Szałwia błyszcząca (salvia splendens), Starzec (senecio) i Dąbrówka rozłogowa (Ajuga reptans)

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kathrina
100p
100p
Od: 25 kwie 2007, o 17:10

Szałwia błyszcząca (salvia splendens), Starzec (senecio) i Dąbrówka rozłogowa (Ajuga reptans)

Post »

Kochani, bardzo proszę o identyfikację roślinek na zdjęciu. Chodzi mi głównie o tą białą w środku i i te fioletowo-brązowe listki po prawej. Kupiłam je jakiś miesiąc temu w sklepie ogrodniczym i pamiętam tylko tyle, że ten biały był podpisany jako "Mrozy". Czy ktoś zna jakąś bardziej fachową nazwę bo próbowałam poczytać coś o tej roślince i nie mogę jej znaleźć w internecie.

Obrazek
Kasia
Awatar użytkownika
flowers
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 cze 2007, o 21:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W środku starzec, po prawej stronie kolorowe liście dąbrówka rozłogowa - bylina

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 cze 2006, o 12:31

Post »

Szałwia błyszcząca (salvia splendens 'Sello'), Starzec (senecio 'Silver Dust) i dąbrówka rozłogowa (Ajuga reptans 'Atropurpurea')
Pozdrawiam cieplutko
Marta
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
tengel27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2007, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To czerwone to bym obstawił na celozję pierzastą ;)
Dawid
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Tengel... masz rację :) Tak to jest gdy popatrzy się szybko :oops: zamiast spokojnie powiększyć zdjęcie.
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
Awatar użytkownika
Kathrina
100p
100p

Post »

Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedź. Mam jeszcze pytanko, czy wiecie może, czy mogę zostawić te roślinki na zimę w doniczkach czy lepiej przesadzić je do gruntu? Bo z tego co przeczytałam to starzec i dąbrówka rozłogowa to są byliny, więc nie chciałabym ich wyrzucać. Dodam jeszcze, że mam garaż z oknem, nieocieplany i w takim razie może te doniczki tam postawię na zimę?
Kasia
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie trzymaj dąbrówki w więzieniu!!! :lol: Niech sobie spokojnie rośnie w ziemi, wiosną będziesz jej miała dwa razy więcej :)

Celozja jest jednoroczna, ten starzec chyba też. Spróbuj przetrzymać w garażu, ale za skutki nie ręczę. Chyba lepiej od razu nastawić się na wysiew albo kupno nowych sadzonek.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Mirabilis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2006, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Starzec przeżyje zimę, ale w drugim roku już nie jest taki ładny jak był w poprzednim, więc nie warto.
Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
Barbara65
100p
100p
Od: 11 maja 2007, o 09:13

Post »

Wysadź dąbrówkę do ogrodu, ale uwaga:faktycznie b. szybko się rozrasta.Baśka
Awatar użytkownika
Kathrina
100p
100p

Post »

tak też zrobię, przesadzę starca i dąbrówkę do gruntu, przykryję iglaczkami jak już przyjdzie pora (mam nadzieję, że tak trzeba ?) i zobaczę co z tego wyjdzie. A jak dąbrówka się rozmnoży to chyba i lepiej, bo dopiero zaczynam urządzać ogród, więc ładnych roślinek nigdy nie za dużo :) Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź
Kasia
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jeśli starzec przetrwa zimę to na wiosnę, gdy wznowi wegetację przytnij go. Prawdą jest, że nie był już taki piękny i zwarty jak jednoroczny. U mnie, w skrzynce, przezimował raz. Przycięłam go ale był badylowaty i o drobniejszych listkach. Następnej zimy już nie przetrwał.
W tym roku zrobię eksperyment i postawię starce, wraz z innymi roślinami, na nieogrzewanej klatce schodowej. Sama jestem ciekawa jak się zachowa.
Pozdrawiam
Marta
safe
50p
50p
Od: 11 wrz 2011, o 19:15

Re: Co to za roślinki?(Celozja,starzec,dąbrówka)

Post »

Ja w zeszłym roku posiałem starce do doniczek w marcu (takie z Reala za 50groszy), wyrosły pięknie. Poszły do gruntu. Jako że było napisane roślina jednoroczna to na jesień nic z nimi nie robiłem a na wiosnę nie chciało mi się wyrywać więc poobcinałem, bardzo ordynarnie poobcinałem, przy samej ziemi. I zdziwiłem się, że one odżyły. W tym roku - fakt - są dwa razy większe, ale nadal ładnie się prezentują. Myślicie, że jednoroczna roślina w 3 roku też odrośnie?
To nie jest koniec, to nawet nie jest początek końca, to dopiero koniec początku.
Winston Churchill
Ogródkowe chwastowisko
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Kontakt:

Re: Co to za roślinki?(Celozja,starzec,dąbrówka)

Post »

Starca można zostawić powinien w garażu przetrwać, a w drugim roku zaprezentuje swoje dość
ciekawe kwiaty. Co prawda nie są to róże czy lilie ale warte z ciekawości zobaczyć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Identyfikacja roślin ogrodowych. FOTO”