parapetowce Ani

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p
Od: 31 paź 2010, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: parapetowce Ani

Post »

;:138 ;:138 dla Dendrobium podobnie jak Ty uważam, że są to żywotne roślinki mam nadzieję, że moje też w końcu kiedyś zakwitnie :D
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Klaudia89
200p
200p
Od: 16 maja 2011, o 12:59

Post »

Cóż za historia z tym Dendrobium :wink: Gratuluję udanego eksperymentu.
Byłam w szoku, jak zobaczyłam 'strażaków'... Nie wiem jak to się stało, ale jakoś ten post przeoczyłam. Dopiero co nam pokazywałaś te dwa małe wartujące korzonki, a teraz takie giganty :wink:
Szczęśliwie zarażona od 12.05.2011 :)
Mój storczykowy wątek
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p
Od: 10 sty 2011, o 23:23

Post »

Witam,
Znów niedziela, trochę czasu znalazłam na zrobienie zdjęć (jakość troszkę gorsza, bo z komórki) i przegląd moich podopiecznych. Oto efekt tego przeglądania :)

Zygopetalum:
Trafiło do keramzytu ponownie. Ja nie potrafię jednak uprawiać w korze :( Keramzyt się u mnie sprawdza, więc się go trzymam.
Obrazek

Dendrobium po przejściach.
Keiki rosną. Jedno (to w tle) będzie jednak pędem kwiatowym, tez fajnie :) A to z pierwszego planu rośnie jak na drożdżach.
Obrazek

Drugie Dendrobium - Twardziel, wypuszcza coraz więcej korzeni i uraczy mnie swoim pędem kwiatowym :)
Obrazek
Obrazek

Phalaenopsis
1. Dwa stare pędy kwiatowe i jeden całkiem świeży.
Obrazek

2. Dzwoneczek. Ostał się jeden pąk na starym pędzie kwiatowym.
Obrazek

3. Strażnicy pozawijani pilnują pędu kwiatowego.
Obrazek
Obrazek

4. Największa niespodzianka tego tygodnia. Widzicie to malutkie coś w zakamarku liścia? Obok korzenia powietrznego rośnie pęd kwiatowy.
Obrazek
Obrazek
mój wątek "wazonowce w keramzycie": http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=40124" onclick="window.open(this.href);return false;
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

musze kiedyś spróbowac ze storczykiem w keramzycie...jak dotąd tej metody nigdy nie stosowałam...a może warto?
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Aniu gratuluję pędzików, korzonków na Phalaenopsisach :tan . Jesienią będzie kwieciście :lol: A dendrobia to naprawdę dzielne roślinki :lol: i niech rosną :uszy
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
Klaudia89
200p
200p
Od: 16 maja 2011, o 12:59

Post »

Nie umiem się napatrzeć na te korzonki :wink: strażnicy dali nura, chyba się zawstydzili :D
Tak samo jak u Ciebie, zaczynam widzieć pojawiające się 'cosie'. Będziemy miały kolorową jesień :wink:
Szczęśliwie zarażona od 12.05.2011 :)
Mój storczykowy wątek
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p

Post »

Witam,
Bardzo mi miło, że tyle osób mnie odwiedziło na moim wątku i zostawiło ślad swojej bytności ;)
Dzięki za miłe wpisy.

Chciałam się podzielić jeszcze pewnym spostrzeżeniem na temat Paphiopedilum. Mianowicie, zauważyłam, że kiedy powsadzałam kawałki skorupki jajka między korę, zaczęły lepiej rosnąć i mają mocne sztywne liście.
Polecam.

Dwa pozostałe moje Paphiopedilum rosnące w keramzycie (zdjęcia na poprzednich stronach wątku), również czują się dobrze i przedłużają część starych korzeni, część niestety zasuszając. Ale proces taki,czyli śmierci korzeni, które wcześniej rosły w korze, jest czymś "normalnym". Zaobserwowałam to na moich Phalaenopsis i nie martwiłam się tym nigdy, bo widziałam już jednocześnie rosnące nowe korzonki, przystosowane od maleńkości do keramzytu.

