Cięcie jarzębiny.
Cięcie jarzębiny.
Chcę przyciąć korony jarzębiny,gdyż jest za wysoka. Kiedy i jak to zrobić?
-
- 50p
- Od: 4 paź 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cięcie jarzębiny.
Przytnij na przedwiośniu zanim drzewko zacznie się budzić z zimowego spoczynku. Podobnie zresztą jak owocowe drzewka się przycina. Puźną jesienią też można, ale przedwiośnie jest najodpowiedniejsze.
pozdrawiam
Andrzej

Andrzej

Bardzo dziękuję Andrzeju za pomoc.Pozdrawiam.
-
- 200p
- Od: 24 maja 2011, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam,
Potwierdzam - przedwiośnie jest najlepszą porą - rany spokojnie się zagoją i drzewo zdąrzy ładnie odbić i się rozwinąć. Cięcie należy przeprowadzić w możliwie najmniejszym zakresie pamiętając o wyborze ostrego narzędzia i wykonywaniu cięć pod kątem prostym do osi konarów.
Potwierdzam - przedwiośnie jest najlepszą porą - rany spokojnie się zagoją i drzewo zdąrzy ładnie odbić i się rozwinąć. Cięcie należy przeprowadzić w możliwie najmniejszym zakresie pamiętając o wyborze ostrego narzędzia i wykonywaniu cięć pod kątem prostym do osi konarów.
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Ekspert Leroy Merlin
Dziękuję wszystkim jeszcze raz za pomoc. Mam jeszcze takie pytanie odnośnie cięcia jałowca płożącego. Kiedy i jak go przyciąć, bo bardzo rozrósł się po obwodzie? Z góry dziękuję. 

-
- 50p
- Od: 4 paź 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Też tnij tak jak pisałem. Tylko tutaj cięcie musisz tak zrobić by po cięciu forma rośliny była ładna. Także możesz ciąć i grube gałęzie i te cieniutkie. Ważna jest ładna forma dla estetyki. I nie bój się ciąć
Pamiętaj że on i tak odrośnie. Ja teraz na przedwiośniu ciąłem jałowca chińskiego odmiany płożącej, i już odrósł tak że nie poznasz, ze był cięty 

Ok. Dziękuję z pomoc i pozdrawiam...