Majka 411- róże 2011

Zablokowany
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Majka 411- róże 2011

Post »

an-ka pisze:Witaj Maju w jaki sposób oceniasz to szczepienie sadzonek?
Aniu w kwesti wyjśnienia, jak zamawiam w szkółkach to otrzymuję to co mi przesłano. Nie mam wpływu na wybór. Nasze szkółki nie mają w sprzedaży klas róż. Zdaża się ,że najgoryszy chłam wędruje do mnie za klasę A.
Do rzeczy, jak ja poznaję czy róża jest okazała, czy jak ja nazywam paskudą.
Przedstawię zdjęcie Pastelli, którą tak wszyscy tu się zachwycają :
Posłużyłam się bardzo grubą kredką, zeby znaleść jakiś punkt odniesienia.
Na ty zdjęciu widać (i to dość daleko od nasady, bo nie mogłam tam się dostać) łodygę kwitnącej gałązki Pastelli, ta która położyła się pod ciężarem kwiatów.
Obrazek

Na ty zdjęciu jest pokazana cała podstawa Passteli, która kwitnie zaledwie 4 kwiatuszkami. To co widać taki najgrubszy pęd po prawej stronie to on dopiero startuje, a jego wysokość jest na ok. 40 cm.

Obrazek

Jest zasadnicza różnica pomiędzy tymi dwoma pastellami. Dodam, że ta trzecia jaką posiadam jest piękna jak ta pierwsza.
Dodam również, że pierwsza i trzecia ma po kilka bardzo grubych pędów wychodzących z ziemi. Druga jak widać na zdjęciu.

Na koniec druga-paskuda jest kupiona w sprzedaży wysyłkowej, a pierwsza i trzecia kupowałam osobiście. Jak zobaczyłam grube porządne gałązki wychądzące z ziemi to wiedziałam, co kupuję.
Jeżeli kogoś interesuje gdzie kupowałam osobiście to na PW.
Awatar użytkownika
aga13
500p
500p
Od: 11 paź 2008, o 21:39

Post »

Majka u Ciebie tez wiosna :D
Agness S -świetna !!
Pozdrowionka :)))
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Maju, mądrego to i miło posłuchać... dzięki za dzielenie się tą cenną wiedzą i różanym doświadczeniem ;:196
ja moją Pastellę juz zamówiłam, ale chętnie dowiem się na pw czy dobrze zrobiłam ;)
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga, a no różyczki pod wpływem słonka czadu dostały jak na wiosnę. :;230 :;230
Agnes Sz warta grzechu, jest w Rosen-Direct.
Trzeba pamiętać, że w moich rejonach start róż wiosną potrafi się przesunąć o 3 do 4 tygodni niż w rejonach południowo zachodnich. Dlatego może się wydawać, że one tak kwitną. One tak już mają co roku.
Aga to dopiero z 1 września , a z 5 jest jeszcze więcej kwiatów. ;:108
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

aguniada pisze:Maju, mądrego to i miło posłuchać... dzięki za dzielenie się tą cenną wiedzą i różanym doświadczeniem ;:196
ja moją Pastellę już zamówiłam, ale chętnie dowiem się na pw czy dobrze zrobiłam ;)
Aga wysłałam Pw.
Moje Pastelle mają trzy sezony, a więc wsadzone były na jesieni cztery lata temu.Paskuda była dokupiona trzy lata temu.
Jak zauważyłam różnice w szczepieniu róż, to zaczęłam eksperymentować w ten sposób, że kupiję tą samą różę w różnych miejscach. Mam już własne zdanie. Eksperyment robiłam z Aphrodytą, Piano, Candleightem. Do ;:170 poszła paskuda Aphrodyta. Piano na jesieni. Pastella jeszcze zostanie.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Majka bardzo ciekawe rzeczy opowiadasz i pokazujesz. W tym rzecz że właściwie nie mam możliwości kupowania osobiście bo bym musiała jechać do Pszczyny. Pozostaje mi net i teraz to już chyba tylko niemieckie szkółki. I zdradź mnie też to miejsce zakupu. :D
x-ag-a
---

Post »

Maju, może się powtarzam, trudno, ale powiem po raz kolejny, że Twoje doświadczenie jest bardzo cenne, a fakt, że chcesz się nim dzielić pozwala amatorom, takim jak ja, zwracać uwagę na istotne rzeczy i cieszyć się z wydanych pieniędzy... dziękuję! ;:196
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majeczko
to już chyba tylko niemieckie szkółki
to już wszystko sama powiedziałaś. A dlaczego tam zamawiam, bo ich jakość mi odpowiada. Cene wcale nie taka znowu wysoka.
Jak podliczam ile pieniędzy idzie w te róże paskudy to wolę te z niemieckich szkółek. Wyślę PW.

