Mój mały busz...

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój mały busz...

Post »

:wit Nikitko masz fajne roslinki i brojne kociaki ciekawe jak to bedzie dalej wygladalo,czy doczekasz sie fiolkow-będę sledzic WAsze poczynania
brawa dla roslinek ;:138
Awatar użytkownika
Mireczek1965
200p
200p
Od: 3 sie 2011, o 12:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Nikitka! :wit :wit :wit

Zaglądam na Twoją stronkę z rewizytą. Masz piękne kwiaty. Co prawda jestem na forum w wątku o storczykach, jednak z żoną również mamy piękny ogród z oczkiem wodnym. Od pewnego czasu zastanawiam się czy nie pokazać mojego ogrodu i nie założyć również wątku w Waszym dziale. Wszystko mnie u Ciebie zachwyca, zwłaszcza datury, ta co ma czerwone kwiaty jest piękna ;:167 . Ja też mam kilka w kolekcji, rozmnażam je. Warunki mają idealne, część stoi nad oczkiem, jedna na tarasie. Poniżej dołączam fotki. ;:3

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Nikitka
200p
200p
Od: 27 lip 2010, o 16:30

Post »

aga111, zapraszam jak najczęściej i biegnę zaraz z rewizytą :wit

doromichu, chociaż czasami mam serdecznie dość psot moich kociamberów, to cały czas jestem dobrej myśli, że one tak jak dzieci, kiedyś wyrosną z psocenia. Bądź co bądź to jeszcze są maluchy...

Mireczek1965, moje datury do pięt nie dorastają Twoim. Chyba za słabo nawoziłam je w tym roku, więc i kwitnienie mają słabe. Do tej pory doczekałam się tylko żółtej.
Z pąka wychodzi też pierworodny mojej różowej??? Mam nadzieje, że się wybarwi...
Obrazek

Variegata też ma pierworodnego, myślę, że za kilka dni wyjdzie z pąka. A tak swoją drogą, uważam, że że sam pąk variegaty bez kwitnienia też jest piękny taki pasiaty...
Obrazek

Na pozostałych daturach pączki są tak małe, że chyba nie zdążą się rozwinąć przed schowaniem na zimę

To czerwone, podobne do datury, to iochroma. Ma bardzo ładne kwiatuszki, ale małe ok. 3 - 4 cm.

I oczywiście jestem jak najbardziej za założeniem przez Ciebie nowych wątków ;:138

A na koniec moje obiecane słoneczko od Agaty06, której jestem za nie bardzo wdzięczna. Nie przypuszczałam, że tak szybko zakwitnie.
Tutaj nikt mi już nie wmówi, że idzie w zielone :tan
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Mireczek1965
200p
200p
Od: 3 sie 2011, o 12:06

Post »

Piękny pędzik. Miło jest popatrzeć jak pięknie rozrastają się Twoje kwiatuszki.
Wracając do datur to faktycznie nawoziłem je nawozem granulowanym przeznaczonym dla datur. Praktycznie nawóz sypałem raz w tygodniu po trzy garście na donicę.
Ta żółta w tym roku miała (nie liczyłem) tak na oko ok. 100 kwiatów. Stoi zawsze nad oczkiem wodnym, aby ją wnieść na zimę do piwnicy, donicę podnoszą trzy osoby. Nie wiem co będzie za rok jak się rozrośnie. Te malutkie są z tego roku, aż trudno uwierzyć, że wyrosły z czterocentymetrowych odnóżek. Mają w tej chwili prawie metr wysokości.
Twoje datury też są piękne.
Przez moje datury to sąsiad ze mną nie rozmawia. Pytał się co robię, że tak ładnie rosną, ja powiedziałem, że nawożę to stwierdził, że nie mówię mu prawdy. U niego raz, że małe doniczki a dwa to brak nawozu i podlewania.
Awatar użytkownika
Nikitka
200p
200p

Post »

To ja mam lepszą sąsiadkę. Dawno to było, jak miałam pierwszą w swoim życiu daturę. Pięknie mi kwitła i dlatego sąsiadka strasznie na nią zachorowała. Jako, że mam miękkie serce, ukorzeniłam jej kawałek i dałam w prezencie. Sąsiadce opieka nad daturą za bardzo nie wychodziła więc roślinka była nie zadurza i kwitnienie było mizerne, no i mojej dalej mi zazdrościła. Niestety będąc w ciąży często leżałam w szpitalu i biednej datury nie miał kto schować na zimę. Na wiosnę postanowiłam udać się do tej samej sąsiadki, żeby poratowała mnie badylkiem. I powiem tylko tyle, że zostałam spławiona w brzydki sposób i badylka nie dostałam :twisted: :;230
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14

Post »

Nie znam się na daturach, ale ta różowa trochę wygląda, jakby miała być żółta :wink: . Variegata faktycznie ma śliczne pączki, a pędzikowi storczykowemu należą się brawa ;:138 .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
Nikitka
200p
200p

Post »

No właśnie, ona też mi wygląda na żółtą :?
I teraz są trzy opcje:
1. jeszcze wybarwi się na różowo
2. dostałam żółtą zamiast różowej
3. pomyliłam fiszki
A która opcja będzie, to lada dzień się przekonam.
Awatar użytkownika
Nikitka
200p
200p

Post »

Moja różowa datura dzisiaj wygląda tak
Obrazek
Obrazek

Tak na moje oko to jej trochę jeszcze brakuje do różowego ;:14

,
Awatar użytkownika
Jatra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 22:01
Kontakt:

Post »

Różowa nie różowa ,prawdziwe słoneczko nam pokazałaś ;:3 ;:3 ;:3 ;:3
aga111
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 sie 2011, o 12:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Datury są przepiękne. ;:63
Awatar użytkownika
Nikitka
200p
200p

Post »

Jatra, jednak wolałabym żeby kolor tego słoneczka wyglądał bardziej coś pod zachodzące słońce :)
aga111, dziękuję w imieniu datur. Pokazałam tylko 3 z 10 jakie posiadam, a jeszcze 3 niedługo dostanę ;:65
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41

Post »

troche zolta ta ;rozowa; datura ;:138 ,ale i tak sliczna
Awatar użytkownika
Nikitka
200p
200p

Post »

Kolejny dzień z życia "różowej" datury.
Wczoraj pierworodny ukazała się w pełnej krasie. Nadal pozostał żółty, choć już nie tak bardzo intensywny, jak podczas wychodzenia z pąka. Jego kolor zrobił się bardziej pastelowy. Po krótkotrwałym zawiedzeniu, że to jednak nie różowy, doszłam do wniosku, że nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Takiego koloru jeszcze nie miałam, bo jednak różnił się znacznie od mojej żółtej weteranki, więc byłam z niego zadowolona i cieszyłam się, że trafił do mojej kolekcji.
Obrazek

Obrazek

Dziś rano jednak coś się zmieniło, pierworodny znowu zrobił mi psikusa i zmienił swoją barwę
Obrazek

Obrazek

Tyle dni trzymał mnie w niepewności i jednak jest różowy ;:224
Awatar użytkownika
nowika
200p
200p
Od: 3 lip 2011, o 16:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hej :wit wreszcie przebrnęłam przez Twój busz masz same piękne cuda , a datury mnie urzekły wielkie okazy i piękne kolorki,na przyszły rok i ja muszę sobie jakąś daturkę sprawić .
Awatar użytkownika
Nikitka
200p
200p

Post »

nowika, jak najbardziej polecam datury. Są to naprawdę wdzięczne i bezproblemowe roślinki. Jedyne czego od nas oczekują, to dużo jedzonka i picia :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”