A to mój dzwoneczek, już rozwinięty, w pełnej krasie ;)

Obrazek
mój wątek "wazonowce w keramzycie": http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=40124" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p

Post »

Witam,
Na moim parapecie pojawiła się Miltonia/Miltoniopsis.
Jest śliczny, zdrowy i pachnie!!
Oczywiście wylądował w keramzycie :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Piękne kwitnienie miltonii.Proszę o porady jak ją pielęgnować aby ponownie zakwitła?:)
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p

Post »

To jest kwitnienie sklepowe. Moja trzecia Miltonia w życiu, dwie pierwsze kupione jako zdechlaki i niestety nie przeżyły u mnie, więc postanowiłam kupić kwitnąca, zdrową roślinę. Ciekawa jestem czy przeżyje.
To ja potrzebuję porad jak ją traktować ;)
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p
Od: 13 cze 2006, o 21:44

Post »

Śliczna kolekcja ;:138
sama jestem ciekawa jak miltoniopsis poradzi sobie keramzycie, trzymam za niego kciuki ;:108
Awatar użytkownika
Krychnaa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 wrz 2011, o 17:20

Post »

Jak to pieknie wyglada ten keramzyt w szkle :D
Mam keramzyt i tak sobie mysle moze włoze jednego falka w taki "domek"
A jak czesto nalezy je podlewac ?wilgotny keramzyt na dnie ma byc stale czy czasem nalezy pozwolic całkowicie wyparowac wodzie z dna wazonu???

;:180 ;:132
Awatar użytkownika
akwarybka
500p
500p
Od: 23 maja 2010, o 01:00

Post »

Pięknie się wszystko rozrasta i w dodatku wygląda bardzo ciekawie w keramzycie :wink: Gratuluję Miltoniopsisa (nie mylić z Miltonią!), jest przepiękny ;:138
Miltoniopsis potrzebuje stale wilgotnego podłoża, nie znosi nadmiaru wody ani suszy. Najlepiej używać możliwie miękkiej wody. Potrzebuje jasnego miejsca; ale trzeba uważać z bezpośrednim słońcem. Odpowiednią ilość światła można wywnioskować po różowawym zabarwieniu tylnej strony liści. Powietrza musi być wilgotne, potrzebuje także dobrej cyrkulacji. Temperatura umiarkowana, nie znosi gorąca.

Powodzenia! :wit
Awatar użytkownika
Krychnaa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 wrz 2011, o 17:20

Post »

Jestem zszokowana tym ze storczyki rosna w jałowym keramzycie
Byłam przekonana ze musza miec podłoze bogate w te wszystkie składniki opisane na opakowaniu podłoza dla storczyków np substral
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p

Post »

Witam,
Dziękuję za odwiedziny w moim wątku i pozostawienie śladu swojej obecności.

Witam Krychnaa
Polecam Ci przeczytanie mojego wątku od początku. Uzyskasz wtedy informacje, o które zapytujesz w powyższych wpisach.
Pokrótce powiem, że keramzyt u mnie w wazonach nie jest tak do końca jałowy. Doczytaj dlaczego ;) (woda akwariowa i nawóz).
A podlewanie też opisałam na poprzednich stronach mojego wątku. (Kąpiel)

Poza tym, najważniejsze co chciałabym przekazać w moim wątku, to to, że ja traktuję taki sposób uprawy trochę eksperymentalnie. Dlatego nie czuję się ekspertem w tej dziedzinie.
Obserwuję swoje rośliny naprawdę codziennie. Kiedy tylko widzę, że coś jest nie tak jak powinno, od razu reaguję. Nie pozwoliłabym umrzeć żadnej roślinie. Walczę o każdego zdechlaczka do końca ;) W razie jakichś pytań - zapraszam na pw. :)

Polecam również cały internet - Wujek Google nam pomoże ;)
Wpisywać hasła semi-hydro, storczyki w keramzycie itd itp

Akwarybko - Dziękuję bardzo za rady w sprawie Miltoniopsis'a. Już przynajmniej wiem co mam :)

Pozdrawiam Wszystkich cieplutko :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”