Ogród Moni cz.4
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Moni cz.4
Dzisiejsi goscie w ogrodzie

- majka411

- Od: 12 sie 2009, o 18:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moniczko poprzedni post zrobił na mnie wrażenie
, ale ten obrazek też..
Nornice czy myszki polne. Jak te pierwsze to gryzą korzonki.
- Alania

Murek powoli rośnie. Powoli, bo wymaga dużego nakładu pracy - kamień (mimo, ze jest duży) układany jest dwustronnie, więc ściana jest dość masywna.

Rabata, którą tworzę w ostatnim czasie będzie sięgała dalej, znacznie dalej ...
Jutro przyjadą 3 świerki serbskie - posadzone będą w miejsce jodły i dwóch patyków wbitych w ziemię.

Rabata, którą tworzę w ostatnim czasie będzie sięgała dalej, znacznie dalej ...
Jutro przyjadą 3 świerki serbskie - posadzone będą w miejsce jodły i dwóch patyków wbitych w ziemię.

- Alania

Myszki - prawdopodobnie leśne, bo mają paseczek na pleckach.majka411 pisze:Moniczko poprzedni post zrobił na mnie wrażenie, ale ten obrazek też..
To chyba potomkowie Pawełka (syna) myszek, które kilka lat temu uratował przed kotem
Siedziały sobie tak nieruchomo...

- majka411

- Od: 12 sie 2009, o 18:55
Moniczko, niesamowite. I co Ty teraz z tym zrobisz ? moja siostra to by je nakarmiła i jeszcze do weterynarza z nimi pojechała. 
- Alania

Noo, problem w tym, że ja mam tak samo, a syn odziedziczył tę cechę po mnie.
Myszki, o których wspominałam, że Pawełek uratował, to zapewne na tyle się rozmnożyły, że te myszki będą jeszcze dla nas utrapieniem. Jakieś 8 lat temu, zaraz, gdy kupiliśmy naszą działkę to się zaczęło. Pewnego dnia mój 10-letni wówczas synuś przyszedł z podwórka (w starym domu) z płaczem przynosząc w pojemniku 4 malusieńkie myszątka. Miały zaledwie jakieś 3cm+ogonek. Szlochając powiedział, że uratował je przed kotem, który zjadł ich mamę i że trzeba je schować w domu
Oczywiście nie chciałam się za nic zgodzić, ale też mi się żal zrobiło
. Ostatecznie zgodziłam się wstawić je na sianku w wysokim słoju na balkon. No i wszystko byłoby OK, gdyby nie fakt, że w nocy zaczął padać deszcz i od razu mój synuś w płacz, że myszki się utopią w tym słoiku na balkonie
Pół nocy robiliśmy zadaszenie z folii na balkonie, coby wiatr nie dmuchał i deszcz nie zacinał
Na drugi dzień od razu rano postanowiłam, że przetłumaczę Pawciowi, że myszki nie są przyzwyczajone do życia w słoiku i mogą umrzeć, jeśli je nie wypuścimy. Płaczu było co niemiara, ale ostatecznie udało się przekonać moje dziecię, że myszki zawieziemy na działkę, bo wokół są pola, łąki i będzie im tu dobrze. Tak zrobiliśmy. Od tej pory co roku widuję latem te charakterystyczne pasiaste mysie
No i chyba będzie z tym kłopot przed zimą 
Myszki, o których wspominałam, że Pawełek uratował, to zapewne na tyle się rozmnożyły, że te myszki będą jeszcze dla nas utrapieniem. Jakieś 8 lat temu, zaraz, gdy kupiliśmy naszą działkę to się zaczęło. Pewnego dnia mój 10-letni wówczas synuś przyszedł z podwórka (w starym domu) z płaczem przynosząc w pojemniku 4 malusieńkie myszątka. Miały zaledwie jakieś 3cm+ogonek. Szlochając powiedział, że uratował je przed kotem, który zjadł ich mamę i że trzeba je schować w domu
- Aszka

