Ogród Soczewki cz2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Soczewki cz2

Post »

vertigo pisze:Czemu myślicie, że trawka bordowa się podda zimie? Przecież trawy dobrze u nas zimują (no, chyba za wyjątkiem Pampasowej) :roll: Właśnie się przymierzam do jej zakupu i nieco się zmartwiłam. Ma taką piękną barwę i kwiatostany - nie widać aż tak na zdjeciach, ale są śliczne.
Ja chyba dla tych złych opinii zrezygnowałam z bordowej :(
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ja już ją miałam w koszyku, ale ostatecznie kupiłam kilka innych, więc ta miała zaczekać na nowe miejsce, a teraz nie wiem, czy je w ogóle przygotowywać :roll: Mam obawy, ponieważ ja kupuję zazwyczaj kilka szt., a to już spory wydatek. Szkoda by było, gdyby faktycznie wymarzła.
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie wymarzła, ale Red Baron rozłazi się niemiłosiernie. :wink:
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Poczytałam o tej trawie - faktycznie w naszych warunkach nie zimuje ;:108 :( :(
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

Ja właśnie sobie zamówiłam parę nowych i jestem ciekawa prosa "Rehbraun". :roll:
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Aniu, a gdzie zamawiałaś?
Ja czekam na Skierniewice, bo tam tez jest sporo trawek.
A jak nie będzie to zamówię w trawki.pl.
Ale chyba wiosną dopiero
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35

Post »

Aszko ja najbardziej nie lubię jak mi marzną ręce. Jeśli chodzi o Red Baron to za bardzo nie mogę jej rozgryźć. U jednych rośnie ja na drożdżach a u mnie stoi w miejscu, może faktycznie w zimę przemarzła. W tym roku spróbuję ją okryć.
Gosia to ja poproszę o instrukcję jak obchodzić się z wykopaną rozplenicą bo znając siebie to istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że ją zmarnuję. A w Skierniewicach na 100% będzie zatrzęsienie traw, Już w zeszłym roku cieszyły się dużą popularnością.
Wando witaj. Cieszę się, że moje róże choć w maleńkim stopniu mogą stać się dla Ciebie inspiracją. Nie są jeszcze imponujące ale to dopiero początek. Mam nadzieję, że uda mi się je prawidłowo pielęgnować i z roku na rok będą ładniejsze.
Ja też do niedawna myślałam, że nie mam zbyt wiele miejsca ale jak dobrze pokombinowałam to okazało się że jeszcze około 30szt bez problemu się zmieści. W ofercie Rosarium widziałam White The Fairy.
Monia ja też byłam zachwycona trawą Pampasową ale Iga skutecznie mnie do niej zniechęciła.Wydaje mi się, że miałam ją już w ogrodzie (pierwszy rok posiadania działki i zero doświadczenia i wiedzy) ale mi po pierwszej zimie wypadła i dlatego przez wiele lat nie zwracałam w ogóle uwagi na trawy.
Lady-r zazdroszczę tej rozłażącej się Red Baron Zawsze łatwiej wyrwać nadwyżki niż sprawić by rosła.

Po takich informacjach nic mi nie pozostaje jak bordową rosplenicę przesadzić do donicy. Tylko mam pytania w jakiej temperaturze powinnam ją przechowywać i co ile podlewać by mi nie uschła.?
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Monia, ja nie mogę Ci pomóc, bo nie wiem.
Ja po prostu wstawiłabym ją do garażu i podlewała tylko co 2 miesiące i to kiedy nie ma mrozów, albo wcale.
Dopiero wiosną.
Trawki zazwyczaj wolą mieć sucho.
Ale jak mówiłam nie znam się na tym.
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

pamelka pisze:A ja myślę, że jednak Rubrum da radę, u mnie Hameln pięknie przezimował ;:108 Wszystko zależy jednak od lokalnych warunków :roll:
U mnie jest ponoć cieplej a Rubrum wypadło po zimie.
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Moniko! Zmartwiła mnie Wasza wymiana zdań na temat tej bordowej trawy - jest piękna! Dzięki Waszym doświadczeniom uniknę jej zmarnowania, po prostu jej nie kupię.
A w ogóle to informuję,że bukszpany od Ciebie posadzone ! Są naprawdę wspaniałe - wielkie i dorodne. Jeszcze raz Ci dziękuję !
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Kochani niestety nadszedł ten czas w którym w ogród powoli szykuje się do zimowego snu. Starsznie nie lubię tego okersu mam wrażenie, że wszystko brzydnie i usycha. Wiekszość moich róż ma żółte listki lub ich nie posiada.
Nie wygląda to zbyt ładnie ale tłumaczę sobie, że wiosną zadbam o nie bardziej.

jeśli chodzi o Rubrum to nie pozostaje mi nic innego jak ja wykopać i pamiętać później by od czasu do czasu podlewać. Staram się nie kupować roślin , które nie zimują w naszych warunkach ale niestety ta trawa tak mi się podoba, że nie mogłam się oprzeć by jej nie mieć. Lubię ten kolor w ogrodzie.

Izo
mam nadzieję, że bukszpany się przyjmą i będą zdobiły Twój ogród. A jazda samochodem pod prąd niezapomniana :;230
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Moni u mnie różyczki jeszcze kwitną? Chyba nie pora, aby stawiać na nich krzyżyk w tym roku ;:224
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Jolu u mnie również kwitną. Aladdin już od miesiąca jest obsypany kwiatami, obok dokupiłam w podobnym kolorze dwie The Fairy i też kwitną. Obrócz tego Barcarolle i Danica , Knirps, Lovely Fairy. Ale niestety liście łapią czarną plamistość i na niektórych krzakach zostało ich już niewiele. Opryski zbytnio nie działają. Pisząc ,że wiosną zadbam o nie lepiej miałam na myśli, że bardziej postawię na profilaktykę. Majka poleciła mi preparat na bazie grejfruta, którym podlewa swoje róże, przez cały sezon. Warto spróbować. Ja swoje na początku zasilałam magiczną siłą, ale później było ciągle mokro, więc dodatkowe podlewanie nie wchodziło w grę.
A tak w ogóle to ja już tęsknię za wiosną.
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Właśnie dzisiaj oglądałam fotki Knirpsa ;:224 U Ciebie chyba nie było :roll:
Polecasz tę różyczkę, czy raczej wybrać inną?
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Jolu Knirpsa mam dwa krzaczki. Rosną u mnie od czerwca i chyba jeszcze nie pokazały co potrafią. Bardzo ładnie rośnie u Asia0809. U mnie wygląda tak. Jak widać obecnie trochę żółkną jej listki, ale młode są zdrowe i zielone. Osobiście bardzo mi się podoba ta róża.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”