Problem z tujami

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
uki100
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 wrz 2011, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Problem z tujami

Post »

Zacząłem się niedawno bawić w rozmnażanie Thuji smaragd , wyczytałem na internecie ze powinno się dać do podłoża 1:1 torf z piaskiem , oczywiście zrywać pędy jedno roczne z tkz. piętką pózniej ukorzeniacz kupiłem taki AB aqua , i do ziemi i czesto spryskiwałem zeby miało wilgoć i jedne z nich dopiero po miesiącu zaczęły się robić takie brzydkie ( Proszę zobaczyć na zdjęcia w załącznikach ) i piszę z prośbą o pomoc co to jest ? , na pewno jest moj błąd bo zaduzo je zraszałem i wywnioskowałem że są przelane , nie podlewam je 4 dni zeby ziemia wyschła , ale na internecie wyczytałem ze moze być jakiś grzyb , w sklepie ogrodniczym polecono mi srodek target , więc spryskałem 1 raz

Ps. podczas przenoszenia raz sadzonek jedna mi wypadła i zobaczyłem ze ma juz jakiś prowizoryczny korzeń takie 2 białe włoski małe koło tej piętki , sadzonki mają już 5 tydzień , aa jeszcze jedno przy sadzeniu nie spryskiwałem niczym zapobiegawczym przeciw chorobom, jakieś pomysły o co chodzi ?

Proszę o pomoc ,

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Problem z tujami

Post »

uki100 pisze: , aa jeszcze jedno przy sadzeniu nie spryskiwałem niczym zapobiegawczym przeciw chorobom
I o to chodzi...
uki100
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Mirek czyli jest do choroba ?? , czy odratowanie jeszcze tych sadzonek wchodzi w gre? czy juz szkoda trzymać i wyrzucić wszystko i zrobić nowe tylko juz opryskać :P ?? , ahh i jedno jeszcze opryskiwałem srodkiem target , jest on wystarczajhący na takie cos ? ile razy wykonać oprysk ?
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Preparaty do ochrony tych paru sadzonek będą cię więcej kosztować niż gotowe 'Smaragdy'.
To jest tylko do wywalenia. Zły substrat, nieodpowiednie warunki, za duża sadzonka...
A wiesz, jakby to takie łatwe było, to zwijam interes... :lol:
Nie ma preparatu Target... :roll:

A, gdzieś tu wątek jest na temat sadzonkowania, ale wybacz, nie będę Ci szukał...
uki100
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Preparat Target Topsin M 500 SC taki mam , przepraszam za niejasność w nazwie , jest wystarczajacy ? Chodzi mi też na przyszłość ? jeśli jest dobry co ile powinno się ponawiać oprysk ?
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Nie ma sensu opryskiwać, sadzonki jak Mirek pisał są źle i w niewłaściwym czasie zrobione.Widać już, że zaczynają obumierać, stąd ten nieciekawy kolor :?

To nie tak hop, siup :wink:, trzeba na ten temat trochę poczytać o szkółkarstwie.
W warunkach amatorskich mój ojciec robił sadzonki iglaków w maju w inspekcie ogrodowym z lekką ziemią, wybierając starannie odpowiednią część pędu lekko zdrewniałego z piętką. Mówił, że dość trudno znaleźć odpowiednie gałązki( nie może być pierwsza lepsza z brzegu), więc długo szukał na mateczniku, nie mogą być zbyt młode, ani zbyt zdrewniałe.Nakrywał sadzonki ramką z folią + cieniówka z listewek.Czasem niewiele podlewał, ale głównie codziennie zraszał, ukorzenianie trwało w okresie całego lata, zimował okrywając cały inspekt.Późną wiosną rozsadzał na częściowo zacieniony zagon, albo do doniczek.Za rok rozsadzał znowu w większej rozstawie.Dość długo to trwało, zanim wyrosły krzaczki, które można było posadzić docelowo :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”