Domek narzędziowy,działkowy
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 24 lut 2008, o 16:55
Domek narzędziowy,działkowy
Trudno, ja cały czas w tym temacie zielona. Czy domek drewniany może stanąć na placyku z płyt chodnikowych lub kostki brukowej? Czy koniecznie musi być coś cementowane itd.?
Proszę o wyrozumiałość,
nadal nie zdecydowana
Proszę o wyrozumiałość,
nadal nie zdecydowana
Zupełnie zielona
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 maja 2008, o 01:12
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pamiętaj, że postawienie domku narzędziowego bezpośrednio na płytkach, to narażenie dołu domku na wilgoć: i tę przenikającą z gruntu - podsiąkanie z wilgotnych płytek, i tę z opadów ,bo 3-4 cm płytki, to trochę za mało. Proponowałbym zrobić fundament "ciut" wyżej( a nawet postawić na kilku płytkach z wolnymi przestrzeniami na wentylację) oraz koniecznie oddzielić płytki od domku papą izolacyjną. Tadeusz.
----------------------------------------------------------------
Zapraszam do mojego ogrodu "Ranczo Nokły - Tadeusz48"
----------------------------------------------------------------
Zapraszam do mojego ogrodu "Ranczo Nokły - Tadeusz48"
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 maja 2008, o 01:12
plan jest taki, płyty chodnikowe gr 7 cm (gdzieś widziałem) na podsypce piach+cement, na płytach oczywiście papa, na to podstawa zrobiona z impregnowanych ciśnieniowo desek i dopiero konstrukcja podłogi na legarach, nie wiem czy to dobrze dopiero jestem w trakcie rozrysowywania i planowania
ewentualnie bloczki betonowe policze koszty i będzie jasne
ewentualnie bloczki betonowe policze koszty i będzie jasne
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 24 lut 2008, o 16:55
- iwonaxp
- 1000p
- Od: 18 kwie 2008, o 10:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moim zdaniem należy jeszcze taki domek przykotwiczyć ( ochrona przed naporem wiatru)Ale kotwiczenie do kostki brukowej czy chodnikowej mija się z celem ,gdyż jest to materiał ruchomy.Dlatego należy wylać stopy betonowe(strefa przemarzania min.80 cm,max100 cm) i przyktowiczyc domek kotwami do stóp betonowych.Dopiero potem między stopami wysypać kamień,piasek i układać kostkę lub płyty.Stopy mogą być o kilka cm wyższe od podłoża i wtedy nie ma problemu z korozją rdzewienia (w przypadku blachy) czy gnicia,pleśnienia w przypadki drewna.
- AGP-ON
- 200p
- Od: 29 paź 2010, o 09:17
- Kontakt:
Re: Mała architektura ogrodowa
To moje skarby architektoniczne:
domek narzędziowy z drewutnią

Ławeczka i obudowa "smoka"

Ptasia stołówka

domek narzędziowy z drewutnią

Ławeczka i obudowa "smoka"

Ptasia stołówka
-
- 50p
- Od: 4 sie 2010, o 14:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
marzy mi sie taki domet narzedziowy:)) kupiony czy robiony wlasnorecznie?? ja sklecam kratki na pnacza, nie mam teraz zdjec ale wrzuce na dniach:) duma jest ogromna:)
- AGP-ON
- 200p
- Kontakt:
Domek zrobił kuzyn żony. Reszta tez jest jego zasługą ;-)
Na allegro widziałem podobne.
Na allegro widziałem podobne.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 wrz 2011, o 21:02
Witam,
bardzo podoba mi się ten domek. Jest jakaś szansa aby dostać jakieś plany, zdjęcia (właściwie to prośba do kuzyna żony)? Chciałbym go zrobić sam (mam nadzieję, że wyjdzie trochę taniej niż kupowany gotowy. Ale przede wszystkim - sprawi mi wiele radości).
Jak nie da rady na forum to może być również na priv.
Pozdrawiam, Marek
bardzo podoba mi się ten domek. Jest jakaś szansa aby dostać jakieś plany, zdjęcia (właściwie to prośba do kuzyna żony)? Chciałbym go zrobić sam (mam nadzieję, że wyjdzie trochę taniej niż kupowany gotowy. Ale przede wszystkim - sprawi mi wiele radości).
Jak nie da rady na forum to może być również na priv.
Pozdrawiam, Marek
- zywik
- 100p
- Od: 21 kwie 2011, o 11:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Jeśli jest możliwość również proszę o plany ww domku narzędziowego.
Ministerstwo Książki
- AGP-ON
- 200p
- Kontakt:
Cieszę się, ze domek się podoba.
Z planami będzie problem... bo nie ma.
Znalazłem podobny domek na allegro, podałem wymiary a kuzyn wykonał. Domek zrobiony jest z modułów, które zostały złożone na miejscu. całość została przywieziona na jednej palecie.
Boki składają się każdy z 2 modułów skręconych ze sobą. Moduł to ramka z kantówki z przytwierdzonymi deskami. Deski łączone są ze sobą na pióro-wpust, dzięki temu mogą pracować w zależności od pory roku ;-) Jedynie dach był deskowany na miejscu. Całość później pokryłem papą a wiosną położyliśmy gont bitumiczny.
Piszcze co i jak sfotografować, może to pomoże.
Z planami będzie problem... bo nie ma.
Znalazłem podobny domek na allegro, podałem wymiary a kuzyn wykonał. Domek zrobiony jest z modułów, które zostały złożone na miejscu. całość została przywieziona na jednej palecie.
Boki składają się każdy z 2 modułów skręconych ze sobą. Moduł to ramka z kantówki z przytwierdzonymi deskami. Deski łączone są ze sobą na pióro-wpust, dzięki temu mogą pracować w zależności od pory roku ;-) Jedynie dach był deskowany na miejscu. Całość później pokryłem papą a wiosną położyliśmy gont bitumiczny.
Piszcze co i jak sfotografować, może to pomoże.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 wrz 2011, o 21:02
Najbardziej zależałoby mi na zdjęciach konstrukcji / łączeń (myślę, że robionych od środka). Chyba, że masz jakieś zdjęcia zrobione w trakcie budowy.
Chodzi o elementy które trzymają tą konstrukcję i ich łączenie ze sobą. "Odeskowanie" jak napisałeś - myślę, że będzie najmniejszym problemem.
Z góry dziękują za wszelką pomoc
Chodzi o elementy które trzymają tą konstrukcję i ich łączenie ze sobą. "Odeskowanie" jak napisałeś - myślę, że będzie najmniejszym problemem.
Z góry dziękują za wszelką pomoc
- AGP-ON
- 200p
- Kontakt:
kilka fotek znalazłem

montaż podłogi

ściany (widać konstrukcje i łączenia

montaż dachu

montaż podłogi