Moja kolekcja kaktusów cz. 3 - Artur89
- darekcn42
- 1000p
- Od: 9 lut 2009, o 18:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moja kolekcja kaktusów cz. 3 - Artur89
Tak jest Sebastian, echinocereusy to pancerne roślinki, doskonale sobie radzą ze spadkami temperatury. Ciekawe jakby je zostawić na dworze na zimę? 

Pozdrawiam, Darek.
- Farel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
Odpowiedź na Twoje pytanie Darku możesz znaleźć na końcu 23 str. mojego wątku. Oczywiście echinocereusy należy zabezpieczyć przed opadami od września do wiosny.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
To jest lista pobożnych życzeń nie mająca nic wspólnego z rzeczywistością. Z powyższych roślin przy temperaturze na zewnątrz -8*C a we foliaku -4*C poleciało mi wiele sztuk Echinopsis ancistrophora, Lobivia jajoiana, Echinopsis multiplex, Lobivia ferox i prawie wszystkie parodie. Od jakiegoś czasu takie tabelki śmieszą mnie coraz bardziej. Jest przynajmniej kilka czynników, które decydują o możliwości przetrwania roślinki w tak niskich temperaturach i podawanie informacji, że Parodia aureispina wytrzyma -12*C jest dla mnie co najmniej kuriozalne. Ta roślinka nie może mieć chłodniej niż 5÷10*C by bezpiecznie przetrwać zimę. Lobiwki nie mogą dostać mrozu, by mieć pewność, że bez problemu dotrwają wiosny. Co to za pociecha, że roślinka wytrzymała jakiś tam mróz jeśli później cała jest w plamach, ma problemy z właściwym wzrostem, widać wyraźnie, że metabolizm jej nawala, o kwiatach można zapomnieć a do siebie dochodzi po 3-4 latach od potraktowania jej chłodem.Artur89 pisze:1. Echinopsis ancistrophora (-12*C)
2. Echinopsis chamaecereus (-17*C) czyli Chamaecereus sylvestrii![]()
3. Echinopsis multiplex (-11*C)
4. Echinocereus coccineus (-20*C)
5. Echinocereus chloranthus v. cylindricus (-20*C)
6. Echinocereus reichenbachii (-20*C)
7. Echinocereus triglochidiatus v. mojavensis (-20*C)
8. Echinocereus viridiflorus (-20*C)
9. Lobivia jajoiana (-15*C) xD
10. Lobivia ferox (-12*C)
11. Parodia aureispina (-12*C) :P
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Artur89
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Spodziewałem się, że ta lista jest zbyt piękna by była zgodna z rzeczywistością
Nie mniej przez to całe 'szukanie' złapałem bakcyla na mrozaki - ale to tylko jako mały epizod.
Szczególnie P. aureispina mnie rozbawiła; a ja głupi cykałem się jak temperatura spadała do 10*C :P

Szczególnie P. aureispina mnie rozbawiła; a ja głupi cykałem się jak temperatura spadała do 10*C :P
- Artur89
Wstawiam część sierpniowych nowości, a skoro lobiwie to wiadomo, że od zaufanego źródła :P Jak pewnie zauważyliście, od pewnego czasu umieszczam na zdjęciach (poza datą i autorem) także nazwę prezentowanej rośliny (od teraz dodatkowo inne dane). Właśnie od niedawna tworzę nową bazę swoich roślin jako, ze stara już dawno nieaktualna.
Nazwy z wyszukiwarki Ralpha na podstawie nr. polowych.
Lobivia jajoiana v. glauca MN 190

Lobivia jajoiana v. glauca WR 218

Lobivia jajoiana L 523

Lobivia jajoiana v. nigrostoma WR 33

Cholera, muszę zacząć robić kopie zapasowe zdjęć bo później trzeba przycinać :P
Nazwy z wyszukiwarki Ralpha na podstawie nr. polowych.
Lobivia jajoiana v. glauca MN 190

Lobivia jajoiana v. glauca WR 218

Lobivia jajoiana L 523

Lobivia jajoiana v. nigrostoma WR 33

Cholera, muszę zacząć robić kopie zapasowe zdjęć bo później trzeba przycinać :P
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Roślinki perspektywiczne - będzie z nich pociecha!
Przy niektórych roślinach jest bardzo dużo informacji niekoniecznie dla wszystkich czytelnych i potrzebnych.

Też takie dane o swoich roślinach mam w swojej bazie. Nie daję ich na Forum aby ktoś nie uznał, że to przerost formy nad treścią.od pewnego czasu umieszczam na zdjęciach (poza datą i autorem) także nazwę prezentowanej rośliny (od teraz dodatkowo inne dane).

