Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2
- ewikk77
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Loeb -Niby pestek trochę jest ale nawet one nie są zbyt smaczne
Przedstawicielki niektórych moich dyniek wyglądają tak:
pierwsza od lewej pomarańczowa to rouge tres de temps czy coś takiego, ostatnia to oczywiście hokkaido, dwie zielone to danka polka i NN z targu już mi się pomyliło która jest która, na początku nawet myślałam, że to jedno i to samo, ale jedne są bardziej płaskie, a drugie okrągłe jak piłka. Tę bardziej płaską rozkroiłam i nie dość, że miała sporo dużych i smacznych pestek, to również jej pomarańczowy miąższ po upieczeniu okazał się bardzo dobry. Natomiast ta żółta to znów nie wiem co to, może jak wyrwę krzaki to dokopię się do etykietek, które gdzieś się zapodziały.

Przedstawicielki niektórych moich dyniek wyglądają tak:

pierwsza od lewej pomarańczowa to rouge tres de temps czy coś takiego, ostatnia to oczywiście hokkaido, dwie zielone to danka polka i NN z targu już mi się pomyliło która jest która, na początku nawet myślałam, że to jedno i to samo, ale jedne są bardziej płaskie, a drugie okrągłe jak piłka. Tę bardziej płaską rozkroiłam i nie dość, że miała sporo dużych i smacznych pestek, to również jej pomarańczowy miąższ po upieczeniu okazał się bardzo dobry. Natomiast ta żółta to znów nie wiem co to, może jak wyrwę krzaki to dokopię się do etykietek, które gdzieś się zapodziały.
pozdrawiam Ewa
Pawel060, ładne dynie. Czy na pewno na zdjęciu jest Marina di Chioggia? Wygląda zupełnie inaczej niż te, które widziałam. Ja znam takie, jak na zdjęciu u Przemka.
Ewikk77, ta żółta wygląda jak makaronowa Pyza.
Dziś zlikwidowałam uprawę. Liście i tak całe białe od mączniaka. 1 pizmowa wygląda na dojrzałą, 2 Mariny ładnie purchlaste, 5 Tonda Pandana budzą moje wątpliwości. Miały być w zółte pasy a są w zielony marmurek. Powędrowały do szopki na drewnianą półkę - może jeszcze sie przebarwią. Nie wiem czy w środku będą dojrzałe ale mają twardą skórkę i już nie rosły.
Też na taką liczyłem, niby oryginalna, prawdopodobnie się z czymś skrzyżowała.Ania D. pisze:Pawel060, ładne dynie. Czy na pewno na zdjęciu jest Marina di Chioggia? Wygląda zupełnie inaczej niż te, które widziałam. Ja znam takie, jak na zdjęciu u Przemka.
Wczoraj dojrzałam że jednej małej dyniu która teraz zaczeła ekstra zaowocować, robi się jak sflaczały balon
chyba nic z tych późnych nie będzie, a to co już tam mam pasuje już zebrać 

- Anna29
- 500p
- Od: 4 maja 2008, o 11:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak, nasionka miałam z akcji.
Czy tę dynie można długo przechowywać?
Czy tę dynie można długo przechowywać?
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Niezbyt długo ale 2-3 miesiące powinien spokojnie wytrzymać. Chociaż najsmaczniejszy ponoć będzie po ok 2-3 tygodniach leżenia.
Mogę zrecenzować Australian Butter : ładny miąższ, łatwo rozpoznać kiedy dojrzała - ogonem z zielonego robi się żółty. W pełni dojrzałości cieszy się również uznaniem myszy;) Konsystencja zwarta, niezbyt mokra ale tez nie całkiem sucha - powinna nadawać sie na sok, test po południu;) Piecze się ładnie, zwarta, nie rozciapuje się, smak ok, określiłabym jako łagodny - hokkaido to nie jest, ale to może być zaleta, sporo osób woli takie. [ja teraz wszystko porównuję do hokkaido;) jakby ktoś znał jeszcze inna odmianę tak "przyprawioną" w smaku to niech da znać proszę]
Powinna być również dobra na zupę i ładnie pasować z przyprawami w tym masłem, śmietaną, tak myślę. Test wieczorem;) Jeszcze przetestuję jak się mrozi i suszy i będzie wszystko wiadomo. Sama w sobie bardzo ładna dyńka, przyjemny kolor i kształt poręczny. Pestki średniej wielkości. A, na surowo, całkiem ok, gdzieś w tle pałęta się lekki słonecznikowy posmak [to jest chyba ten "orzechowy" jak go określają za granicą, ale słonecznik o wiele lepiej mi tu pasuje w porównaniu. Może dlatego że dla mnie orzechy to głównie orzechy włoskie]
Mogę zrecenzować Australian Butter : ładny miąższ, łatwo rozpoznać kiedy dojrzała - ogonem z zielonego robi się żółty. W pełni dojrzałości cieszy się również uznaniem myszy;) Konsystencja zwarta, niezbyt mokra ale tez nie całkiem sucha - powinna nadawać sie na sok, test po południu;) Piecze się ładnie, zwarta, nie rozciapuje się, smak ok, określiłabym jako łagodny - hokkaido to nie jest, ale to może być zaleta, sporo osób woli takie. [ja teraz wszystko porównuję do hokkaido;) jakby ktoś znał jeszcze inna odmianę tak "przyprawioną" w smaku to niech da znać proszę]
Powinna być również dobra na zupę i ładnie pasować z przyprawami w tym masłem, śmietaną, tak myślę. Test wieczorem;) Jeszcze przetestuję jak się mrozi i suszy i będzie wszystko wiadomo. Sama w sobie bardzo ładna dyńka, przyjemny kolor i kształt poręczny. Pestki średniej wielkości. A, na surowo, całkiem ok, gdzieś w tle pałęta się lekki słonecznikowy posmak [to jest chyba ten "orzechowy" jak go określają za granicą, ale słonecznik o wiele lepiej mi tu pasuje w porównaniu. Może dlatego że dla mnie orzechy to głównie orzechy włoskie]
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 12 sie 2011, o 10:38
Po pierwszych zbiorach:

Jestem w pełni zadowolona z Table King Acorn, Triamble Winter, Marina di Chioggia- idealnie się sprawdziły po upieczeniu. Acorn zachował echo orzechowej nutki (która jest dobrze wyczuwalna na surowo), jest dość suchy po upieczeniu, jak Triamble i Marina. Zrobiłam te dynie w słodkiej zalewie i occie z korzennymi przyprawami- kawałeczki trzymają formę (Marina po termicznej obróbce nabiera koloru oliwkowego):

Odpadają Rouge vif d?Etampes i Atlantic Giant, bo się robią kaszowate, więc puściłam te dynie na sok i na puree na zimę.
Baby Bear (~ 1 kg) i Small Sugar (~0,5 kg) idealnie się sprawdzają jako garnuszki na gorące danie wprost z piekarnika. Jack Be Little teraz jako dekoracja, później zobaczymy:

Jestem w pełni zadowolona z Table King Acorn, Triamble Winter, Marina di Chioggia- idealnie się sprawdziły po upieczeniu. Acorn zachował echo orzechowej nutki (która jest dobrze wyczuwalna na surowo), jest dość suchy po upieczeniu, jak Triamble i Marina. Zrobiłam te dynie w słodkiej zalewie i occie z korzennymi przyprawami- kawałeczki trzymają formę (Marina po termicznej obróbce nabiera koloru oliwkowego):

Odpadają Rouge vif d?Etampes i Atlantic Giant, bo się robią kaszowate, więc puściłam te dynie na sok i na puree na zimę.
Baby Bear (~ 1 kg) i Small Sugar (~0,5 kg) idealnie się sprawdzają jako garnuszki na gorące danie wprost z piekarnika. Jack Be Little teraz jako dekoracja, później zobaczymy:

-
- 200p
- Od: 19 wrz 2010, o 23:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pelasiu, czy roślina zaczyna umierać? Schną jej liście? Jeśli nie, to się nie martw, przymrozków póki co nie ogłaszają. Testem z paznokciem tak stuprocentowo się nie kieruj, zależy kto jakie pazurki ma
ale jeśli piszesz, że ławo wchodzi, to poczekaj jeszcze. Sprawdź sobie jakie widełki są dla tej odmiany i jak dojrzały owoc powinien się wybarwić, ja tej odmiany nie znam i pewnie się nie poznamy
, porównaj ze swoją sztuką i kieruj się też trochę intuicją. Wczoraj wyłowiłam 2 dynie, które zaczynały gnić, więc w drugą stronę można też przedobrzyć. Zaczynam powoli likwidować swoją uprawę, zostawię na razie tylko piżmowe.
Yerena, ładne zbiory i dzięki za kilka słów podsumowania;
Loeb, też ją mam, ale testy jeszcze przede mną, na razie wizualnie bardzo cieszy oko

Yerena, ładne zbiory i dzięki za kilka słów podsumowania;
Loeb, też ją mam, ale testy jeszcze przede mną, na razie wizualnie bardzo cieszy oko

Ściąłem dziś moją melonową. Przed ścięciem wyglądała ładnie, zaczerwieniona. Jednak po ścięciu okazało się, że tam gdzie dotykała ziemi, to nie jest czerwona, tylko żółto biała. Na zdjęciu poniżej lewa częśc dyni:

Czy to normalne, że część leżąca na ziemi tak wygląda? I jeszcze te dziwne plamki na tej jasnej części.
A tu zdjęcie z innego profilu:

Czy to normalne, że część leżąca na ziemi tak wygląda? I jeszcze te dziwne plamki na tej jasnej części.
A tu zdjęcie z innego profilu: