storczyki dorotykol cz.2
- Anno
- 500p
- Od: 24 paź 2010, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: storczyki dorotykol cz.2
dtps. Purple Gem "blue" śliczny. Ma tyle kwiatów 

Only a few find the way, some don't recognize it when they do. Some don't ever want to
Moje storczyki
Mój Garnek
Moje storczyki
Mój Garnek
- dorotakol
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 maja 2009, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Julitko nie wątpię
Lauro, ale szkoda
mówią, że kolor jest nieważny, byleby kwitła, ale ja Cię rozumiem w końcu do niedawna miałam 5 fioletowych
Okropnie mnie kusi, żeby te straty
uzupełnić
Mają dobry domek więc o ich los jestem spokojna, a właścicielka jest wniebowzięta, szczególnie, że jedną dostała z pędem
tom_mix dziękuję i zapraszam
Aniu on jest bardzo łatwy i kwitnie ochoczo, a pęd potrafi przedłużać rok. Kiedyś zmierzyłam i najdłuższy przedłużył mi o 35 cm
Właśnie zakwitło Kingidium deliciosum var. hookerianum i w końcu jest z czym orange porównać.
Kwiatki ma nieco jaśniejsze i odrobinę większe. Ma też zupełnie inny pokrój pędu. Jest on dłuższy i mniej zwarty, no i to śliczne ząbkowanie na liściach.
Oba storczyki są bardzo łatwe w uprawie. Polecam miłośnikom takich kruszynek

i drugie porównanie c-c z c-c flava
Nasuwa mi się tylko jeden wniosek: kwiaty flavy są bardziej trwałe ( duuuużo bardziej) i są troszkę mniejsze

i biała dama Oriental Siberian

i moja duma - vandzia za 10 zł kupiona przez Martę
Tak wyglądają teraz jej korzonki

Lauro, ale szkoda

Okropnie mnie kusi, żeby te straty

Mają dobry domek więc o ich los jestem spokojna, a właścicielka jest wniebowzięta, szczególnie, że jedną dostała z pędem

tom_mix dziękuję i zapraszam

Aniu on jest bardzo łatwy i kwitnie ochoczo, a pęd potrafi przedłużać rok. Kiedyś zmierzyłam i najdłuższy przedłużył mi o 35 cm

Właśnie zakwitło Kingidium deliciosum var. hookerianum i w końcu jest z czym orange porównać.
Kwiatki ma nieco jaśniejsze i odrobinę większe. Ma też zupełnie inny pokrój pędu. Jest on dłuższy i mniej zwarty, no i to śliczne ząbkowanie na liściach.
Oba storczyki są bardzo łatwe w uprawie. Polecam miłośnikom takich kruszynek

i drugie porównanie c-c z c-c flava
Nasuwa mi się tylko jeden wniosek: kwiaty flavy są bardziej trwałe ( duuuużo bardziej) i są troszkę mniejsze

i biała dama Oriental Siberian

i moja duma - vandzia za 10 zł kupiona przez Martę

Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie wiem jak to się stało, że umknęła mi ta prezentacja Twoich kwitnień
Fajnie, że zrobiłaś takie porównania - bardzo interesujące. Nie mam jeszcze żadnego Kingidium chociaż od jakiegoś czasu bardzo mnie kusi.
Biała dama jak wszystkie Twoje vandowate piękna
Znając nasze zapędy to brakujące vandy szybko zostaną zastąpione nowymi
Moja fioletowa vandzia też znajdzie nowy dom u koleżanki

Fajnie, że zrobiłaś takie porównania - bardzo interesujące. Nie mam jeszcze żadnego Kingidium chociaż od jakiegoś czasu bardzo mnie kusi.
Biała dama jak wszystkie Twoje vandowate piękna

Znając nasze zapędy to brakujące vandy szybko zostaną zastąpione nowymi

Moja fioletowa vandzia też znajdzie nowy dom u koleżanki

- nina1611
- 500p
- Od: 27 mar 2011, o 13:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
maleństwo robi wrażenie!!! patrząc na tak cudowne kwiaty aż się miękko robi na 

- arlet3
- Od: 5 maja 2010, o 19:30
Prześlicznie kwitną te maluszki, c-c moje marzenie jak na razie tylko korzonki u mnie rosną.
No i wielkie
dla Vandzi i Ciebie za wspaniałą opiekę nad nimi.

