Sylwio witam Ciebie i tu.
Masz rację wszystkie są cudowne. Trudno wybrać coś co nam bardziej przypada do gustu.
Iwonko też mam tą Miltonię Sunset. Przywiozłam z Polski z wymiany. A teraz się cieszę, że i ty piszesz, że są łatwiejsze. Mam nadzieję, że przeżyją.
Piotrze dziękuję.
dudus327 Piotrze i tobie dzięki.
Justus27 Justynko na pewno będzie dużo zdjęć Sabotków i Masdevalli i Draculi.
Jeśli chodzi o Oncidia to mają się dobrze. Te od Ciebie rozkwitło. Inne ładnie przyrastają.
Gosiu, Arletko Moje Masdevallie stoją na dużych tacach i nalewam im tam wody. W zależności od pogody czysami stały tak w wodzie cały czas. Są też rególarnie spryskiwane po liściach.
Co do sabotków, to postawiłam je w miejscu bardziej jasnym i też powsadzałam do osłonek dużo szerszych od doniczki w której są. W osłonce też często stoi woda, która raz paruje, a drugie podłoże utrzymuje stale wilgotne. Po wyschnięciu wody w doniczce zostawiam kilka dni, aż podłoże lekko podeschnie i znowu wlewam wodę. Wiele roślinek obłożyłam u góry sphagnum. Zwiększyłam też nawożenie. Zmiany te owocują niesamowitym wysypem pędów kwiatowych.
Na Masdevalliach odkrywam coraz to nowe pędziki i to u roślin, które długo nie kwitły. Na sabotkach pojawiaja się coraz więcej pochewek.
Kasiu cieszę się, że znalazłaś czas i zajrzałaś do mnie. U mnie tylko ta jedna restrepia kwitnie na okrągło, ale też tylko na jednym przyroście. Inne ładnie przyrastają. Widziałam już Twoją Restrepię. Piękna.
Ewa 
To prawda niektóre są z mało nam znanego świata. Dobrze, że chociaż możemy je uprawiać w domu.
Miałam nie wstawiać już w tym wątku fotek, ale nie mam czasu założyć nowego więc kilka kwitnień.
Oncidium skromniutkie kwitnienie ale wydaje niesamowicie intensywny zapach. Ciekawe jak wytrzymuje ten zapach nasz Henryk mając tyle pędów.
Masdevallia Ted Khoe nieustannie produkuje pędziki i taki widok utrzymuje się już kilka miesięcy i jeszcze długo się zapowiada.
Miltonia honolulu w pełni rozkwitu.
Dracula gigas się otwiera
No i w cieplejsze dni moje storczyki w koszykach werandują się tak.
Miłego dnia.