Z Elfowej krainy storczyków IV cz. ;))

Zablokowany
Awatar użytkownika
szymka
500p
500p
Od: 21 lip 2007, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Z Elfowej krainy storczyków IV cz. ;))

Post »

Equestris alba cudo ;:224 Taki delikatny i niewinny...

Wiosną koniecznie będe musiała o takim pomyśleć ;:108
When nothing goes right, go left.
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Nino- na pewno i Twój zakwitnie. Ja, swojego mam rok (kupiony we wrześniu ub. roku w Lidlu) i dopiero się zaczyna ładnie rozrastać. Kwitnienie sklepowe było długie, potem miał przycięty pędzik, zakwitł z przedłużenia bocznego. Chwila odpoczynku i gdzieś w kwietniu puścił pędzik. Rósł wolno, ale wreszcie rozwinął pierwszego kwiatuszka...

Goskle- dlatego polecam żółte storczyki. Rozweselają pochmurne dni ;:108

Tommix- hihi... a może różnorodne kolory w kolekcji. Wtedy jest wesoło i miejsce na białe storczyki się znajdzie ;:224

Sajgonka- Szukaj...może Znajdziesz. Ja widziałam tylko ten, jeden okaz. Jest dość rzadko spotykany, choć widziałam je u Innych Forumowiczów ;)

Marwes/Marku - mam jeszcze kilka fotek zrobionych o zachodzie słońca. Ale dziś pokażę inne storczyki....
Nowości już wsadzone do nowego podłoża i nowych doniczek.

Dudus- ja też uwielbiam "prywatne słoneczka". Mam ich kilka....

Kasiulb- dziękuję ;)

Wiolu- na zewnątrz na działce zostały tylko masdevallie. Noce są chłodniejsze. I zaczęło padać. Ściany murów budynku oddają ciepło nocą i dlatego jeszcze są pozostawione na świeżym powietrzu.
Dziś pierwsze moczenie mojej kolekcji od marca... Już zapomniałam, jak to wygląda :;230

Stokrotkania- dziękuję ;)

Lucynkof- kolorowe storczyki zostają w mojej kolekcji. Teraz będę wybierać tylko perełki, które mi się najbardziej podobają.
W tym białe storczyki...

Szymko- to jest mój pierwszy botanik. Kupiony na wystawie krakowskiej...Polecam go, kwitnie długo, bo jedne kwiatuszki zasychają, a pęd się przedłuża i dalsze pączki się otwierają ;)

Dziś, pokażę Wam, dwa - najbardziej oczekiwane kwitnienia w mojej kolekcji. Sabotki, a raczej jedno paphiopedilum i moje phragmipedium postanowiło zakwitnąć. I choć, sabotki, mam od około roku w mojej kolekcji, to pierwsze pączki, pojawiły się niedawno. Cierpliwość popłacała ;:108

Oto, już dość duży pączek na paph.henryanum

Obrazek

Oraz... już dość dość duża łodyga na phragmipedium walisi x caudatum. Storczyk ten, kupiłam w grudniu ub. roku, przyjechał do mnie z pączkami. Ale, niestety nie rozwinęły się, tylko zaschły. Myślałam, że przynajmniej półtora roku będę czekać na kwiaty. A tu niespodzianka... juz wnet ujrzymy jego kwiaty, z długimi, kręconymi "wąsami" :tan

Obrazek

Mam też pochewkę na hybrydzie sabotka, podobnego do paph. leeanum, ale jest za mała, by zrobić jej zdjęcie ;:224
I wreszcie mam kolekcję, o której marzyłam. Kolekcja, niezbyt duża, ale ...różnorodna ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Justynko moje gratulacje ,ale piękne pączusie ,aż buzia się śmieje jak się na nie patrzy .
To teraz czekam na zdjęcie już całych uśmiechniętych buziaków ;:196
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p
Od: 13 cze 2006, o 21:44

Post »

Gratuluję, czekam na dalszy rozwój wydarzeń i kolejne zdjęcia ;:108
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Justynko gratuluję Ci tych wspaniałych pąków i pędów i niecierpliwie czekam na kwiaty. U mnie sabotki jakoś nie chcą się wziąć do roboty :(
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10

Post »

Justynko bardzo się cieszę, że roślinki dotarły całe. :heja

Gratuluję pochewek na sabotkach. Szczególnie na Phragmipedium.
Oby tak dalej. ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
goskle
500p
500p
Od: 18 sie 2010, o 23:50

Post »

Gratulacje pączuszków na sabotkach ;:180
Pozdrawiam
Gosia
moje storczysie
Awatar użytkownika
nina1611
500p
500p
Od: 27 mar 2011, o 13:11

