Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 3
- malgocha1960
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 3
Aguś, zrobię potem zdjęcie i może byś rozpoznała czy jest taka sama.Wyczytałam,że dorasta do 2,5 m wysokości,a mam ją przy tarasie i nie wiem czy nie bedzie jej tam za ciasno, rosnie między dwiema wierzbami na pniu.
Francesko, pamietam dyskusję o zielonym dereniowym pędzie... mój, to moim zdaniem bez wątpienia Spaethii... teraz nie będzie tak dobrze widać żółtych obramowań, ale wyciągnę jakieś jego letnie zdjęcie na którym żółć jest pięknie uwypuklona...
Małgosiu, zajrzę później i spróbuję zidentyfikować Twoją irgę... jeśli ma wzniesiony pokrój i lekko przewisające gałęzie (czy kwitnie wiosną na blado-różowy kolor?) to zapewne ta błyszcząca odmiana.
seria dereniowych liści:

Małgosiu, zajrzę później i spróbuję zidentyfikować Twoją irgę... jeśli ma wzniesiony pokrój i lekko przewisające gałęzie (czy kwitnie wiosną na blado-różowy kolor?) to zapewne ta błyszcząca odmiana.
seria dereniowych liści:

- ewka63
- 500p
- Od: 17 kwie 2011, o 09:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Aguś czy wszystkie zdjęcia dereniowe to ten sam krzew tylko o innych porach? Mam małe derenie takie właśnie obrzeżone biało i jeden mi się czerwieni, reszta jest taka jak była latem. Nie wiem, czy tak ma być, czy jakaś choroba go bierze. Czy one wszystkie czerwienieją?
Mój zielony kawałek ziemi
Pozdrawim Wszystkich - Ewa
- klamber
- 100p
- Od: 29 sie 2011, o 06:38
Witaj Sąsiadko, Twoje klimaty są również bardzo fajne, oczko i brzózki na tle zieleni, fantastycznie się prezentuje. Jeśli lubusz brzozy to spraw sobie betula utilis doorenbos mam jeszcze, Betula albosinensis, betula pendula youngii i zwykłą pendule przyniesioną z lasu, 28 lat temu. Myślę że w tygodniu ruszę z wątkiem. Przed chwilą byłem na dworze (sadziłem w doniczki wierzbę babilońską) i widziałem piękny klucz żurawi 25 szt ale miałem założony mały obiektyw i zdjęć nie ma.
Agnieszko,
Pokazałaś kousa
irga bardzo malownicza, a berberys th. erecta już łapie kolory.
Zdjęcia z poprzedniej strony robione tym samym aparatem czy jakiś lepszy model?
Pokazałaś kousa

Zdjęcia z poprzedniej strony robione tym samym aparatem czy jakiś lepszy model?
Marcinie, dereń kousa i jego przebarwianie warte jest uwieczniania
muszę zaobserwować czy Romek pokazał odsłonę swojego giganta... wiele innych roślin liściastych również łapie piękne, ciepłe odcienie żółci, czerwieni, brązu... przy tak słonecznej pogodzie wygląda to naprawdę uroczo...
nawet nie pytaj o model aparatu - to naprawdę stary Sony, którego jakość coraz bardziej mnie frustruje, a i moje umiejętności pozostawiają wiele do życzenia... na wiosnę kupię nowy, porządny - to już zaplanowane ;)
Klamber - witam miłego sąsiada i wielbiciela brzóz, co widać po wpisie i obrazkach z Twojego cudnego ogrodu i jego otoczenia... lubię te nasze mazowieckie sielankowe obrazki, a na brzozę (youngii) zasadzam się w kolejnym sezonie. Dzięki za odwiedziny i czekam na Twój wątek
Masz dobrej klasy aparat, bo zdjęcia spod Twojej ręki wychodzą niesamowicie - gratuluję umiejętności i artystycznego spojrzenia na otaczającą przyrodę.
Ewciu, na zdjęciach są różne derenie... począwszy od Spaethii, poprzez Elegantissima, a skończywszy na Kousa. Wstaw zdjęcia swoich, zobaczymy czy wszystko z nimi ok