Aga - nie ma za co ;:196 - dla Ciebie.
Szanuj swoje pieniążki. ;:108 ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Właśnie zamawiam muzykantów.
Cieszę się, że potwierdzasz mój wybór.
Podziwiam róże, ale nie mogę nie napisać o trawniku.
Będę to ciągle powtarzać: marzę o takim ;:180
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A Księżną Mary skąd wykombinowałaś? Też jest zachwycająca :uszy ;:108
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Majka,ja nawet moje Pasteli nie robię zdjęć bo nie mam co pokazać.I mam tylko nadzieję,że w przyszłym roku będzie lepiej bo jak nie to :wit :wit Ona i Kalmar to chyba najgorsze róże w tym sezonie :(
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Margo2 pisze:Właśnie zamawiam muzykantów.
Cieszę się, że potwierdzasz mój wybór.
Podziwiam róże, ale nie mogę nie napisać o trawniku.
Będę to ciągle powtarzać: marzę o takim ;:180
Gosiu, muzykanci pięknie grają... :;230 :;230 W moim przypadku to pomyłka, ale bar.....dzo się cieszę z niej.
Trawnik to trawka + malutka kończynka. Ona właśnie jest super, tworzy ładną zieleń. Idąc po trawniku masz wrażenie, że stąpasz po dobrym dywanie. Podlewać i zasilać. Ja tylko na wiosnę. :D
A Księżną Mary skąd wykombinowałaś? Też jest zachwycająca
Moniczko hihihi...hi :;230 wykombinowałam z tego samego źródełka co dobre Pastellki.
Majka,ja nawet moje Pasteli nie robię zdjęć bo nie mam co pokazać.I mam tylko nadzieję,że w przyszłym roku będzie lepiej bo jak nie to Ona i Kalmar to chyba najgorsze róże w tym sezonie
Aszko rozumię Ciebie doskonale. Masz podobne podejście do paskud. Mam taką zasadę, że w pierwszy roku to jeszcze daruję ale kolejny rok to już za dużo szczęścia, i do ;:170 . Kalmarka miałam jest u ;:170 .
Wyjątek angielki - musiałam uzbroić się w cierpliwość :D , opłacało się. :D
O najlepszych i najgorszych różach będziemy pewnie pisać na forum. To jest dobry wątek. ;:108
Awatar użytkownika
aga13
500p
500p
Od: 11 paź 2008, o 21:39

Post »

majka411 pisze:
aguniada pisze:Maju, mądrego to i miło posłuchać... dzięki za dzielenie się tą cenną wiedzą i różanym doświadczeniem ;:196
ja moją Pastellę już zamówiłam, ale chętnie dowiem się na pw czy dobrze zrobiłam ;)
Aga wysłałam Pw.
Moje Pastelle mają trzy sezony, a więc wsadzone były na jesieni cztery lata temu.Paskuda była dokupiona trzy lata temu.
Jak zauważyłam różnice w szczepieniu róż, to zaczęłam eksperymentować w ten sposób, że kupiję tą samą różę w różnych miejscach. Mam już własne zdanie. Eksperyment robiłam z Aphrodytą, Piano, Candleightem. Do ;:170 poszła paskuda Aphrodyta. Piano na jesieni. Pastella jeszcze zostanie.

Szkoda tak pięknych róż ale jak kiepskiej jakości to nie ma co się z nimi męczyć!
Pozdrowionka :)))
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga, masz rację ja kupuję róże, bo je ;:167 i chcę się z nich cieszyć.
Teraz bardzo zwracam uwagę na to co kupuję. ;:108
x-ag-a
---

Post »

Maju, trochę się martwię o tę moją listę zamówionych róż, ale może nie będzie źle... dotychczasowe, zamówione w R. rosną pięknie, więc mam nadzieję, że teraz także przyślą mi dorodne okazy.
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”