Witaj Ha-NN-aHHa-NN-aH pisze:Witam!
Pytanie:
Jak rośnie catalpa? Czy ten badyl od ziemi poszerza się i rośnie w góre od ziemi? Czy też łodygi odrastające od boku bedą przy ziemi i zrobi się rozłożyste drzewo?
Zalezy mi na drzewie z wysokim pniem bez łodyg bocznych i korona. jak ewentualnie ja przycinać i prowadzić żeby tak rosła? Planuje ją przycinać żeby zrobić parasol, lub kulistą koronę (zalezy jak bedzie rosła).
Nie wiem której się pozbyć, bo obydwie rosna inaczej, a chce tylko jedno duże drzewo.
Drugie najwyżej posadzę w parku.
POMÓŻCIE bo jestem skołowana

Według mnie, jeśli chcesz mieć wysokie drzewo, to zwyczajnie musisz obcinać boczne gałęzie zostawiając jedną, najdorodniejszą. To będzie pień. I tak dotąd, aż drzewko osiągnie taką wysokość jaka ci odpowiada. I nie ma się co przejmować, że ten pień będzie powyginany. Jak zgrubieje, to się naprostuje

Ta ucięta kosiarką surmia ładnie puściła jeden pęd. Nawet jak nieco przymarznie zimą, to też puści następny i tak w końcu urośnie. A jak będziesz wycinała zbędne pędy symetrycznie, to pieniek będzie prawie prosty

Mnie udało się kupić dość wysoką surmię i właśnie z jednym długim pędem. Na wysokość już mi starczy. Ale też u podstawy jest na razie krzywa.
Nie wiem tylko kiedy obciąć zbędne gałęzie przy formowaniu korony.
Chyba lepiej poczekać do wiosny