No i wielkie

- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Jak zwykle...u Ciebie się zachwycam Vandami... 

- nina1611
- 500p
- Od: 27 mar 2011, o 13:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
musze odnieść się jeszcze do zdjęć całej kolekcji na pierwszej stronie.
Kolekcja imponująca!
parapety wyglądają szałowo i kolorowo!
widać że masz rękę do storczyków a w zamian odwdzięczają się pięknymi kwiatami

Kolekcja imponująca!
parapety wyglądają szałowo i kolorowo!
widać że masz rękę do storczyków a w zamian odwdzięczają się pięknymi kwiatami

Dorotko wszystkie są przepiękne ale biała vandzia
Dorotko scrable to ile razy w roku kwitnie u Ciebie ? u mnie idzie kolejny pędzik i zastanawiam się czy on należy do takich co chętnie i często kwitną

Dorotko scrable to ile razy w roku kwitnie u Ciebie ? u mnie idzie kolejny pędzik i zastanawiam się czy on należy do takich co chętnie i często kwitną

Dorotko, jestem zachwycony takim widokiem

Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
Moje storczyki
- marwes
- Od: 28 lip 2010, o 09:50
Dorotko bardzo ładne ?brzdące? i te liście niczym" fala "fantastyczne .
Ładnie prezentują się też porównywane Phalaenopsisy, zawsze intrygowały mnie na zdjęciach tego gatunku ząbkowane pędy kwiatowe tak odmienne od hybrydowych pędów.
Syberianka niesie ze sobą spokój i prostotę w kolorze co też bardzo lubię u storczyków więc bardzo pasuje do niej określenie "Biała Dama".
Ładnie prezentują się też porównywane Phalaenopsisy, zawsze intrygowały mnie na zdjęciach tego gatunku ząbkowane pędy kwiatowe tak odmienne od hybrydowych pędów.
Syberianka niesie ze sobą spokój i prostotę w kolorze co też bardzo lubię u storczyków więc bardzo pasuje do niej określenie "Biała Dama".
- dorotakol
- Od: 30 maja 2009, o 20:03

To nie są ani jej korzonki, ani cena.rysia13 pisze:Dorotko ciekawe te porównania. Biała Dama jest cudowna (Za taką cenę- gdzie się kupuje takie Vandy
)
Korzonki i cena należą do Roberts Deliht Black.
Marta kupiła mi ją w stanie agonalnym wierząc, że sobie poradzę.
Tak jest bardzo chętny do kwitnienia. U mnie właśnie kwitnie drugi raz od początku roku. Przerwę pomiędzy kwitnieniami miał bardzo krótką.Petra pisze:Dorotko wszystkie są przepiękne ale biała vandzia![]()
Lauro nie bardzo mam gdzie uzupełnić braki, już próbowałam dorwać się do marketów w Bydgoszczy i Gdańsku, ale nic nie było

Pozdrawiam Dorota!
Vandy po prostu cudne... po prostu masz do nich takie
moja kupiona też na wyprzedaży stoi w miejscu..... W OBI mają kilka dendrobiów i cambrie oraz pełno falków, wystawili parę kwiatów na wyprzedaż..

Cieszę się Dorotko że one takie chętne do kwitnienia, mój też już drugi raz będzie kwitł w tym roku, szkoda że tym razem ma tylko jeden pędzik
Oczywiście i mnie również bardzo podoba się biała Vanda