Pozytywnie zakręcona
Re: Pozytywnie zakręcona
Moczyłam je przez tydzien codziennie. Namoczę korzonki, zobaczę które się nadają a które są po prostu zbędne...
Też bym tak zrobiła, namoczyła i usunęła ostrym nożem wszystkie brązowe korzenie, zostawiła tylko zdrowe zielone, Dorotka końcówki obciętych korzonków opala zapalniczką by zamknąć powstałe ranki
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
I ja się zgazam z Poprzednikami.
Jeśli obcinać, to po namoczeniu.
Jeśli obcinać, to po namoczeniu.
-
- 1000p
- Od: 15 mar 2010, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gosiu jeśli korzonki te nawet brązowe są jakby pełne w środku to zostaw a te które jak przyciśniesz są płaskie ,to jeszcze te usuń z tych już nic nie będzie .I rozmawiaj z nią 

No własnie zostawiłam te brązowe pelniejsze a te puste poobcinałam. Czasem z brązowych wyrasta nagle zielony korzonek...nie..?
- dorotakol
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 maja 2009, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie bój się wytnij wszystkie brązowe korzenie, a ranki opal zapalniczką.
Pozostawienie martwych korzeni niczemu nie służy, a może być siedliskiem bakterii gnilnych. Ona już budzi się do życia, świadczy o tym korzeń z aktywnym stożkiem wzrostu. Ja bym ją dała do wazonu i już namaczała normalnie, dwa razy w tygodniu.
Nalot "pleśń" mógł być spowodowany tym, że korzenie nie przesychały dokładnie pomiędzy moczeniami.
Z nawożeniem nie przesadzaj 1/1-1/5 zalecanej dawki co 4-5 namaczanie wystarczy.
W razie wątpliwości pisz na pw.
Powodzenia
Pozostawienie martwych korzeni niczemu nie służy, a może być siedliskiem bakterii gnilnych. Ona już budzi się do życia, świadczy o tym korzeń z aktywnym stożkiem wzrostu. Ja bym ją dała do wazonu i już namaczała normalnie, dwa razy w tygodniu.
Nalot "pleśń" mógł być spowodowany tym, że korzenie nie przesychały dokładnie pomiędzy moczeniami.
Z nawożeniem nie przesadzaj 1/1-1/5 zalecanej dawki co 4-5 namaczanie wystarczy.
W razie wątpliwości pisz na pw.
Powodzenia

Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 1000p
Gosiu widzę że maleństwo zaczyna Ci się cichaczem wymykać .Jak tak dalej pójdzie to będziesz musiała większy deserek zjeść

No tak .. jak w takim tempie bedzie przyrastac to o wiadrze będę musiała pomysleć...

-
- 1000p
To teraz jej powiedz że czas na pędzik, korzonki ma już śliczne .
Gosiu a czy obcięłaś jej pęd .Moja ma cały czas ale nie przedłuża i zastanawiam się czyby go nie ciachnąć
Gosiu a czy obcięłaś jej pęd .Moja ma cały czas ale nie przedłuża i zastanawiam się czyby go nie ciachnąć

no mówię jej to cały czas..
a tu nic... zostawiłam jej ped, bo miała tam takie predyspozycje do przedłuzania....Korzenie ma cudowne ale zobaczymy ... Może postraszę ją wiadrem co 

-
- 1000p
Wiadrem lepiej nie bo weźmie sobie do serca i jak się weźmie do produkcji korzeni to o listkach i pędach nie będzie mowy
ale by wyglądała ,wiadro i taki maluch po środku
Lepiej ją postrasz że wymienisz na kwitnący egzemplarz

Lepiej ją postrasz że wymienisz na kwitnący egzemplarz

Może będzie miała motywacje, bo obok stoją dwie inne miniaturki - pisałam jakiś czas temu, że kupiłam w auchanie... Więc motywuje wszystkie i teraz może robia sobie zawody... Ja z mojej strony mogę załatwić im tylko doping... (tzn. ustny + odżywki)
A poza tym obok miniaturki stoja prawdziwe olbrzymy całe obsypane kwiatem.. więc moze weźmie sobie do serca taki duży może a taki mały nie...?

-
- 1000p
O, może to pomoże
U mnie wszystkie tylko korzonki lub listki i stoją jak zaklęte jeśli chodzi o pędy .Może na wiosnę ?
U mnie wszystkie tylko korzonki lub listki i stoją jak zaklęte jeśli chodzi o pędy .Może na wiosnę ?