Działka nad Drwęcą - Christin

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin

Post »

Tosiu bardzo długo szła - koleżanki miały już następnego dnia czyli w środę a jedna po 2 dniach . Do Ciebie najdłużej ale ważne, że wszystko ok.
Cieszy mnie,że trafiłam w gust z prezentem.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krysiu, kolejne daliowe piękności :!: Mnie do dalii nie trzeba namawiać, bo uprawiam je od dawna, choć dopiero teraz odkrywam uroki innych odmian 8-)
'Procyon' już raz kupowałem i okazała się inną :? A ta jej zmienność jest naprawdę niesamowita :shock:
Biała NN równie wspaniała :!: Taka gęsta i w dodatku rozdwojone końcówki dają wrażenie, że płatków jeszcze więcej. Kojarzy się z dużymi pomponami chryzantem szklarniowych.
Innych już nie będę wymieniał, bo wszystkie super :!:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kiedy oglądam Twoje dalie, kusi mnie, żeby nabyć choć jedną :D Tylko u mnie sprawdziłyby się raczej olbrzymki, żeby było je widać w ogrodzie. Koleżanka ma trochę dużych, może się podzieli. Pewnie się złamię i coś jeszcze dokupię :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
marzena06
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:01

Post »

Krysiu przyłączam się do grona zachwyconych Twymi daliami ,są piękne ,ale cóż nie można mieć wszystkiego,ja pozostanę przy wysiewie jednorocznych,a bylinowe przybiegnę podziwiać u Ciebie :wit
Kwiat jest uśmiechem rośliny Pozdrawiam Marzena
Moje wątki
Marzenkowo cz.1
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Nr 33 to właśnie ta, która przyciąga kataklizmy :evil: Skoszona, pożarta przez ślimaki, spalona! Ale doczekam kwiatów, bo ma świeże pączki :heja
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41

Post »

Krysiu pospacerowałam trochę po twoim ogrodzie i jestem pod dużym wrażeniem :D :D mieczyki, dalie
krokosmia ,tygrysówki ;:138 ;:138 w ogóle masz pięknie :D
truskaweczki od Ciebie porobiły się już ładne i kwitnie mi fuksja od Ciebie ;:180 :wit
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:shock: Niesamowite!!! Jesteś mistrzem w DALIACH!!!! Szacun ;:180
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

JacekP ależ moim daliom dostało się mnóstwo pochwał .. aż pokraśniały im liczka. W ich imieniu bardzo dziękuję.
W ub. tygodniu szalały u nas wiatry i połamało sporo kwiatów dalii a szczególnie tych odmian, które kwitną na wyższych pędach. Lepiej je sadzić w zacisznym miejscu ale nie zawsze takie jest.
Zapowiadają szybkie nadejście zimnej jesieni ale ja udaję,że nie słyszę ... :;230
i cieszę się każdym dniem podobnym do dzisiejszego. Działka kolorowa jak w pełni lata i nic nie zapowiada,że te prognozy mogą się spełnić.

ewamaj66 Ewciu piszesz > dalie duże < chodzi o wielkość kwiatów czy wysokość całego krzewu dalii ?
Dobranie kilku odmian z odpowiednia kolorystyką i wysokością sprawi,że z daleka będą rzucać się w oczy.

marzena06 z racji pogarszającego sie stanu zdrowia ograniczam ilość pracy wiec muszę sadzić głównie byliny i krzewy. Za jakiś czasz rezygnuję z mieczyków itp na rzecz lilii aby zmniejszyć ilość wykopywanych na zimę.

takasobie Miłko tak się pastwić nad dalią ... czyżby ona ściągała na siebie wszystkie plagi ?

Bożena Śmigielska Witaj Bożenko ... wpadłaś do mnie i wysypało sie tyle pochwał i dobrych wieści ... dziękuję.
Moje truskawki też dobrze się sprawują a nawet niedawno dosadziłam do nich kilka sztuk odmiany powtarzającej owocowanie. Oby zdążyły się ukorzenić do zimy.