nawet nie pytaj o model aparatu - to naprawdę stary Sony, którego jakość coraz bardziej mnie frustruje, a i moje umiejętności pozostawiają wiele do życzenia... na wiosnę kupię nowy, porządny - to już zaplanowane ;)
Klamber - witam miłego sąsiada i wielbiciela brzóz, co widać po wpisie i obrazkach z Twojego cudnego ogrodu i jego otoczenia... lubię te nasze mazowieckie sielankowe obrazki, a na brzozę (youngii) zasadzam się w kolejnym sezonie. Dzięki za odwiedziny i czekam na Twój wątek

Ewciu, na zdjęciach są różne derenie... począwszy od Spaethii, poprzez Elegantissima, a skończywszy na Kousa. Wstaw zdjęcia swoich, zobaczymy czy wszystko z nimi ok

-
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja mam tak samo ja Ewa, uczę się żeby rosnącym maluszkom nie zaszkodzić. A co do kapturków to niektóre sadzoneczki są takie duże że kapturki im przeszkadzają i dla dobra różyczek lepiej je zdjąć.ewamaj66 pisze:Nie wiem, czy robię to prawidłowo, ale zdejmuję kapturki po mniej więcej 6 tygodniach i nie zostawiam ich na zimę. Nie mam też pewności, czy wszystkie odmiany będą dobrze rosły na własnym korzeniuĆwiczę
Z niezłym skutkiem, jak na razie.
Aga ja nie jestem miła, ja tylko piszę prawdę, a że takie widoczki mi się podobają to już nic na to nie poradzę. Moja ziemia jest za sucha żeby sadzić jakieś ekstrawagancje ale kilka brzózek i byle jakich dereni mam. Ale i tak w Twoim ogrodzie mi się podoba bardziej niż u mnie.

Maju, dziękuję w takim razie raz jeszcze za pochlebne słowa i cieszę się, że Ci się u mnie podoba
z wzajemnością, bo moje pozytywne wrażenia z Twojego ogrodu są oczywiste 
Maju, ułamała mi się dzisiaj dość spora gałązka Bonity R. - nie mam ukorzeniacza; co powinnam zrobić, żeby ją uratować?

Maju, ułamała mi się dzisiaj dość spora gałązka Bonity R. - nie mam ukorzeniacza; co powinnam zrobić, żeby ją uratować?

OT - siatkarze chwilowo wygrywający z Rosją - to są emocje :P
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ostatni piękny, też dzisiaj patrzyłam na moje
intuicja może 

MAMY BRĄZOWY MEDAL!!!!!!!! 

- magenta
- Od: 31 mar 2010, o 19:18
- Kontakt:
Agu z ciebie niezły zapaleniec sportowy
Derenie super, mój jeszcze nie przebarwił się na czerwono. A tego ostatniego nie mam. Czy u ciebie też tak sucho?

Derenie super, mój jeszcze nie przebarwił się na czerwono. A tego ostatniego nie mam. Czy u ciebie też tak sucho?
- ewka63
- 500p
- Od: 17 kwie 2011, o 09:25
- Kontakt:
Aguś wstawię zdjęcia jutro mojego derenia. Choć myślę, że coś z nim nie teges, ale może coś pomożesz 

Mój zielony kawałek ziemi
- agusia2410
- 500p
- Od: 30 kwie 2011, o 11:46
Agusiu - Twój wątek pędzi z prędkością światła
Nie było mnie kilka dni na fo, a tu prawie 10 stron, wybacz, ale obejrzałam tylko zdjęcia - piękne, niezłą kolekcję dereni posiadasz

Nie było mnie kilka dni na fo, a tu prawie 10 stron, wybacz, ale obejrzałam tylko zdjęcia - piękne, niezłą kolekcję dereni posiadasz

- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Ja bym wstawiła pęd do wody, a jutro w ukorzeniacz i pod butelkę
Nie oglądałam meczu, kolejna smutna uroczystość. Za to widziałam mecz o złoto.