- Od: 16 wrz 2008, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moni,będzie kłopot.Najpierw przychodzi jedna do domu na zwiad i jak jej nie zlikwidujesz to przyprowadzi rodzinę.Co roku to przerabiamy a,że nie mamy kota a nasze psy
więc stosujemy drastyczne środki.No niestety widok ich namacalnych śladów na szafkach powoduje,że ;:5
Może teraz będą się bały Tobiego
Może teraz będą się bały Tobiego
- katja
- 500p

- Od: 2 paź 2008, o 13:32
Monika, masz może zdjęcie tego rozchodnika, z fotki powyżej, w szerszym planie, może w kompozycji z różami?
Pozdrawiam
Kasia
Kasia
- lemka77

- Od: 30 cze 2009, o 14:52
Witaj
Ile w Twoim wątku się dzieje ciekawych rzeczy: i murek i nowe rabatki.
Bradzo ciekawa jestem efektu końcowego, zapowiada się świetnie
Pozwolisz że będe zaglądać i kibicować nowym poczynaniom.
Myszki śliczne - też mam takie na działce
Bradzo ciekawa jestem efektu końcowego, zapowiada się świetnie
Pozwolisz że będe zaglądać i kibicować nowym poczynaniom.
Myszki śliczne - też mam takie na działce
Pozdrawiam Ida
-
gloriadei

- Od: 25 sty 2009, o 17:22
- Kontakt:
Moniu,
piękna lista róż na tej rabacie
Mam z nich mniejszą połowę więc kolejne są już zapisane
Red Eden strasznie powoli rośnie, chyba wolniej od Edena - ale mam nadzieję, że cierpliowść będzie nagrodzona
CHoć myszki słodkie to ja tez radziłabym zastosować ostre środki, bo nie pozbędziesz się ich latami.
W moim starym domu rodzice walczyli bezskutecznie do momentu kupienia kotów. Tylko one sobie poradziły z myszami!
piękna lista róż na tej rabacie
Red Eden strasznie powoli rośnie, chyba wolniej od Edena - ale mam nadzieję, że cierpliowść będzie nagrodzona
CHoć myszki słodkie to ja tez radziłabym zastosować ostre środki, bo nie pozbędziesz się ich latami.
W moim starym domu rodzice walczyli bezskutecznie do momentu kupienia kotów. Tylko one sobie poradziły z myszami!
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Fajna opowieść.
Ale ja też raczej nie jestem zwolenniczką myszy w domu, szczególnie, że mam je jesienią co roku w domu. Mam gdzieś jakąś nieszczelność przez którą włażą. I muszę je niestety likwidować.
Nie zostawiaj broń Boże teraz juz otwartych drzwi balkonowych. Wlezą na mur beton.
Ale ja też raczej nie jestem zwolenniczką myszy w domu, szczególnie, że mam je jesienią co roku w domu. Mam gdzieś jakąś nieszczelność przez którą włażą. I muszę je niestety likwidować.
Nie zostawiaj broń Boże teraz juz otwartych drzwi balkonowych. Wlezą na mur beton.
- Alania

Myszki zdechły do rana - przypuszczam, że z zimna, bo były bardzo maleńkie
Oczywiscie drzwi tarasowe u nas nagminnie otwarte, więc już wiem, co mnie czeka 
-
elsi

- Od: 17 sty 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie też już coś skrobie w domu i tak każdej jesieni, akurat jestem w trakcie poszukiwania pułapek.
Mam wprawdzie zamontowaną moskitierę przy drzwiach tarasowych i w oknach (polecam), ale i tak myszy sobie radzą z dostaniem się do domu.
Uroki mieszkania wśród pól to cisza, spokój i myszy w domu jesienią
.
Mam wprawdzie zamontowaną moskitierę przy drzwiach tarasowych i w oknach (polecam), ale i tak myszy sobie radzą z dostaniem się do domu.
Uroki mieszkania wśród pól to cisza, spokój i myszy w domu jesienią
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Ogród Elżbiety
- lemka77

- Od: 30 cze 2009, o 14:52
A ja bym chciała i te myszy i te komary i ćmy, aby tylko wyrwać sie z bloku 
Pozdrawiam Ida