Ślimacze wzgórze

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ślimacze wzgórze

Post »

No...tak, a mnie najczęściej przypomina się, że mogłam zrobić zdjęcie "przed",jak już jest "po" :;230
A takie porównania są bezcenne, dopiero na nich widać jak bardzo zmienia się nasze otoczenie.
Lusiu, zacieniony zakątek z hostami i przeplatającymi je refleksami winnej czerwieni-cudowny!
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękne porównania zrobiłaś.U mnie tez wydaje się,że nic nie rośnie,ale sobie popatrze na zdjęcia nawet robione rok temu dopiero widze róznice.
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Porównania sa budujące. Dzięki temu wierzę, ze i u mnie w końcu to wszystko urośnie! ;)
Chyba mam ten sam czosnek, tylko mój ma jeden kwiatuszek. Dzielnie kwitnie, cieszę się, że tam ma się rozrastać!
Lusiu, cienista rabata bardzo ciekawa, oprócz host chyba tam jeszcze inne liściaste. Ciekawa jestem, co ma takie kropkowane listki na przykład i to białe po lewej? Fajne bardzo!
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Matrix2
500p
500p
Od: 29 sie 2010, o 11:44

Post »

rewelacyjna zacieniona rabatka, sporo uroku dodaje jej winobluszcz, u mnie jeszcze zupełnie zielony ...
Agato, to miodunki które osobiście uwielbiam, ta z lewej to odmiana Majeste
Rysiek
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42

Post »

Olu, szkółkę w Mierzeszynie, kiedyś odwiedziłam ale nic u nich nie kupiłam bo wydawało mi się, że drogo. A był to czas gdy dużo roślin kupowałam więc ceny były bardzo ważne. Cyprysiki w osłonkach to coroczne dodatki do kompozycji doniczkowych. Już trochę podrosły więc może i pora wsadzić je do gruntu. Będę pamiętała, że nie lubią zimnych wiatrów. Czosnek dawno temu kupiłam i nie zapisałam sobie jego nazwy. Ja jeszcze cebul nie dokupiłam, chyba już pora to zrobić. Ja jak ta sójka, wybieram się i wybrać się nie mogę. W tej chwili nie mogę, Marysia chora, leży w łóżku. Może w przyszłym tygodniu?

Danusiu, ze mną jest tak samo
dwostr pisze: a mnie najczęściej przypomina się, że mogłam zrobić zdjęcie "przed",jak już jest "po" :;230
, no i kiedyś robiłam zdjęcia ludziom a nie kwiatkom. Mam zdjęcia gdzie są posadzone młode drzewka ale na każdym z nich ktoś jest z rodziny aby podkreślić jakie to małe drzewko.

Małgosiu,, tak takie zdjęcia przydają się w chwilach gdy mam podły nastrój i wydaje mi się, że moje roślinki stoją w miejscu.

Agato, Ryszard już Ci odpowiedział, obie roślinki to miodunki. Ja nawet nie wiedziałam jaka to odmiana tej z srebrzystymi liśćmi. Obie dostałam od zaprzyjaźnionej ogrodniczki.

Ryszardzie, mój winobluszcz od strony nasłonecznionej już tak się wybarwił. A może to inny gatunek? Pergola jest dwukolorowa, czerwono-zielona.
Obrazek
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Piękne miejsce na posiedzenie z krzyżóweczką przy takiej zielonej ścianie.Mój winobluszcz słabo rosnie,drugi rok mam go i nie zakrył mi nawet połowy pergoli.
Matrix2
500p
500p

Post »

Lusiu, ze zdjęć widzę, że mamy tą samą odmianę winobluszcza, w moim ogrodzie nie rośnie bezpośrednio na słońcu i dlatego zawsze później zmienia kolory na jesienne, potem szybko przychodzą przymrozki, liście opadają i nigdy nie mogę się dłużej nacieszyć jego przebarwieniami...
Jest u mnie bardzo ekspansywny i kilkakrotnie w roku muszę ograniczac jego zapędy rozrastania sie w każdą stronę świata.
Rysiek
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p

Post »

Małgosiu, daj mu trochę czasu. Rozrośnie się w przyszłym roku na pewno. Mój ma cztery lata, dwa pierwsze to pusta pergola a dopiero w w ubiegłym roku przykrył prawie cała. I tak jak pisze Ryszard będziesz go przycinała bo wejdzie wszędzie.