- Artur89
Myślę, że te podane przeze mnie nie są przerostem formy nad treścią
. Przynajmniej nie ma potrzeby szperania w wyszukiwarce etc.

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
W wyszukiwarce numerków polowych Ralpha Martina numerki WR są mało precyzyjnie określone. Quebrada de Humahuaca to dolina o długości kilkuset kilometrów. L.jajoiana rośnie tylko w kilku jej częściach. Każda z oddzielnych populacji uznawana jest za inną odmianę. A zatem:
WR 218 Lobivia jajoiana v. glauca Abra de Pives, 3000m, Jujuy, Argentina - nie wiem skąd się wzięło u Ciebie to MN218 - to przecież jakiś tefrak!
WR 33 Lobivia jajoiana v. nigrostoma Maimara, 2500m, Jujuy, Argentina
Dobre lokalizacje większości lobiwek i mediolobiwek z numerkami WR są do zdobycia w książeczce Rainera Wahla Lobivia'89 - jest to uzupełnienie Lobivia'85. Do ściągnięcia jest to tutaj: http://www.cactuspro.com/biblio/en:wahl
Odnośnie Lobivia jajoiana v. glauca i L.j.v.paucicostata. To odmiana glauca jest bezproblemowo do znalezienia na przełęczy Abra de Pives na zachód od Purmamarca na drodze do San Antonio de los Cobres. Natomist prawdziwa v.paucicostata znana jest tylko z jednego numerka Rauscha - WR217. Jest to lokalizacja nad Purmamarca. O ile pamiętam Walter opowiadał, że rosną one w bazalcie a dokładnie w rozpadlinach skalnych. Zatem wszystko, co nie jest WR217 to jest v.glauca, ponieważ te roślinki zbiera się z przełęczy a nie z bazaltowych skał, których lokalizacji do dziś nikt oprócz Rauscha nie zna.
WR 218 Lobivia jajoiana v. glauca Abra de Pives, 3000m, Jujuy, Argentina - nie wiem skąd się wzięło u Ciebie to MN218 - to przecież jakiś tefrak!
WR 33 Lobivia jajoiana v. nigrostoma Maimara, 2500m, Jujuy, Argentina
Dobre lokalizacje większości lobiwek i mediolobiwek z numerkami WR są do zdobycia w książeczce Rainera Wahla Lobivia'89 - jest to uzupełnienie Lobivia'85. Do ściągnięcia jest to tutaj: http://www.cactuspro.com/biblio/en:wahl
Odnośnie Lobivia jajoiana v. glauca i L.j.v.paucicostata. To odmiana glauca jest bezproblemowo do znalezienia na przełęczy Abra de Pives na zachód od Purmamarca na drodze do San Antonio de los Cobres. Natomist prawdziwa v.paucicostata znana jest tylko z jednego numerka Rauscha - WR217. Jest to lokalizacja nad Purmamarca. O ile pamiętam Walter opowiadał, że rosną one w bazalcie a dokładnie w rozpadlinach skalnych. Zatem wszystko, co nie jest WR217 to jest v.glauca, ponieważ te roślinki zbiera się z przełęczy a nie z bazaltowych skał, których lokalizacji do dziś nikt oprócz Rauscha nie zna.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Artur89
Ok źle spojrzałem na kartkę i wziąłem inicjały od MN190 a numerek od WR 218 i taki bubel powstał.
Jak pisałem, numerki sprawdzałem w wyszukiwarce Ralpha. Dzięki za linka i korektę.
Echinopsis chacoana

Ok, L. j. v. glauca też pójdzie do przeróbki.
Dobra, zmieniłem Purmamarca na Abra de Pives, skoro pierwsza lokalizacja jest dla v. paucicostata (WR 217).
Jak pisałem, numerki sprawdzałem w wyszukiwarce Ralpha. Dzięki za linka i korektę.
Echinopsis chacoana

Ok, L. j. v. glauca też pójdzie do przeróbki.
Dobra, zmieniłem Purmamarca na Abra de Pives, skoro pierwsza lokalizacja jest dla v. paucicostata (WR 217).
- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Ładniutkie te Echinopsis. To Twój wysiew?
- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Faktycznie, mój błąd. Jak to się mówi; starość, nie radość 

- Artur89
- lampart111
- Od: 5 gru 2009, o 09:31
- Kontakt:
Hej
bardzo ładne hybrydy. Czy wiesz jak kwitnie ten Trichocereus? Domyślam się że to zagraniczne? 

Kaktusowa szklarnia nr.1 i nr.2 |
Pozdrawiam! Jasiu
Pozdrawiam! Jasiu
- Artur89
Kwitnienie jest zagadką. Wiem tylko jak podobno kwitnie 'Buena Vista'.