Matrix2 - Rysiu pomysł na wykorzystanie gęsi w charakterze kosiarki bardzo dobry, jednak musiałbyś im wygospodarować odrębne pomieszczenie. Też mam koguta rasy zielononóżka i niestety jet on bardzo waleczny jeżeli chodzi o jego terytorium.
Ostrogi, które posiada (około 3 cm)potrafi naprawdę głęboko wbijać, atakuje nawet mnie jak przekroczę pewne granice jego terytorium. W poprzednim roku kura miała młode kurczaki i zaszędł sobie na obiadek do kurnika kot, w walce z moim kogutem nie miał szans. Kot uciekł. Nie wiem może tylko ja trafiłem na taki egzemplarz.
Jeżeli wybierasz gęsi dla ozdoby to polecam gęsi garbonose, jednak jak chcesz je rozmnożyć to będzie bardzo ciężko. Ta rasa gęsi nie chce siedzieć na jajkach, dlatego dokupiłem parkę indyków. Indyczka jest najlepszą mamką, nawet nie schodzi z gniazda aby zjeść i napić się wody. Wszystko musi mieć w zasięgu dzioba inaczej zdechnie.
jak masz koguta spokojnego to możesz gęsi trzymać razem z kurami, dogadają się. Na początku mogą dziobać gąski, ale jak gęsi podrosną nie pozwolą sobie na to.