Ziemia a drzewka owocowe

Drzewa owocowe
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2011, o 22:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Gleba V i VI klasy, część III i IV, co zasadzić ??

Post »

Jak kolega pisze było tam kartoflisko i to dość niedawno, posadzić truskawki hm...? troszkę ryzykowne posuniecie.
brak polskich znaków
DamDud
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 wrz 2011, o 21:10

Post »

Jeśli chodzi o ukształtowanie terenu jest zmienne częściowo płasko częściowo pagórkowato, część przysłania swoim cieniem las który jest również na tej działce, o truskawkach myslałem jednak nie ma u mnie w okolicy chętnych do zbierania ;/;/ dodatkowo działka ciągnie sie z południa na północ jeśli to coś może pomóc :)
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

DamDud
Truskawka to ostatnia rzecz jaka bym polecał po ziemniakach, wertycylioza to nic przyjemnego, możesz mi wierzyć, sam się kiedyś przejechałem z kilkoma ha, a sadziłem po 5 latach od ostatnich pyrów.
Nie mowie, ze wszyscy mogą nieć pecha, jednakże założenie plantacji truskawek kosztuje i szkoda wywalić kasę w błoto, no chyba ze się jej ma za dużo.
brak polskich znaków
DamDud
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Właśnie nie mam za wiele :( jednak chciałbym tam coś zasadzić ponieważ szkoda żeby nie było tam nic uprawiane, może jakieś drzewa owocowe ?? hmmm może chmiel ?? nie wiem licze na podpowiedzi Forumowicze :)
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

DamDud
Co do truskawek i kukurydzy cukrowej to mam jakieś tam doświadczenia, co do reszty to się nie wypowiadam.
brak polskich znaków
DamDud
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

majs pisze:DamDud
Co do truskawek i kukurydzy cukrowej to mam jakieś tam doświadczenia, co do reszty to się nie wypowiadam.
Więć proszę wypowiedz sie na temat kukurydzy bo truskawki jednak nie wchodzą w gre ;/
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

DamDud
Mogę się wypowiedzieć, tylu niestety nie wiem jak jest ze zbytem i cena na naszej ojczystej ziemi.
Sama uprawa nie jest skomplikowana choć nie tania, drogie są nasiona, można powiedzieć ze 50 proc nakładu finansowego na cala oprawę to właśnie koszt nasion.
Zanim się zdecydujesz na jakakolwiek uprawę musisz wstępnie oszacować koszty , żeby się nie okazało ze braknie kasy np. na nawozy, albo na opryski jeśli będziesz używał chemii.
Druga ważna rzeczą jest dostęp do wody, jeśli takowego nie ma to można zapomnieć o uprawie niektórych warzyw.
No i podstawowa sprawa to zbyt, nie jest problemem zasiać i zebrać tylko sprzedać najlepiej z zyskiem.
brak polskich znaków
DamDud
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

hmmm jeśli chodzi o nakłady finansowe to wiadomo jak najniższe, myślałem o czarnych porzeczkach jednak Forumowicze piszą że jedynie ten rok był dobry pod względem dochodów z tytułu uprawy porzeczki. Chciałbym cos taniego w uprawie i oczywiście co za tym idzie jakiś stały przyzwoity dochód.
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

DamDud
Dochód to podstawa,no chyba ze się ma warzywka tylko dla i traktuje się warzywniak jak hobby.
Poczekaj na innych forumowiczów może coś ciekawego doradza.
A swoja droga to może coś pod dopłaty unijne. Orzechy włoskie się skończyły, coś o jabłonkach słyszałem ale nie jest to pewnie źródło informacji. Poszperaj w necie może coś ciekawego znajdziesz.
Pozdrawiam.
brak polskich znaków
DamDud
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

dziękuje za poradę, czekam teraz na nastepne propozycje !!
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

DamDud
Proszę, jeśli kiedyś zdecydujesz się na truskawki to chętnie się podzielę swoimi spostrzeżeniami, choć teraz ta oprawę raczej odradzam.
Zycze powodzenia.
brak polskich znaków
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Taki dalszy mój znajomy ma czarną porzeczkę i chwali ją sobie że opryska, da nawozu i wystarczy.Sam zrobił sobie kombajn do tych porzeczek i nawet wykonuje drobne usługi. W tym roku był zadowolony a jak finansowo stał w innych latach to nie wiem. Mówił ile to zebrał w tym roku ale mi wyleciało z pamięci. Ale oprócz tego ma jeszcze sad i pomidory w tunelu i pracuje zawodowo.
Porzeczka może być zagrożona przymrozkami, z dolnych gałęzi kombajn nie zbierze mu owoców, jakoś to poprawiają .
W tym roku porzeczka na skupie była po 4,6zł/kg a nawet w innych rejonach po 5zł. Ale takiej ceny to nie pamiętam jak żyję.
DamDud
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

mam pytanie dotyczące tej porzeczki, na jakich glebach najlepiej ją uprawiać ?? przypomnę że moja jest klasy V i VI oraz III i IV.
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

http://www.porzeczkomania.republika.pl/ ... prawy.html
http://www.kobieta.info.pl/pielgnacja-o ... -porzeczka
jest dużo informacji o tej roślince w necie, ten pierwszy link to kalkulacja, ceny się pozmieniały, ale wystarczy powstawiać nowe i masz cały obraz kosztów
brak polskich znaków
DamDud
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

majs pisze:http://www.porzeczkomania.republika.pl/ ... prawy.html
http://www.kobieta.info.pl/pielgnacja-o ... -porzeczka
jest dużo informacji o tej roślince w necie, ten pierwszy link to kalkulacja, ceny się pozmieniały, ale wystarczy powstawiać nowe i masz cały obraz kosztów
Dziękuje, przyda sie na pewno :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”