Post »

gratulacje :)
Pozdrawiam Małgorzatka :)
Niektóre z moich storczyków ...
Awatar użytkownika
kasialb1
200p
200p
Od: 5 lip 2011, o 22:08

Post »

Czekam na zdjęcia sabotków i gratuluję pączków ;:138
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Storczyki też u Ciebie szaleją ;:138 widać Twoim roślinkom służy powietrze na działce. ;:224
Wspaniałe kwitnienia się szykują nie tylko storczykowe.
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p
Od: 31 paź 2010, o 20:30

Post »

Justynko pięknie wygląda okno po powrocie storczyków ;:138 ;:138
Nowości masz super, aż zazdroszczę no i pączusie na paph.henryanum i phragmipedium walisi x caudatum ;:152 ;:152
Ale jestem ciekawa co u brassii :?:
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
kinga_232
200p
200p
Od: 11 paź 2010, o 16:12

Post »

Już nie mogę się doczekać kiedy będziemy mogli podziwiać te cudeńka ;:138
Pozdrawiam Kinga.
Moje storczyki
Awatar użytkownika
szymka
500p
500p
Od: 21 lip 2007, o 16:35

Post »

Widziałam zdjęcia kwitnących phragmipediów na wykładzie w Łańcucie, cuda ;:224
Tym bardziej nie mogę się już doczekać kwitnienia u Ciebie ;:108
When nothing goes right, go left.
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Katarzynko- prawda, ze śliczne te pączuszki ;) Cieszą niesamowicie. To nagroda za całoroczną opiekę jest ;:108

Petro- może jutro już będzie rozkwitnięty kwiatuszek na masd. Angel Frost... Zrobię mu zdjęcie...

Kasiunieczko- dziękuję bardzo :D Ja liczę, że i u Ciebie pojawią się pączki. Będę czekać na nie z niecierpliwością ;)

Joane- Dzięki świetnie zapakowanym przez Ciebie roślinkom, przyjechały w bardzo dobrej kondycji ;:108
Wiesz, nareszcie mam taką kolekcję storczyków, o której marzyłam. Ale zbieranie jej trwało około dwóch lat. Teraz arzy mi się, by te orchidee, ktore już mam pieknie rosły i kwitły. Chcę, by były już wielkie i rozrośnięte ;)
A phragmipedium... hmm...myśl o posiadaniu jakiegoś zaczęło się od....zobaczenia Twojego Phragm. Grande. Mam tę fotkę zakodowaną w "wyobraźni". To było dość ciemne zdjęcie, w dużej donicy i te wąsy długaśne... Po prost to była miłość od pierwszego wejrzenia ;:224

Goskle- serdecznie dziękuję ;) Paph. henryanum... już pęka...wnet ujrzymy kwiatuszka :tan

Nina- dziękuję.

Kasialb- dziękuję... Fotki będą...
Jutro zwożę resztę roślinek z działki. W tym, przedszkole storczykowe. Muszę przeorganizować parapety ;:224

Arlet- Też tak myślę. Na działce jest wiejskie powietrze i słońce dłużej świeci. W bloku - krócej. Bo słoneczko zachodzi za kolejny budynek.
Nie tylko sabotki szykują się do kwitnienia...inne storczyki też. Na przykład MM już ma dość duże pączki...
Ale, na następny rok wywożę tylko katleje, cambrie, sabotki i masdevallie na dzialkę. Falenopsisy zostaną w mieszkaniu ;:224

Venus- okno było jeszcze puste...Dziś zawiesiłam skrzyneczkę. Jutro kolejne doniczkowce zwożę... I wreszcie będę miec okno fiołkowo-skrętnikowo-storczykowe :D We wszystkich kolorach... za wyjątkiem - czarnego...
Brassia ma się świetnie, nowy przyrost rośnie, jak szalony. Liczę, że zakwitnie z niego. Chcę ujrzeć "pająkowe" kwiaty.

Kingo- to już wnet nastąpi...

Szymko- ja widziałam kilka okazów na wystawie krakowskiej. Te storczyki podczas kwitnienia robią wrażenie, naprawdę ;:108

Sylki- hihi...ciasno mają, ale chyba to lubią. Kwitną, coraz piękniej. Na przykład łaciaty falenopsis, który ma nadłamany pęd. Kwitnie już od stycznia, myślałam, że teraz go zasuszy. A przy czyszczeniu liści, zauważyłam, kolejne dwa pączki na nim...

Kolejne kwiaty o zachodzie słońca:

Obrazek

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
hogata
50p
50p
Od: 9 maja 2010, o 12:56
Kontakt:

Post »

Piękna tygrysica.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”