Mój ogród - czarujący zakątek kwiatów i krzewów.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2010, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój ogród - czarujący zakątek kwiatów i krzewów
Moniko jeszcze kilka żurawek i host by się przydało ,a może jakieś paprocie ,ale najważniejsze ,że już coś rośnie to od razu lepiej się prezentuje miejsce
- moniczek
- 1000p
- Od: 19 sie 2010, o 17:55
Helen czekam niecierpliwie jak roślinki się rozrosną.
Andrzejku myślałam o tym żeby dokupić jeszcze ze 2 hosty, ale te maleństwa się rozrosną...nawet do 90 cm na szerokość. Chciałabym uniknąć zbytniego "napchania" roślin, bo później będzie to brzydko wyglądać. Jak dorosłe rośliny nie pokryją całej przestrzeni to dosadzę jeszcze coś.

Andrzejku myślałam o tym żeby dokupić jeszcze ze 2 hosty, ale te maleństwa się rozrosną...nawet do 90 cm na szerokość. Chciałabym uniknąć zbytniego "napchania" roślin, bo później będzie to brzydko wyglądać. Jak dorosłe rośliny nie pokryją całej przestrzeni to dosadzę jeszcze coś.

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2010, o 11:45
a to pewnie jak się tak mocno rozrosną to nie warto za gęsto sadzić
- Jojola
- 500p
- Od: 21 lip 2010, o 18:55
rabatka z młodzieżą bardzo urokliwa i ten urok nadaje jej chyba ta formacja kamienisto-skalna... dla mnie super
co do host to racja że one się mocno rozrastają. w zeszłym roku swoja przesadzałam i dzieliłam na mniejsze bo już metrowa co najmniej była...
a teraz muszę jeszcze raz przejrzec twój wątek i poszukać tego derenia. może masz takiego samego
co do host to racja że one się mocno rozrastają. w zeszłym roku swoja przesadzałam i dzieliłam na mniejsze bo już metrowa co najmniej była...
a teraz muszę jeszcze raz przejrzec twój wątek i poszukać tego derenia. może masz takiego samego

Pozdrawiam serdecznie, Jola
W rodzinnym ogrodzie
W rodzinnym ogrodzie
- Jojola
- 500p
jakoś nie moge znaleść na zadnym zdjeciu twojego derenia 

W rodzinnym ogrodzie
W rodzinnym ogrodzie
- moniczek
- 1000p
Co do tych odstępów między roślinami to nie są aż tak duże, np. między hostami mam po ok. 60 cm, a największy okaz dorasta do 90 cm wszerz, więc powinny same się ładnie zagęścić.
W innym miejscu posadziłam jeszcze olbrzymkę - 'Sum and Substance', która rośnie obok starych iglaków z szaroniebieskimi igłami. Miejsca będzie dosyć, a i ten jej super kolor rozjaśni mi ten kawałek ogródka.
Jolu formacja kamienna miała być rozebrana, ale...może zasadzę jakąś cieniolubną roślinkę i zostanie.
Do tego stary konar lub gałęzie i będzie jeszcze ładniej. Derenia wstawiałam chyba tylko z liści, ale wieczorkiem podeślę zdjęcie całego krzewu.

Jolu formacja kamienna miała być rozebrana, ale...może zasadzę jakąś cieniolubną roślinkę i zostanie.

- moniczek
- 1000p
Jolu mój dereń wygląda tak...wybujał się tego roku. Na szczęście dobrze znosi cięcie.

To już chyba ostatnia dalia.

Jabłuszka.

Nowy iglaczek.

Hosta 'Sum and Substance'.

To już chyba ostatnia dalia.

Jabłuszka.

Nowy iglaczek.

Hosta 'Sum and Substance'.

- moniczek
- 1000p
Igorze witaj.
Różową żurawkę, o której piszesz kupiłam w szkółce pod nazwą 'Berry Smoothie'. Odmiana się zgadza, bo ma bardzo duże liście i ten róż jest w rzeczywistości intensywniejszy. Na razie mam tylko dwie, ale już szukam miejsca pod nowe żurawki. 

- moniczek
- 1000p
Wyczytałam, że stare liście nie są aż tak bardzo różowe, wpadają lekko w zieleń. I ten różowy kolorek się zmienia w ciągu roku.
Już planuję nowe żurawki, a tak ich nie lubiłam. 

- moniczek
- 1000p
Gość na rozchodniku.

Owoce też już dojrzewają...tu winobluszcz.

Pająk.

Wielkie stada ptaków przylatują do pobliskich czeremch. Krzyki słychać wszędzie.

Owoce też już dojrzewają...tu winobluszcz.

Pająk.

Wielkie stada ptaków przylatują do pobliskich czeremch. Krzyki słychać wszędzie.

- Jojola
- 500p
jesień, jesień nadchodzi
już babe lato powiewa...
dalej niestety nie pamietam ale i tak czuje że jesień nadchodzi wielkimi krokami. u mnie słychac patasi świergot z pogliskiego debu. to chyba szpaki szykują się do odlotu.
a dereń faktycznie inny. czy twój rośnie wysoki?
już babe lato powiewa...
dalej niestety nie pamietam ale i tak czuje że jesień nadchodzi wielkimi krokami. u mnie słychac patasi świergot z pogliskiego debu. to chyba szpaki szykują się do odlotu.
a dereń faktycznie inny. czy twój rośnie wysoki?
W rodzinnym ogrodzie
W rodzinnym ogrodzie
- moniczek
- 1000p
Ehh...szkoda tylko, że ptaszkom z dzióbków wylatują owoce i cały ogród zbombardowany jest fioletowymi kulkami. A taras w szczególności. A jesień to już czuć nawet w powietrzu, oby zima była łagodna.
Dereń ma jakieś 1,5 m wysokości, ale nie jest zbyt rozłożysty i szeroki. W zeszłym roku go cięłam, szybko odrasta.

- Jojola
- 500p
u mnie jakoś tylko zakopują sójki zołedzie. wiosna mam masę siewek dębu które muszę wyrywac bo inaczej dębina by była zamiast ogrodu
dereń twój bardzo ładny taki powiedziałabym "spójny". i te pstrokate liście bardzo mi sie podobają. pagodowego też podobnież można ciąć ale boje się że nie bedzie wtedy miał tych pieter a to chyba cały jego urok.

dereń twój bardzo ładny taki powiedziałabym "spójny". i te pstrokate liście bardzo mi sie podobają. pagodowego też podobnież można ciąć ale boje się że nie bedzie wtedy miał tych pieter a to chyba cały jego urok.

W rodzinnym ogrodzie
W rodzinnym ogrodzie
- Jojola
- 500p
no i widzisz znowu dopadła mnie skleroza. dobrze że jeszcze przewijałam wpisy
co to za roslinka z 3 wrzesnia na drugim zdjeciu? to goździk piaskowy?

co to za roslinka z 3 wrzesnia na drugim zdjeciu? to goździk piaskowy?
W rodzinnym ogrodzie
W rodzinnym ogrodzie