Henryk - moje kaktusy i sukulenty 2
- Spy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lip 2009, o 15:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Henryk - moje kaktusy i sukulenty 2
@Magda: O zmienności gymnokalicji Henryk dał dosadny przykład także TUTAJ. Od tamtego wpisu odechciało mi się zgadywania w temacie jaki to gatunek ?
A ja Henryku w oczach dalej mam fotkę całej Twojej kolekcji gymno. To jest widok, choć nie mogę się doszukać.
A ja Henryku w oczach dalej mam fotkę całej Twojej kolekcji gymno. To jest widok, choć nie mogę się doszukać.
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Wszystkie piękne ,a Gymnocalycium cardenasianum i
Gymnocalycium spegazzinii, El Obelisco, Salta, Argentin
Gymnocalycium spegazzinii, El Obelisco, Salta, Argentin

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lubię gymno z długimi cierniami ale... mniej. Nie mam ich zbyt wiele bo zabierają mnóstwo miejsca wkoło siebie gdzie można by postawić kilka mniejszych i mniej ekspansywnych roślin.
Kilku innego typu faworytów pokażę kolejnym razem.
Magdo - pisaliśmy o G. ritterianum. Teraz wiesz o co chodziło kiedy nie bardzo mogłem w tym Twoim rozpoznać TYPOWEGO G. ritterianum...
Krzysztof - też bardzo nie lubię "zgadywać" w gymnokalicjach. Inne rodzaje łatwiejsze.
Ja lubię te mniejsze gatunki, stąd mogę ich postawić więcej i dlatego to wygląda mniej więcej tak (ok 1/4 jednej z półek gdzie stoją gymnokalicja):

Kilku innego typu faworytów pokażę kolejnym razem.

Magdo - pisaliśmy o G. ritterianum. Teraz wiesz o co chodziło kiedy nie bardzo mogłem w tym Twoim rozpoznać TYPOWEGO G. ritterianum...

Krzysztof - też bardzo nie lubię "zgadywać" w gymnokalicjach. Inne rodzaje łatwiejsze.

Ja lubię te mniejsze gatunki, stąd mogę ich postawić więcej i dlatego to wygląda mniej więcej tak (ok 1/4 jednej z półek gdzie stoją gymnokalicja):

- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Ale widoczek 

- Spy
Łoo, gdyby każdy tak się kierował rozsądkiem.. Nieraz jednak okaz tak zaczaruje, że nawet jego gabaryty nie przeszkadzają i ląduje w naszych kolekcjach
Rebucjarze a najpewniej frajlearze mają zdecydowanie łatwiej

Rebucjarze a najpewniej frajlearze mają zdecydowanie łatwiej

Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
- hen_s
Krzysztof - nie wiem czy Ty wiesz ale w swoim czasie były zamiłowanym hodowcą frailei właśnie. Baaa, ponoć jakimś tam specjalistą od tego rodzaju.
Chyba były za małe bo od nich odeszłem...
Na korzyść gymnokalicjum, oczywiście. Bo parodie u mnie były zawsze i zawsze będą.

Chyba były za małe bo od nich odeszłem...

Na korzyść gymnokalicjum, oczywiście. Bo parodie u mnie były zawsze i zawsze będą.

- przemo1413
- Od: 22 mar 2011, o 16:34
- Kontakt:
O toż to prawdziwa armia gymnoli 

- Spy
Coś się tam obiło. Mi się wydaje, że frailejki są o wiele mniej zróżnicowane od Gymnocalycium. No i kwiaty, chyba wszystkie są u nich żółte.
@przemo1413: Dobre porównanie, toż to armia. W sezonie, jak je dowódca wypuści, strzelają nam po szczękach kwiatami.
@przemo1413: Dobre porównanie, toż to armia. W sezonie, jak je dowódca wypuści, strzelają nam po szczękach kwiatami.
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
- banditoo
- Od: 23 lis 2008, o 01:33
Robi wrażenie, można powiedzieć całe pole ich masz Henryku 

- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Ta 1/4 bardzo mi się podoba
Mam wrażenie, że G. vatteri na tym obszarze dominuje. Po raz kolejny powtórzę - taka estetyka odpowiada mi najbardziej
Równiuteńko, wszystko w zasięgu wzroku, bez zbędnych rozpraszaczy, typu barwne doniczki. Wszak głównymi aktorami tej sceny, są te zielone cudaki 

- hen_s
Szczerze pisząc to wszystko jest podporządkowane oszczędności miejsca. Temu służą kwadratowe jednakowe doniczki.
Estetyka też - lubię porządek w kolekcji i wiem gdzie coś u mnie rośnie.
G. vatteri jak pisałem kiedyś to mój ulubiony gatunek gymno. Mam wszystkie dostępne variety, numery polowe, formy stanowiskowe. Stoją w kilku miejscach bo jest ich naprawdę sporo - tutaj te większe.
Estetyka też - lubię porządek w kolekcji i wiem gdzie coś u mnie rośnie.

G. vatteri jak pisałem kiedyś to mój ulubiony gatunek gymno. Mam wszystkie dostępne variety, numery polowe, formy stanowiskowe. Stoją w kilku miejscach bo jest ich naprawdę sporo - tutaj te większe.

- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
hen_s pisze:Lubię gymno z długimi cierniami ale... mniej. Nie mam ich zbyt wiele bo zabierają mnóstwo miejsca wkoło siebie gdzie można by postawić kilka mniejszych i mniej ekspansywnych roślin.![]()
Kilku innego typu faworytów pokażę kolejnym razem.![]()
Magdo - pisaliśmy o G. ritterianum. Teraz wiesz o co chodziło kiedy nie bardzo mogłem w tym Twoim rozpoznać TYPOWEGO G. ritterianum...![]()
Krzysztof - też bardzo nie lubię "zgadywać" w gymnokalicjach. Inne rodzaje łatwiejsze.![]()
Musiałam to jeszcze raz zobaczyć, to prawdziwa armia, porządek jak w wojsku ( tak sie przynajmnej mówi) wcale nie zdziwiłabym się gdyby po komendzie : Kolejno odlicz! Zabrały głos

- chromat
- 1000p
- Od: 29 gru 2010, o 15:13
- Kontakt:
Miałem okazje widzieć na żywo te uginające się półki, na razie w tym roku wolę zbyt często nie patrzeć, bo dopiero człowiek zauważa dlaczego się uginają jak przygotowuje miejsce na zimę.
Rośliny piękne jak zawsze

Rośliny piękne jak zawsze

Pozdrawiam Krzysiek
Postanowiłam zajrzeć do Ciebie a tu niespodzianka, nawet jakaś hoja się trafiła i fiołek :P Kto by pomyślał? :P