Tosia1 dalie kocham od zawsze więc odwdzięczają mi sie pięknymi kwiatami.
Ale ... mimo,że wiem sporo na ich temat trafiła się choroba na 2 karłowych daliach. Ostatnie deszcze przywlokły jakaś chorobę grzybową, niskie krzaczki i bardzo gęste więc środek słabo wietrzony ale oprysk przy okazji róż załatwił sprawę + obcięcie brzydkich liści.
Zawsze chodzę z nożycami w kieszeni ... :;230
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Chodziło mi o wysokie krzaczki, kolor i tak widać z daleka, więc wielkość kwiatów nie jest tak istotna :D U mnie właśnie brak zacisznego miejsca.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elżbietko ...czyli masz tzw wygwizdowie :;230
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Krysiu przyłączam się do zachwytów ;:196 dalie boskie układ płatków :roll: i tak pięknie pokazujesz ;:180
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Misiu skoro dalie też Ci się podobają zakładamy Klub miłośników dalii - co Ty na to ? Teraz jesteś czasowa więc zakręć sie za tym.

Coby nie było, że u mnie tylko dalie? dalie i dalie to pokażę inne kwitnące właśnie teraz

Jeszcze nie przekwitły ostatnie kwiaty na Złocieniu wielkim nazywanym częściej Margaretką

Obrazek

Obrazek

a już zaczynają kwitnąć niektóre Chryzantemy
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Długo stoją w wazonie więc chętnie je ścinam dodając do towarzystwa np. Anafalis perłowy. Ciekawa bylinka bo po wysuszeniu nic nie traci na wygladzie, dotyku i kolorze.

Obrazek
Wciąż kwitnie Eukomis posadzony w donicy razem z Oxalis Deppei jako najniższe pięterko

Obrazek

Obrazek

Jasnota przy pergoli - rosną tu świetnie bo mają dużo cienia.
Posadziłam 3 odmiany i już zaczynają się plątać a nawet długimi pędami wrastać w trawnik co wiąże się z delikatnym poruszaniem wąsika u męża w czasie koszenia? :;230

Obrazek
Sanwitalia rozesłana przy trawniku rosnąca na podwyższonej dla przyszłych skalniaków rabacie znów zeszła z niej ? i rozkłada się oczywiście na trawie ?

Obrazek

Moje Budleje wymarzły i już machnęłam ręką ale Anna Guba poratowała mnie i znów mam .
- właśnie teraz kwitnie Budleja Dawida - Nanho Blue .
Marzy mi się wielka kępa przynajmniej z 3 kolorów i już miałam 2 ale zima u mnie dla nich niezbyt łaskawa?

Obrazek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wyobrażam sobie ogrodu bez kwiatów aksamitki.
Co jakiś czas pojawiają się nowe odmiany ale mam swoje sprawdzone i najczęściej z nich korzystam.
Oczywiście ? zbieram nasiona - osobno każda odmiana bo tak najczęściej rosną.
Szukam od jakiegoś czasu bardzo niskiej ale nic z tego, najbardziej karłowa u mnie roooooośśśśnnie i jest za wysoka.
Wystarczyłoby tak na 30 cm a one często maja koło 50 cm.
Za dobrze im u mnie?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Piękne kompozycje Krysiu! Tak patrząc na te chryzantemy to myślę, że jedną mam od Ciebie. A ostatnio zastanawiałam się od kogo mam tą rudą piękność...Natomiast bujny dywan z jasnoty przypomniał mi, że na targach widziałam odmianę o żółtozielonym liściach i miałam zamiar ja nabyć. Potem zapomniałam... :oops:
Aksamitki są niezawodne to prawda, ale najbardziej podobają mi się u kogoś ;:224 Nie lubię ich zapachu i nic na to nie poradzę.
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Krysiu cudownie... eukomis i szczawik piękna para...moja budlejka biała wyrosła około dwóch metrów...fioletowa nie...
przepiękne łany kwiatów...
...a co do dalii...a gdzie przechować zimą...brak warunków...
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”