdjęciach... Twój las na pewno o tej porze roku wygląda magicznie.
Dobrego tygodnia! ;:196
Awatar użytkownika
an-ka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2009, o 21:10

Post »

Witaj Moniko.
Mam nadzieję,że już jesteś zdrowa.Szkoda w taką pogodę leżeć w łóżku.Ja właśnie wróciłam z pięknego spaceru po ogrodzie Kapiasów,który rozrasta się w bardzo szybkim tempie .Ludzi było bardzo dużo bo to dni otwarte.Serwowane były dania z dyni-ale kruchy placek jabłkowo- ;:94 dyniowy przebił wszystko.
Wracając do Twojego pięknego ogrodu to hosta Jack Frost zapadła mi w duszy.Na pewno ją kupię.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moniś wspaniałe hosty.....to roślinki, na które jeszcze czeka miejsce w moim ciasnym ogródku :D
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Moniko, mam nadzieje, że już lepiej się czujesz. Taki przymusowy "urlop" od prac ogrodowych dobrze ci zrobi (trzeba szukać pozytywów :) )
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniu, przeczytałam, żeś chora. :( Zdrowiej szybko, bo jesienne prace czekają. :D
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Witaj Moniko, nadrobiłam zaległości podziwiając hosty i jesienne , ależ jakie piękne chryzantemki i miechunkę. Ja także zbieram te czerwone lampioniki do suchych bukietów. A nawet pokusiłam się na specjalną kompozycję na wigilijny stół i je spryskałam złotą farbą w areozolu. Całkiem ciekawy efekt wyszedł.
Co do uroczystości komunijnych , szczerze popieram. Oby pogoda w maju dopisała. Zawsze można rozłożyć namiot w ochronie przed deszczem majowym :wink: Wyobrażam sobie, że będzie to wspaniała uroczystość w gronie najbliższych i z całą pewnością bardziej uduchowiona jak przystało na naszą religię.
Dużo zdrówka życzę :wit
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Kochani, witam Was serdecznie :D
Bardzo dziękuję za liczne odwiedziny i wszystkie miłe słowa ;:167 Ciągle mam wyrzuty sumienia, że nie nadążam z odwiedzaniem zaprzyjaźnionych ogrodów... mam nadzieję, że mi to wybaczycie, bo liczę, że w końcu będę miała więcej czasu na forum ;:167 Mówiąc szczerze czuję się fatalnie, z pewnością gorzej niż przed antybiotykoterapią :( Jestem potwornie osłabiona- dzisiaj wykopywałam dwie lilie dla Krysi i ledwo zipię :roll: Chyba już niewiele zrobię jesienią w ogrodzie- marzy mi się ukończenie podziału host i rozsypanie kompostu. Nowych roślin nie kupuję, bo straciłam zapał do sadzenia. Brak czasu, a i to nieszczęsne zapalenie oskrzeli trochę mnie wykończyło :(
W ogrodzie nic się nie dzieje... rośliny jeszcze się nie wybarwiają, a dzisiejszy pochmurny dzień przywodzi na myśl listopad. Nowych zdjęć nie mam, więc żeby nie było za nudno, postanowiłam pokazać kilka zdjęć z wakacji sprzed trzech lat.
Na posty odpowiem w Waszych wątkach ;:196
Już za chwilę zapraszam na wyprawę na jedną z Wysp Kanaryjskich.
Życzę udanego popołudnia :wit ;:167
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak się złożyło w moim życiu, że dzięki Rodzicom już w dzieciństwie byłam po raz pierwszy na Wyspach Kanaryjskich. Potem jeszcze kilkakrotnie tam wracałam, bo to miejsce ze wszech miar godne polecenia :) Archipelag to nie tylko siedem głównych wysp położonych stosunkowo niedaleko od Europy (podróż więc nie jest męcząca), ale przede wszystkim rewelacyjny klimat- podobnie do Madery i Azorów te wyspy to czas wiecznej wiosny. Chociaż latem bywa gorąco, to często temperatura nie przekracza 25 st. nawet w lipcu. Jest to więc wymarzone miejsce dla osób źle znoszących upały, a i dla tych, którzy chcą sobie przedłużyć lato, kiedy u nas przyroda powoli układa się do snu. Wszystkie wyspy są pochodzenia wulkanicznego, mniej lub bardziej nastawione na turystykę- dzisiaj chciałabym pokazać kilka zdjęć z najstarszej z nich- Lanzarote. Najczęściej pobyty na niej łączone są z wakacjami na Fuerventurze (o niej następnym razem)- wydaje mi się, że najsensowniej jest dolecieć czarterem do Arrecife i wynająć samochód, żeby można było samemu, we własnym tempie wszystko zobaczyć. A jest co podziwiać- już w czasie lotu widać Pireneje, potem Madryt, Toledo, Kadyks. Zbliża się koniec Europy- Gibraltar. Białe jachty w dole, przesmyk i cypel Tangeru. Chwila nad Casablanką, rzut oka na Saharę i już widać punkcik otoczony lazurem wody. To właśnie Lanzarote!! Wyspa ukochana przez wiele sław- chociażby przez Hemingwaya czy mieszkającego do dziś nieopodal Puerto del Carmen laureata Nagrody Nobla Jose Saramago.
Na Lanzarote zauroczyło mnie niebo- z takimi chmurami to rzadkość! Poza tym zupełie nie z tej ziemi Park Narodowy Timanfaya- ponad 50 km kw. kraterów, skał i zastygłej lawy. Zmęczeni zwiedzaniem przysiądźmy w jednej z restauracyjek, które oferują wspaniałe specjały kuchni hiszpańskiej.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Miłego popołudnia :wit ;:196
AFRYKA
Mój ogród.
x-ag-a
---

Post »

dziękuję Ci kochana za ten opis i zdjęcia ;:196 Ty wiesz przecie, że za miesiąc się wybieram w tym kierunku - będę czytać do poduszki Twój przekaz z Kanarów ;:167
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś, nie pamiętam, na którą wyspę lecisz... Trochę się różnią między sobą... Na Grand Canarii byłam przed erą aparatów cyfrowych... Musiałabym zeskanować zdjęcia :)
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

w lutym byłam na fuereventura, 2 zdjęcia z ogrodu botanicznego w moim wątku są właśnie z F. :D Wypożyczyłyśmy z koleżanką (plus córeczki szt.3) auto, bo to chyba najlepsza opcja i pojechałyśmy na północ (jest tylko jedna droga, więc zgubić się nie można :;230 ), południową część zwiedziłyśmy z wycieczką-tak dla odmiany.
Dla mnie to była ciekawostka, ponieważ na tej wyspie byłam jako nastolatka z rodzicami i wtedy były tylko skały i ocean, niewielka część wyspy była zagospodarowana (psy po dachach budynków latały), teraz też szału nie ma, ale jednak przez te 20 lat hotele wyrosły jak grzyby po deszczu. Mnie osobiście nie kręcił widok wulkaniczny, za to nasycone kolorem rośliny ....miód dla oczu, szczególnie w środku zimy.
x-ag-a
---

Post »

będę na Teneryfie :)
mój M. nie lubi upałów i sądzę, że w temperaturze ~25st będzie się komfortowo czuł.
Mam zamiar dużo odpoczywać, ale też pojeździć po wyspie i nacieszyć oczy kompletnie innym, niż u nas, krajobrazem i roślinnością...
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

oj na pewno się nie spoci :;230 tam zawsze wieje, więc nawet latem jak jest 30 stopni, to wiaterek studzi.
Dla mnie zimą było zbyt chłodno
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Magdo, dziękuję, że zajrzałaś ;:167 Równie upierdliwe wiatry wieją latem na południu Europy :lol: Ale właśnie za te wulkaniczne widoki kocham te wyspy, bo roślinność i lepsza zabawa jest zdecydowanie w innych miejscach- chociażby na Karaibach. Każdy z pewnością ma swoje ulubione miejsca,ja na przykład kocham Jamaicę za Marleya przede wszystkim :lol: Latem trzeba wybierać cieplejsze kierunki :wink:
AFRYKA
Mój ogród.
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

U mnie też od rana mokro, choć deszczu nie widać, a teraz jeszcze 'wykluła się" skądś mgła.Jednym słowem...beznadziejnie :evil:
Jak dobrze, że można choć na chwilę zapomnieć o tym i udać się w bardziej przyjazne klimaty.
...ach jak ja kocham słoneczko i ciepełko...nie mniej cały czas myślę o chorej gospodyni...
Moniko życzę zdrówka i rychłego powrotu sił witalnych ;:196
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”