W moim ogrodzie - reniazt cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

niestety nie mam akurat tego nr działkowca. Domyślam się więc tylko co wam chodzi po głowie. Ta folia to może być dobry pomysł, tylko trzeba ją umiejętnie wkopać - tak aby nie było jej widać. Jak czasami widzę właśnie taką folię wkopaną do połowy to .... ach, szkoda słów.
Gdzieś na forum widziałam jak ktoś sobie tak pooddzielał rabatki jak piszesz Reniu i osiągnął świetny efekt. Nie pamiętam tylko kto tak ma ;:24 Jak znajdę to dam znać :wink:
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Reniu,plastikowe obrzeża są nietrwałe a do tego jeśli wystają to totalna masakra dla oka.Ja nie mam żadnego ogranicznika trawy od rabaty i wszystko jest OK.Tylko późna jesienią lub wczesną wiosną biorę szpadel i odcinam taki kawałeczek który zarósł w sezonie i po sprawie.
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Madzia ma rację ,obrzeża plastikowe się nie sprawdzają .Ja mam nimi oddzielone rabaty od trawnika, już częściowo są poobcinane przez kosiarkę. W tym roku będziemy je wyciągać, odwracać i wkopywać na nowo ,ale tak aby były równo z rabatą i trawnikiem, może to zmieni wizerunek rabat.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

A zobaczcie u Iwci i Patyrka tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=6982 jak mają ładnie pooddzielane. To też jest ładne rozwiązanie. Moim zdaniem zamiast kostki brukowej można by było też użyć tego plastikowego obrzeża ale koniecznie trzeba go wtedy tak wkopać aby było nie widoczne.
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Wiolu, bardzo ładne te obrzeża z kostki ale to nie to samo co te plastikowe.One są nietrwałe zaraz je kosiarka przetnie i po filipku.Szkoda kasy i pracy przy tych obrzeżach plastikowych.Kostka granitowa to spory wydatek jednak jednorazowy na lata i co tu dużo mówić wizualnie też nie ma co porównywać.Tylko trzeba zrobić fugi,bo inaczej to trawa i tak będzie wdzierać się na rabatę.
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Takie obrzeża też miałam, prawie całe wkopane, ale niestety po kilku latach mróz je wypchnął wyżej - zrezygnowałam.
Mam ją jeszcze w jednym miejscu, ale chyba też usunę. Ciężko jest wymyślić coś fajnego.
A z Madzią się zgadzam, kostka wygląda ładnie.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Mnie ta kostka też się podoba, ale koszty przerastają moje możliwości. Zastanawiałam się już nad wykonaniem samodzielnie z cementu obrzeży- krawężników. Gabrysia ma rację te plastikowe obrzeża po kilku latach zostają wypychane na wierzch, tak stało się u mnie, brzydko to wygląda, bo jest nierówno i miejscami ścięte przez kosiarkę.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oj nie było mnie chwilę tutaj - a tu się tak wiele dzieje.
Madziu ja dotychczas też tak robiłam - osta lopata odcinałam obrzeże rabaty. Ale tak sobie myślę, gdyby rabatki były na tym samym poziomie co trawnik i oddzielone byłoby to tym plastikowym obrzeżem, ale wkopanym tak głęboko, co by nie było widoczne - to może by to spełnialo swoją rolę. A może wtedy kosiarka nie uszkadzałaby go, bo jej noże ścinaja trawe troszke wyżej. I już od wczesnej wiosny nie zarastałaby rabatka trawskiem.
Pozdrawiam, Renia
W moim ogrodzie cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu zobacz u mnie dziś też zauważyłam, że wychodzi mój pustynnik z ziemi. Ale jest jeszcze malo widoczny. U mnie stoi na biurku przy południowym oknie. A ty doniczkę z nim trzymasz w domu?

Obrazek
Pozdrawiam, Renia
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zosiu zobacz jak u mnie rosną pelargonie - one wypuszczają już kolejne listki.

Obrazek
Pozdrawiam, Renia
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witam cię Reniu.Zobaczysz jak szybko rośnie .Mój od rana kiedy mu robiłam zdjęcie urósł 4 cm!To już prawdziwy gigant!!!
Ja trzymam w domu na cieplutkim parapecie,jest wychuchany na wszystkie strony.Pozdrawiam serdecznie.Magda
Awatar użytkownika
Małgoś59
50p
50p
Od: 13 lut 2008, o 19:12

Post »

Witam cię Reniu.Przypadkiem weszłam na naszym forum na wątek o robiniach.Wielu ciekawych rzeczy się dowiedziałam oraz widziałam inne odmiany.Dla mnie ta z różowymi kwiatami jest najbardziej efektowna i właśnie dlatego ,że nie przypomina tej typowej akacji z białymi kwiatostanami.
:lol:

Pozdrawiam serdecznie.
Co mnie nie zabije- to mnie wzmocni.

Pozdrawiam Małgosia

zapraszam- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=11234
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgoś - mnie się też tak wydaje, że najbardziej atrakcyjna robinia, to ta o kwiatach fioletowo-różowych. Zdjęcia tego w pełni nie oddają, ale jak zakwitnie, to te kwiaty są tak dorodne i sliczne co do koloru, że można na nie patrzeć i patrzeć.

Obrazek
Pozdrawiam, Renia
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Ja tez się zgadzam, jest bardzo piękna !
Szkoda że nie można mieć wszystkiego :cry: albo jakiegoś dodatkowego hektarka. :cry: :wink:
Awatar użytkownika
nezka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2007, o 19:21

Post »

Zgadzam się, też by się przydał jeszcze kawałek, a robinia jest piękna :lol:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”