Ogródek ? najpierw balkonowy, potem pełnowartościowy.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Balkon Lokiego

Post »

:wit

Mak cudny ! Trochę mi przypomina piwonie :)
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Maczek cudny jak wszystkie twoje kwiaty.
Nie wiem czemu u mnie nie chce rosnąć.
Tyle razy wysiewałam i nic. :cry:
Grażyna.
kogro-linki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

@ Szamanka ? no mnie się też ten maczek spodobał. Jeśli chodzi o cebulki ? a pozamawiałem mnóstwo tulipanów, narcyzów, hiacyntów, irysów holenderskich, szachownic, zawilców greckich, krokusów... I ciągle czekam... Może dzisiaj wreszcie ta paczka dojdzie?

@ Bystrzanka ? astry nie zakończą sezonu. Lada dzień pierwszy kwiat powinien rozwinąć bieluń surmikwiat. Ponadto w paczce z jesiennymi cebulkami znajdują się też dwa zimowity i krokusy jesienne ? i te powinny zakwitnąć jeszcze w tym roku. Mam tylko nadzieję, że nie zakwitną jeszcze w paczce. ;-) A powiedz mi, Bystrzanko, co Ty sobie pozamawiałaś. :-)

@ Aga Net ? dzięki. Słusznie ten mak Ci przypomina piwonie, bo też i odmiana ta bywa określana mianem piwoniokształtnej. Ba, nawet czasami określana bywa niepoprawnie po łacinie jako Papaver paeoniflorum (mimo iż tak naprawdę jest to P. somniferum).

@ Kogra ? dzięki. Hmm... Primo ? no jak to u Ciebie nie chce rosnąć, jak gdzieś tak w czerwcu wklejałaś sama w moim wątku fotkę wyjątkowo dorodnego maku lekarskiego? Secundo ? jeśli naprawdę nie chce rosnąć, to może dlatego, iż wie, że w Polsce byłby nielegalnym imigrantem? :;230 Tertio ? pociesz się, że ja sam się zdrowo nawalczyłem z tymi makami, żeby doczekać się jakichkolwiek kwiatów. Mimo siewów powtarzanych regularnie co dwa tygodnie od marca do maja ? wyrosły mi tylko trzy sztuki. Wreszcie wkurzyłem się i dosiałem ich jeszcze w połowie czerwca ? i to właśnie ta transza, którą ledwo wyrwałem ze szponów mączniakowi ? teraz cieszy moje oko kwiatami. I pomyśleć, że wszyscy producenci nasion maku lekarskiego twierdzą jak jeden mąż, iż jest to roślina bardzo łatwa w uprawie. :;230

Poza tym ? myślałem, że dziwaczki nie zaskoczą mnie już żadnym nowym kolorem, a jednak...

Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

U mnie wyrósł mak, ale nie lekarski a nawet nie pełny.
Tylko jakiś dziki przywleczony przez ptactwo.
Lekarskiego siałam chyba z sześć razy i ani jednej sadzonki nie uświadczyłam.
Ale skoro Ty masz takie trudności z jego uprawą w dobrej ziemi na balkonie to co tu mówić o mojej ciężkiej ziemi ogrodowej.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
bystrzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 wrz 2010, o 17:05

Post »

Ja się rzuciłam na szachownice, te mniejsze (Davisii, Michałowskiego, ostropłatkowa, pontyjska, amańska, aurea), małe wiosenne bylinki (szczawik, przylaszczka) no i nie oparłam się klasykowi - w końcu kupiłam narcyza 'Rip van Winkle'. I jeszcze trochę niewielkich cebulek (żeby paczka nie była zbyt pusta). W skrócie: same maluchy. Już nie mogę się doczekać wiosny...

Krokusy jesienne miałam ale nie chciały współpracować, chyba po dwóch sezonach wypadły :( Może będziesz miał z nimi więcej szczęścia. A zimowity u mnie już kwitną.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Kogra ? to może ja Cię zacytuję (cytat z 27. podstrony):
kogra 5. lipca 2011 pisze:A to mój maczek w prezencie dla Ciebie.

Obrazek Obrazek

Nie siałam, chyba ptaszki same przyniosły.
Aż dwie sztuki......co mi tam legislacja..... :;230
Jak przeszkadza to wyrzucę, nie chcę zaśmiecać twojego wątku. ;:108
Przecież to jest mak lekarski (Papaver somniferum) jak nic. :-D Ostatecznie mógłby to być jeszcze mak szczeciniasty (Papaver setigerum), ale ten ostatni jest o wiele mniej popularny (w zasadzie nigdy nie widziałem jego nasion w sprzedaży), więc śmiem wątpić.

@ Bystrzanka ? A wiesz, że ja też kupowałem narcyza Rip Van Winkle? Żonie się strasznie spodobał. :-) Szachownicę Michailovskyego też kupiłem.