Ryszardzie, ja oprócz winobluszczu posadziłam przy pergoli wiciokrzew. W ubiegłym roku trochę było go widać a w tym winobluszcz zakrył go całego. Muszę coś z tym zrobić. Chyba wiciokrzew przesadzę w inne miejsce.
Matrix2
500p
500p

Post »

Lusiu koniecznie przesadź bo winobluszcz zagłuszy wiciokrzew.
Z tym winobluszczem jest tak, że na początku taki niesmiały na pergli czy ogrodzeniu ale jak już się porządnie zaaklimatyzuje to jest bardzo ekspansywny i nawet trzeba z nim walczyć
Rysiek
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p

Post »

Wiciokrzew dosadziłam kiedy tak jak Małgosia nie mogłam doczekać się obrośnięcia przez winobluszcz pergoli. Dosadziłam jeszcze powojnik, który w ubiegłą zimę padł. A w tym roku posadziłam jednoroczną tunbergię i kobeę. Jednoroczne sobie poradziły. Poszły po winobluszczu. Powojnik zrobił mi niespodziankę i odbił. Powojnik zostawię a wiciokrzew przesadzę.
Wiciokrzew o dwukolorowych liściach
Obrazek

Obrazek

Kobea
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tunbergia
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Liście powojnika, który dwa lata temu zmarzł i odbił od korzeni
Obrazek

Zapomniałam, że dostałam, że dostałam powojnik tungucki, który posadziłam na skraju pergoli
Obrazek

I jeszcze owoce winobluszcza
Obrazek
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Strasznie fajne te powojniki, a jeśli stale wyglądałyby tak, jak tungucki po przekwitnięciu, to nawet u mnie by pasowały... ;)

Dzięki za info o miodunkach, dotychczas nie znałam tych roślinek, jak się okazuje, bardzo pasują do hostowiska!
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p

Post »

Agato, powojniki mają takie puchate nasiona. Mam jeszcze dziko-rosnącego powojnika. Kwitnie na biało, mocno pachnie i ma takie puchate nasiona. Bardzo zmarzł tej zimy, nie kwitł ale pomału odbija. Miodunki znałam tylko te nakrapiane, no i te dziko rosnące cało-zielone. Nawet miałam kilka pod mahoniami, ale mahonie się rozrosły a miodunki wyginęły.
Dzisiaj był piękny dzień na prace w ogrodzie. Już coraz mniej jest kwitnących roślin ale też niektóre dopiero zakwitną. Chryzantemy są jeszcze w pączkach, zaczynają kwitnąć marcinki, moje różyczki zakwitną ponownie.
Astry kwitnące w doniczce
Obrazek

Astry na rabacie
Obrazek

Dalie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p

Post »

U mnie już bardzo jesiennie. Lipa bezlistna, leszczyna cała żółta, trzmielina czerwona.
Obrazek

Jarząb pospolity
Obrazek

Kalina koralowa, owoce
Obrazek

trzmielina pospolita
Obrazek

trzmielina pospolita
Obrazek

trzmielina pospolita
Obrazek

Tawuła Van Houttea
Obrazek

borówka amerykańska
Obrazek

Godecja
Obrazek
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

...........śliczna ta czerwona , postrzępiona dalia.......
....a kolory jesieni wcale nie napawają pesymistycznie....wręcz przeciwnie mnóstwo optymizmu i radości.....
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lusiu,bardzo energetyczne kolory,byłoby super gdybyś mogla odlądać je na codzień.Dojazdy są bardzo uciążliwe,wiem coś o tym.Śliczny ,pełen kolorów ogród.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”