Pieczarki - uprawa amatorska

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Odszedlem2

Re: Pieczarki - uprawa amatorska

Post »

Okrywę wysypałem 2 dni później, całość przerosła o wiele bardziej. Okrywy w sypałem dobre 6 cm i ubiłem :shock: . Dziś zebrałem pierwsze pieczarki na zupkę 7 tych większych

Obrazek

Przed zbiorem wyglądały tak
Obrazek

Jak na razie w styropianie rewelacja praktycznie nie trzeba było tego doglądać, zobaczymy jak będzie ze zbiorem.
Kasencja

Post »

Bardzo ładne pieczarki, ja też kupię, ale w październiku. Narobiłeś mi smaka :D
Odszedlem2

Post »

Dzięki Kasencja.
Doswiadczalnie zasilam je gnojowka z pokrzyw :uszy
Awatar użytkownika
ANalfabeta
200p
200p
Od: 2 lip 2011, o 11:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Po ponad 3 miesiącach ciezkich warunkow upawy (niska temp i wilgotność) nastał czas wysypu pieczarek.
Jakiś tydzień wstecz pudło zostało przeniesione do chłodnej (17*C) i całkiem wilgotnej piwniczki.
Szybko pojawiły się granulki, ale żeby nie było tak pięknie to martwi mnie ich kształt. Począwszy od tych najmniejszych wszystkie przypominają kształtem.......................sutek :D
Żeby nie był gołosłownym załączam zdjęcia.
Obrazek

A tutaj cała uprawa. Z godziny na godzinę jest ich coraz więcej...

Obrazek

Na pewno ktoraś z tęgich głów forumowych wie co im dolega. Pewnie jest to objaw nadmiaru/niedoboru powietrza wody itp.
Proszę o porade, bo zaraz wszystkie tak będą wyglądały :)
Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.
Odszedlem2

Post »

Wydaje mi sie ze wszystko gra grzybnia jest mocna i grzyb bedzie miec groba nozke a potem doze owocniki(chyba ze male wyrwiesz).
Awatar użytkownika
ANalfabeta
200p
200p

Post »

To pocieszające.
W każdym razie jak patrze w jakim tempie idzie wiązanie nowych pieczarek to już zaczynam szukać zbytu.
Bez skromności powiem, że obecnie jest w tej skrzynce ponad 100 styropianków.
Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.
Odszedlem2

Post »

No jak tak dozo to patrzaj by grzybnia nie przeschla bo pewnie wody pociagna. Bedziesz mial bialy dywan w skrzyneczce.
Awatar użytkownika
ANalfabeta
200p
200p

Post »

Jak najlepiej podlewac jak jest tyle malutkich w skrzynce ?
Odszedlem2

Post »

Wszyscy zraszaja, ja polewam z takiej mikro koneweczki. Grzyby powinny byc jak najszybciej suche. Tylko tego znow nie przelej :). Jak bedziesz rwal czesto narusza sie grzybnia obok grzyba i grzybki w bliskim sasiectwie zasychaja, wiec jeśli masz az taki wysyp to wyrywaj je tak obszarowo a nie pojedynczo w roznych miejscach.
Awatar użytkownika
ANalfabeta
200p
200p

Post »

Mam prawie 0.5m2 to ile wody wlac jednorazowo ? 0.5-0.7 ? I co ile ?
Odszedlem2

Post »

Nie mowie zaraz zeby lac zadzwignij ppjemnik i obserwuj cz po scieciu masa nie leci widocznie na dol(chyba ze masz suchawo)
Awatar użytkownika
ANalfabeta
200p
200p

Post »

Wat25 pisze:Nie mowie zaraz zeby lac zadzwignij ppjemnik i obserwuj cz po scieciu masa nie leci widocznie na dol(chyba ze masz suchawo)
Na zdjeciach widac jedno miejsce bez grzybni. W tym miejscu zawsze bralem probke ziemi ktora po scisnieciu wydawala syczacy dzwiek a palce robily sie mocno wilgotne wiec poki co chyba jest ok.
Zobaczymy dzis wieczorem co bedzie.
Regularnie na wieczor wylewam tez na posadzke wokól pojemnika ponad 0,5L wody dla zachowania wilgoci w powietrzu.
Odszedlem2

Post »

Nie da się powiedzieć co ile, bo różne są warunki, nie wiem czy zrobiłeś dziurkę na dnie worka(ja tak zrobiłem by schodził nadmiar wody) jeśli przesuszysz to jednym z objawów będzie to że pieczarki będą się szybko otwierać. Traktuj to jak "Weteran" i nie przejmuj się tak rolą :D. Jak czytam ile zabiegów stosujesz to bardziej ty powinieneś mi odpowiadać a nie ja tobie :tan
Awatar użytkownika
ANalfabeta
200p
200p

Post »

Po dzisiejszej nocy mam już pewność - nie przerobie :D
I wszystkie nadal "sutkowe"
Ale smaczne są. Wczoraj na surowo z teściem wciągnęliśmy po sztuce.

Obrazek
Widok sprzed godziny
Odszedlem2

Post »

A tam, dacie rade :), w najgorszym wypadku pisz w dziale-oddam nadwyzki :P
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”