No... Zaraz pędzę do ciecia, bo może wreszcie paczka przyszła (we Francji listonosze najczęściej zostawiają paczkę u dozorcy).

Pozdrawiam serdecznie!
LOKI
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ha.....a ja myślałam, że to zwykły mak polny.
Chyba przyjdzie mi się w makach dokształcić..... :;230
A swoją drogą ciekawa jestem czy znowu się wysiał, bo jak wyrywałam suche badyle to makówka była już pusta.
Więc albo wysiał się sam , albo wyjadły go ptaszki. ;:24
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A to moje maki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

kupowałam więcej kolorów ale zakwitły tylko takie .
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Kogra ? one są nie do pomylenia. Pomijając już kolorystykę kwiatu, przede wszystkim różnią je liście. Mak polny (Papaver rhoeas) ma liście głęboko powcinane, zaopatrzone w normalny ogonek liściowy, podczas gdy mak lekarski (Papaver somniferum) ma liście jedynie delikatnie piłkowane, za to często pofałdowane, a przede wszystkim siedzące na łodydze (bez ogonka liściowego). Są też one dużo szersze niż u maku polnego.

A co do wysiewania się ? pewnie wysiał się sam. :-)

@ E-Genia ? jak widzę, są to maki wschodnie (Papaver orientale). Masz je z nasion, czy z sadzonek? Bo jeśli z nasion, to tłumaczyłoby dlaczego doczekałaś się tylko niektórych kolorów ? mak wschodni jest byliną, przy czym niektóre odmiany kolorystyczne kwitną już w pierwszym roku po wysianiu, a inne dopiero od drugiego roku wzwyż...

Pozdrawiam!
LOKI

PS. Dostałem wczoraj wreszcie paczkę z PNOSu. Wszystko doszło w jednym kawałku, cebulki wyglądają na zdrowe i ogólnie skaczę z radości. Nie mogę się już doczekać październikowego sadzenia ich do skrzynek. :-D
Awatar użytkownika
bystrzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 wrz 2010, o 17:05

Post »

Locutus pisze: @ Bystrzanka ? A wiesz, że ja też kupowałem narcyza Rip Van Winkle? Żonie się strasznie spodobał. :-) Szachownicę Michailovskyego też kupiłem.
;:215
Pozdrów Żonę! Już kiedyś podziwiałam zdjęcie jej autorstwa, a teraz podobają nam się te same kwiatki.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzięki wielkie, pozdrowię na pewno.

...a wczoraj znów musiałem szaleć z opryskiwaczem... Bielunia znów skolonizowały mszyce, rozlazły się także na irysy (stojące tuż obok), a do tego na wilcach również pojawiły się pojedyncze kolonie mszyc i ? co gorsze ? przędziorków. Ehh... Walka o ukwiecony balkon nie kończy się nigdy. ;-)

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Święta racja. :uszy
Ja też od połowy lata walczę na swoim balkoniku z mączlikiem.
Już niestety musiałam wyrzucić surfinie i petunie, bo strasznie zmarniały mimo walki z tym szkodnikiem.
Grażyna.
kogro-linki
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04

Post »

Loki, trzymam kciuki za skuteczną walkę ze szkodnikami... Wiem doskonale, że im tłoczniej wśród roślin, tym trudniej walczyć z ich szkodnikami... :roll:
U nas czuć już jesień, a u Ciebie? Na moim balkonie widać już jej pierwsze oznaki, żółkną liście pelargonii...
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Kogra ? Ja nic nie wyrzucam, chyba że naprawdę mi roślinę definitywnie cholera weźmie. A tak to walczę do upadłego. Chociaż mam wrażenie, że mszyce na bieluniu zaczynają się już uodparniać powoli na wszystko?

@ Szamanka ? Jak na razie poza tym, że astry są w pełni rozkwitu, niespecjalnie widzę u siebie oznaki jesieni. Łubiny powtarzają kwitnienie, podobnie dalie i lwie paszcze, ciągle jeszcze kwitną nasturcje, wilce, kropliki, dziwaczki, lewkonie, maki lekarskie (z drugiego siewu), jakieś niedobitki hibiskusów i powojników. Definitywnie przekwitły na razie tylko mak polny, fasola ozdobna i fasolnik egipski.

Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Locutus pisze:@ E-Genia ? jak widzę, są to maki wschodnie (Papaver orientale). Masz je z nasion, czy z sadzonek? Bo jeśli z nasion, to tłumaczyłoby dlaczego doczekałaś się tylko niektórych kolorów ? mak wschodni jest byliną, przy czym niektóre odmiany kolorystyczne kwitną już w pierwszym roku po wysianiu, a inne dopiero od drugiego roku wzwyż...

Loki kupowałam sadzonki pewnie zakwitły by wszystkie gdybym nie przesadzała w inne miejsce .

Genia
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”